21%-btw: wanneer geldt dit tarief

21% btw: wanneer geldt dit tarief?

21% is het algemene btw-tarief. Het geldt voor vrijwel alle producten en diensten. Alleen bepaalde producten zijn vrijgesteld van btw of krijgen een laag tarief van 9% of 0%. 

Twijfel je of je btw moet berekenen over je product of dienst? Of over het percentage? Standaard geldt dat je 21% btw in rekening brengt. Dit bedrag reken je als ondernemer bovenop je prijs.

Je kiest dus altijd voor het 21%-tarief, tenzij je product of dienst onder de uitzonderingen valt die je hieronder leest.

Koop je een product of dienst in bij een andere ondernemer? Kijk dan goed hoeveel btw hier in rekening is gebracht. Dit bedrag mag je aftrekken van de omzetbelasting.

Uitzonderingen - geen 21% btw

 • 0%
  Dit is voor producten en goederen waarvoor al btw is afgedragen in een ander land. Lees ook: 0% btw: wanneer geldt dit tarief?
 • 9%
  Dit lage tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze voor de meeste mensen betaalbaar moeten blijven, zoals eten en drinken. Vroeger bedroeg dit percentage 6%.
 • Vrijstellingen
  Sommige beroepen en bepaalde branches of specifieke werkzaamheden zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Zo hoeven medisch specialisten geen btw af te dragen. Lees meer over btw en vrijstellingen.
 • Tijdelijke uitzonderingen
  Soms neemt het kabinet een algemeen besluit om tijdelijk een btw-tarief te veranderen. Toen de bouwsector bijvoorbeeld last had van de crisis, werd de btw op verbouwingen tijdelijk verlaagd van 21 naar 6%. Het moest particulieren stimuleren om hun woning te laten verbouwen.

Deze tijdelijke wetswijziging kwam niet alleen de werkgelegenheid ten goede, maar de gehele branche kreeg hierdoor een steuntje in de rug. Kijk voor een actueel overzicht op de website van de Belastingdienst.

Gebruik de btw-calculator

Door gebruik te maken van de btw-calculator hoef je zelf geen ingewikkelde berekeningen te maken. De formules staan al voor je ingevuld, je hoeft alleen aan te geven om welke bedragen het gaat en of het om het hoog of laag btw-tarief gaat. 

Tip! Zet de btw-calculator als snelkoppeling op je bureaublad

Lees meer

Btw berekenen voor ondernemers
Alles over je aangifte omzetbelasting (btw)

Bijgewerkt op: 17-11-2020

Wat vind je van dit artikel?

x33
x45

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.