Wat u moet weten over MVO

6 min  leestijd
3.409
Auteur: Marieke Leijnen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) groeit aan populariteit. Steeds meer organisaties houden zich er bewust mee bezig en ook veel starters onderzoeken de mogelijkheden voor het maken van een duurzame start. In dit artikel leest u wat duurzaam ondernemen inhoudt en wat u er als ondernemer mee kunt: wat u moet weten over MVO.

1. Waar staat MVO voor?

Voluit staat MVO voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, maar deze ondernemingsvorm staat doorgaans ook wel bekend als duurzaam ondernemen. Het slaat in feite op het verantwoordelijkheidsgevoel van ondernemers, waarbij zij met hun organisaties verantwoordelijkheid nemen voor de eventuele effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en maatschappij. Het gaat daarbij om effecten op zowel de korte als de lange termijn en hangt samen met alle vlakken van de bedrijfsvoering.

Organisaties die zich bewust bezighouden met MVO zijn vaak al goed bekend met de zogenaamde 'Triple P'-benadering. Deze P's staan voor People, Planet en Profit (in het Nederlands Mensen, Milieu en Winst) en zijn een concrete richtlijn voor alle gebieden waarop duurzaam ondernemen van toepassing kan zijn:

  • People: hierbij draait het om mensen. Mensen in uw organisatie, maar ook de maatschappij in het algemeen. U kunt MVO toepassen door te investeren in uw personeel (groeikansen bieden binnen uw onderneming), diversiteit (personeel) of mensenrechten en kinderarbeid (maatschappij).
  • Planet: deze P spreekt eigenlijk voor zich. Hierbij speelt namelijk het milieu de hoofdrol. Het is de bedoeling dat u bij zoveel mogelijk bedrijfsactiviteiten rekening houdt met het milieu. In de simpelste vorm door 's avonds alle lichten op kantoor uit te doen en afval te scheiden, of door toe te werken naar een zo milieuvriendelijk mogelijk productieproces
  • Profit: zoals ook bij People en Planet het geval is, kijkt u bij Profit niet alleen naar uw eigen belangen, maar ook naar de effecten die uw bedrijfsactiviteiten op de directe omgeving hebben. Zo kunt u (een deel van) de winst investeren in de werkgelegenheid, infrastructuur en/of sponsoring van maatschappelijke initiatieven.

2. Is duurzaam ondernemen verplicht?

Nee. Er gelden voor MVO momenteel geen wettelijke verplichtingen, aldus MVO Nederland op haar website. Maar er zijn wel internationaal erkende normen voor MVO vastgelegd in verschillende richtlijnen, zoals de OESO-richtlijnen, de ILO normen, Global Compact en ISO 26000. 

De overheid probeert duurzaamheid in Nederland de laatste jaren wel steeds meer onder de aandacht te brengen en heeft hiervoor diverse subsidies in het leven geroepen. Hoewel er nog geen sprake is van een specifieke MVO-subsidie, kunt u wel subsidie aanvragen voor bepaalde onderdelen van MVO, waaronder energiebesparing of het inhuren van minderheden. 

Cijfers en Trends Rabobank

Marktcijfers nodig?

Per branche hebben wij de laatste cijfers en trends voor je verzameld. Ideaal voor het opstellen van jouw marktonderzoek of jaarplan!
 
Bekijk cijfers & trends

3. Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Afgezien van het feit dat u bewust rekening houdt met ontwikkelingen in uw organisatie, de maatschappij en het milieu, werkt u bij een actief MVO-beleid bijvoorbeeld ook actief aan het creëren van een positief imago voor uw bedrijf.

Dit is iets waar consumenten of potentiële opdrachtgevers ook steeds vaker rekening mee houden bij de keuze voor een nieuw product of bepaalde dienst. Als bewust duurzame onderneming kunt u punten scoren bij een relatief grote doelgroep.

Ook uw personeel zal een concreet MVO-beleid zeker kunnen waarderen. Tot slot is het potentieel aanboren van nieuwe markten en het verlagen van bepaalde bedrijfskosten ook een reële mogelijkheid. Klik hier om meer te lezen over de mogelijke voordelen van MVO.

4. Kan een starter ook duurzaam ondernemen?

Startende ondernemers zijn er in alle soorten en maten en zijn moeilijk over één kam te scheren. Het ligt een beetje aan de aard van uw bedrijf en de sector waarin u gaat opereren, maar in principe zijn er ook voor de meeste startende ondernemers mogelijkheden om duurzaam te ondernemen. Denk hierbij in het begin liever niet al te groot. Als starter kunt u bijvoorbeeld prima 'klein' van start gaan door bij de aanschaf van een bedrijfsauto te kiezen voor een hybride of elektrische variant en zo weinig mogelijk op papier te printen. In een later stadium kunt u uw MVO-beleid dan uitbreiden en bijvoorbeeld starten met het investeren in de ontwikkeling van uw personeel, het sponsoren van maatschappelijke projecten of het importeren van Fair Trade-producten.

Tip: als u een bedrijf gaat oprichten en van plan bent om al direct aandacht te besteden aan MVO, besteed hieraan dan ook zeker de nodige aandacht in uw businessplan. Neem hierin bijvoorbeeld de gewenste werkwijze of het beleid mee, zodat er achteraf niet van alles nog moet worden aangepast en u de nodige kosten bespaart.

5. Geef eens een voorbeeld van een succesvolle MVO-onderneming

Er zijn natuurlijk genoeg ondernemers te bedenken die (mede) dankzij MVO een succesvolle onderneming zijn gestart, maar om even een specifiek voorbeeld te noemen: Anita Roddick van The Body Shop is bij uitstek een uithangbord voor duurzaam ondernemen. Zij wilde met haar bedrijf niet zozeer snel geld verdienen, maar vooral lokale producenten in ontwikkelingslanden een kans geven op een betere toekomst. Zo wordt bij de inkoop van grondstoffen en bij de productie veel rekening gehouden met de mens en zijn omgeving. De missie van The Body Shop luidt sinds jaar en dag dan ook: 'To dedicate our business to the pursuit of social and environmental change'. Een voornemen waar het beauty-imperium zich altijd nog strikt aan houdt.

Wat marketingcampagnes betreft is The Body Shop een groot voorstander van guerrillamarketing, omdat bij deze marketingvorm bewust wordt aangestuurd op de inzet van free publilicity door het verhaal achter de producten te vertellen. Lees hier het verhaal van The Body Shop-oprichter Anita Roddick en hoe zij vanaf het eerste begin in haar beleid MVO hoog in het vaandel had staan. Meer succesverhalen van bedrijven met een actief MVO-beleid vindt u bijvoorbeeld onder de Starterskaarten van MVO Nederland.

Maak een duurzame start met uw bedrijf

Ook voor startende ondernemers zijn er mogelijkheden op het gebied van MVO. Maar het financieren van uw duurzame idee blijft soms lastig. Bekijk hier voor welke duurzame financieringsmogelijkheden uw bedrijf in aanmerking kan komen. Ook handig om te weten is dat de overheid duurzame initiatieven graag steunt. Bekijk hier van welke subsidies u mogelijk gebruik kunt maken. Uiteraard kunt u bij ons ook terecht voor een vrijblijvend adviesgesprek.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

Meer over subsidies voor startende ondernemers
10 tips voor gratis MVO
5 vragen en antwoorden over duurzaam ondernemen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten