Checklist: bedrijfsauto voor starters

Bijgewerkt op 24 april 2023
4 min  leestijd
18.215
Auteur: Marieke Leijnen
Foto van een lachende jongeman achter het stuur van een auto met een autosleutel in zijn hand

Als ondernemer komt een auto vaak goed van pas. Zeker in de beginfase van een bedrijf ontbreken de financiële middelen meestal om deze direct zelf te kunnen betalen. Welke andere mogelijkheden heb je als starter om een bedrijfswagen te gaan rijden? Je leest het in onze checklist: bedrijfsauto voor starters.

Na het lezen van dit artikel ken je de opties om een bedrijfsauto aan te schaffen zonder voldoende eigen vermogen. Wil je direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

  1. Introductie
  2. Geld lenen
  3. Leasen
  4. Verzekeringen
  5. Veelgestelde vragen

1. Bedrijfsauto voor starters: introductie

Iedere startende ondernemer moet zich afvragen hoe noodzakelijk een bedrijfsauto is, want elke euro kan maar één keer worden uitgegeven. Er zijn echter beroepen waarvoor een auto van de zaak vanzelfsprekend is.

Zo heeft een schilder een bedrijfsauto nodig om bij zijn klanten te kunnen werken. En een belastingadviseur moet bijna altijd mobiel zijn om bij klanten thuis of op kantoor advies te geven.

Investeren

Een investering in een auto staat andere uitgaven in de weg, zoals geld voor de voorraad, salaris en boekhouding. Het werkkapitaal wordt dus beperkter als je een auto wil kopen van het bedrijfskapitaal.

Daarom is je eerste bedrijfsauto zelf financieren meestal geen optie. Gelukkig zijn er twee andere mogelijkheden om in een bedrijfsauto te kunnen rijden.

Auto met sleutel

Bedrijfsmiddelen leasen

Met welke bedrijfsmiddelen versnel jij de groei van jouw bedrijf?

Bereken je maandbedrag

2. Geld lenen

Voor de financiering van je eerste bedrijfswagen kun je bij de bank aankloppen voor een zakelijke starterslening. De Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) maakt het voor beginnende ondernemers makkelijker om een banklening te krijgen, zelfs als het onderpand in de ogen van de bank niet voldoende is.

Daarnaast bestaan er zogenaamde stimuleringskapitaalregelingen, zoals achtergestelde leningen die in de eerste vijf jaar aflossingsvrij worden gemaakt. Ook kunnen starters bij de overheid een aanvraag indienen voor een microfinanciering met een krediet van maximaal  € 50.000. Maak je hier gebruik van, dan krijg je ook direct hulp en ondersteuning bij het opzetten van je andere zakelijke bankzaken.

3. Bedrijfsauto leasen

Wanneer je veel zakelijke kilometers rijdt, dan kan leasing een goed alternatief zijn voor het afsluiten van een lening. Een zakelijke lening voor een bedrijfsauto is namelijk niet altijd even handig.

Je bent dan misschien langer bezig met het aflossen van de auto dan dat je er daadwerkelijk in rijdt. Door te leasen kun je daarentegen direct je auto aanschaffen, ben je niet lang bezig met aflossen en gaat de investering niet ten koste van de liquiditeit van je bedrijf.

Lees verder over het leasen van een bedrijfsauto.

4. Bedrijfsauto verzekeren

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je veel onderweg bent. Gelukkig hoef je de kosten van schade aan jouw bedrijfsauto, of aan het eigendom van een ander, niet zelf te dragen.

Het is wel belangrijk dat je hiervoor een zakelijke autoverzekering afsluit als je een bedrijfswagen aanschaft. Op de website van Interpolis vind je een overzicht van de opties in het afsluiten van een bedrijfsautoverzekering.

WA-dekking is verplicht, maar je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking. Dan ben je ook verzekerd voor risico's als diefstal, inbraak, brand en ruitschade. Welke dekking het beste bij jou en je bedrijf past, hangt af van onder andere de branche, je budget en de staat van het voertuig. 

Lees verder over dit onderwerp in dit uitgebreide artikel over zakelijke autoverzekeringen.

Auto met sleutel

Zit jij veel op de weg?

Dan weet je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Met vaak hoge kosten als gevolg. Met de zakelijke autoverzekering van Interpolis ga je weer met een gerust hart de weg op.

Bekijk de mogelijkheden

5. Veelgestelde vragen:

  • Hoe kun je als zelfstandige ondernemer je eerste bedrijfsauto betalen?
    Volgens dit artikel over het financieren van je bedrijfsauto als zelfstandig ondernemer, kan dit op twee manieren. Je kunt allereerst een lening aanvragen bij de bank. Je kans van slagen bij het aanvragen van een lening is dankzij enkele overheidsregelingen aanzienlijk vergroot. De tweede optie is leasen, waarbinnen er ook weer verschillende mogelijkheden bestaan zoals private lease.
  • Is een bedrijfsauto noodzakelijk als startende zelfstandig ondernemer?
    Dat is afhankelijk van de branche en het precieze beroep dat je uitoefent. Bijvoorbeeld een accountmanager buitendienst en een glazenwasser ontkomen er bijna niet aan om een eigen bedrijfswagen aan te schaffen.
  • Wat is de Borgstelling MKB Kredieten?
    De Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) maakt het voor beginnende ondernemers makkelijker om een banklening te krijgen, zelfs als het onderpand in de ogen van de bank niet voldoende is. Volgens dit artikel over het financieren van je bedrijfsauto als zelfstandig ondernemer, stijgt hierdoor je slagingskans bij het aanvragen voor een zakelijke lening.

Lees ook

5 vragen en antwoorden over de leaseauto
Alles over de Auto van de zaak

Meer over auto van de zaak

Meer over auto van de zaak
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten