Checklist: businessplan schrijven - home

Checklist: het opstellen van een businessplan

Als startende ondernemer kun je eigenlijk niet om het schrijven van een ondernemingsplan heen. Sommige starters zien hier als een berg tegenop, maar als je dit goed aanpakt, kun je relatief snel een goed plan op papier hebben staan.

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

De ouderwetse patatkraam of ijscokar kent iedereen, maar tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Het ondernemingsplan maken

 • Maak een businessplan in 10 stappen

  Een bedrijfsplan maken lastig? Probeer het eens door op jouw plan de richtlijnen van het beroemde Sequoia-principe los te laten. Op deze manier zet je al in 10 stappen een goed plan op papier.

  Lees verder
 • Voorbeeld ondernemersplan nodig?

  Zoek je een voorbeeld van een goed ondernemingsplan om tegen jouw verhaal aan te houden? Bekijk of je op het goede spoor zit: download hier kosteloos een voorbeelddocument.

  Lees verder
 • Maak in 5 minuten jouw ondernemingsplan

  Zie jij als een berg op tegen het schrijven van een goed businessplan? Met de tips uit deze online startersmodule van de Rabobank heb je al in 5 minuten tijd al een goede basis in handen.

  Lees verder
 • Dit zijn de elementen van het bedrijfsplan

  Van financieel plan tot marktdefiniëring: een ondernemersplan bestaat uit meerdere onderdelen. Lees hier welke hoofdstukken straks in jouw plan in ieder geval niet mogen ontbreken.

  Lees verder

Kostprijs berekenen: zo doe je dat

Kostprijs berekenen: zo doe je dat

Het is een van de belangrijkste vragen die een startende ondernemer zich moet stellen: wat is de juiste vraagprijs voor mijn product of dienst? Hoe bepaal je een correcte prijs? Een kostprijsberekening biedt uitkomst.

Welk tarief mag jij als ZZP'er rekenen?

Tarieven voor ZZP'ers - artikel

Zo veel mensen, zo veel verschillende sectoren en functies waarin je als ZZP'er actief kunt zijn. Maar hoe weet je nou dat je voor jouw werkzaamheden het juiste uurloon rekent? Met de tips in dit artikel kom je verder.

Auto op naam van de zaak

auto van de zaak

Als je recent een auto hebt aangeschaft of plan bent er eentje te kopen, kun je er als ondernemer voor kiezen om de auto 'op naam van de zaak' te laten zetten.

Maak je businessplan visueel

Freelancer aan het werk

Maak jij een ondernemingsplan vooral voor jezelf? Weet dan dat je op dit gebied veel kunt doen om ervoor te zorgen dat het plan écht bij jou en je omgeving gaat leven. De sleutel: visualiseer!

Aan de slag met je plan?

voorbeeld ondernemingsplan

Op zoek naar voorbeelden voor jouw businessplan? Download hier kosteloos een voorbeelddocument, zodat je tijdens het schrijven van je ondernemersplan een goed voorbeeld bij de hand hebt.

Maak nu jouw ondernemingsplan

Marktcijfers nodig?

Mijn branche promo

Ga jij starten als zorgverlener, restauranthouder, freelancer of (web)winkelier? Weet welke zaken er spelen in je branche om goed van start te kunnen gaan.

Ik wil meer weten over mijn branche

De start van...

 • Ferrari
  De Italiaan Enzo Ferrari stond aan de basis van dit prestigieuze (race)automerk dat al decennialang tot de verbeeling spreekt.
 • De start van McDonald's - thumbnail
  McDonald's oprichten deed hij niet, de fastfoodketen wereldberoemd maken wel: lees hier het bijzondere verhaal van Ray Kroc.
 • De start van Moleskine thumb
  Achter dit ogenschijnlijk simpele notitie- en schetsboekje uit Italië gaat een groter verhaal schuil dan je misschien denkt.
 • De start van Bacardi thumbnail2
  Deze Cubaanse rum kent een rijke geschiedenis en heeft in haar tijd meer dan één obstakel - we noemen Fidel Castro - moeten overwinnen.

Wanneer kies je als starter voor een bv?

Door: Michaël Verstraeten - Jurist
Wanneer kies je als starter voor een bv?

Ga ik bij het oprichten van mijn bedrijf voor een eenmanszaak of besloten vennootschap (bv)? Dit keuzemoment blijft voor menig startende ondernemer een struikelblok.

Freelancen in het onderwijs: wat zijn de regels?

Freelancen in het onderwijs: wat zijn de regels?

Als je als ZZP'er wordt gevraagd om als gastdocent een les te verzorgen op een school is dat een hele eer. Maar wat zijn de regels en voorwaarden als je dit wilt doen? En wat als je op zelfstandige basis aan de slag wilt in het onderwijs? Hoe zit het fiscaal?

Zo bescherm je jouw spullen tijdens de vakantie

Door: Sjak van Nieuwkuijk - Risico- en preventiedeskundige bij Interpolis
Goed voorbereid op vakantie gaan

In de dertig jaar dat ik in de verzekeringsbranche werk, ben ik bij veel bedrijven over de vloer geweest. In de zomer besteed ik altijd extra aandacht aan de spullen die achterblijven als de ondernemer op vakantie is.

5 waardevolle ondernemerskwaliteiten

Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?

Ondernemen kun je leren, wordt wel eens gezegd. Hoewel ook hier oefening zeker kunst baart, helpt het wel als je over bepaalde karaktereigenschappen beschikt die het leven van een ondernemer makkelijker kunnen maken.

De start van Benetton

Benetton

Advertenties met een nadrukkelijke politieke boodschap: in de jaren '90 maakte Benetton er furore mee. In 2015 bestaat dit Italiaanse kledingmerk 50 jaar. Hoe veroverde Benetton de (mode)wereld?

sluiten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere woensdag handige informatie én de beste tips voor (startende) ondernemers in jouw inbox. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.

Nu aanmelden

 

P.S.: tijdelijk ontvangt elke aanmelder de PDF 'Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen'