21% btw: wanneer geldt dit tarief?

Bijgewerkt op 09 mei 2023
4 min  leestijd
57.347
heleen
Auteur: heleen
Image
getekende afbeelding van een fotocamera waarbij '21%' vermeld staat

21% is het algemene btw-tarief. Het geldt voor vrijwel alle producten en diensten. Alleen bepaalde producten zijn vrijgesteld van btw of krijgen een laag tarief van 9% of 0%. We leggen in dit artikel uit welke percentages btw voor welke producten en diensten gelden. 

Na het lezen van dit artikel weet je alles over de geldende btw-tarieven in Nederland. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

 1. Waarvoor geldt 21% btw?
 2. Waarvoor geldt 9% btw?
 3. Uitzonderingen
 4. De btw-calculator
 5. Veelgestelde vragen

1. Waarvoor geldt 21% btw?

Twijfel je of je btw moet berekenen over je product of dienst? Of over het percentage? Standaard geldt dat je 21% btw in rekening brengt. Dit bedrag reken je als ondernemer bovenop je prijs.

Je kiest dus altijd voor het 21%-tarief, tenzij je product of dienst onder de uitzonderingen valt die je hieronder leest.

Koop je een product of dienst in bij een andere ondernemer? Kijk dan goed hoeveel btw hier in rekening is gebracht. Dit bedrag mag je aftrekken van de omzetbelasting.

2. Waarvoor geldt 9% btw?

Het standaard btw-tarief is dus 21%. Dit btw-tarief reken je voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van btw en ook niet onder het lage tarief van 9% of 0% vallen.

Het lage tarief van 9% komt minder vaak voor en geldt vooral voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken en kappersdiensten.

Voorbeelden van diensten met 9% btw:

 • Repareren van fietsen, schoenen of kleding;
 • Naar de kapper gaan;
 • Optreden van uitvoerende kunstenaars;
 • Personenvervoer;
 • Verkoop van voedingsmiddelen in de horeca.

Voorbeelden van goederen met 9% btw:

 • Voedingsmiddelen;
 • Agrarische goederen;
 • Kunst en antiek;
 • Water;
 • Geneesmiddelen.

Meer weten over de btw op diensten en goederen? Bekijk dan de website van de Belastingdienst.

3. Uitzonderingen

 • 0%

  Dit geldt voor producten en goederen waarvoor al btw is afgedragen in een ander land.
 • 9%

  Dit tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze voor de meeste mensen betaalbaar moeten blijven, zoals eten en drinken. Zie ook de voorbeelden hierboven.
 • Vrijstellingen

  Sommige beroepen en bepaalde branches of specifieke werkzaamheden zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Zo hoeven medisch specialisten geen btw af te dragen. Lees op deze pagina meer over btw en vrijstellingen.
 • Tijdelijke uitzonderingen

  Soms wordt tijdelijk een btw-tarief veranderd. Toen de bouwsector bijvoorbeeld last had van de financiële crisis in 2008, werd de btw op verbouwingen tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Dit moest particulieren stimuleren om hun woning te laten verbouwen. Kijk voor een actueel overzicht van de geldende btw-tarieven op de website van de Belastingdienst.

4. De btw-calculator

Door gebruik te maken van de btw-calculator hoef je zelf geen ingewikkelde berekeningen te maken. De formules staan al voor je ingevuld, je hoeft alleen aan te geven om welke bedragen het gaat en of het om het hoog of laag btw-tarief gaat. 

Tip! Zet de btw-calculator als snelkoppeling op je bureaublad

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

5. Veelgestelde vragen

 • Welke btw-tarief geldt voor welke producten en diensten?
  Nederland kent drie btw-tarieven. 21%, 9% en 0%. Daarnaast zijn bepaalde producten en diensten vrijgesteld van btw. Lees in dit artikel over welke producten en diensten je welk btw-tarief betaalt.
 • Welke artikelen zijn vrijgesteld van btw?
  Sommige beroepen en bepaalde branches of specifieke werkzaamheden zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Zo hoeven medisch specialisten geen btw af te dragen. Lees in dit artikel meer over btw en vrijstellingen.
 • Voor welke diensten geldt het btw-tarief van 9%?
  O.a.: het repareren van fietsen, schoenen of kleding, naar de kapper gaan, optredens van uitvoerende kunstenaars, personenvervoer, verkoop van voedingsmiddelen in de horeca.

Lees meer

Btw berekenen voor ondernemers
Alles over je aangifte omzetbelasting (btw)

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten