marieke

7 duurzame tips voor startende ondernemers

Een gestructureerd MVO-beleid lijkt in eerste instantie misschien meer iets voor grote organisaties, maar ook als startende ondernemer kunt u iets betekenen op het gebied van duurzaam ondernemen. Bijvoorbeeld door bewuster om te gaan met energie of door maatschappelijke initiatieven in uw regio te steunen. Als starter kunt u vaak meer doen met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen dan u denkt: 7 duurzame tips voor startende ondernemers.

1. Een beter milieu begint…

Veel starters denken bij duurzaam ondernemen direct aan het vervangen van oude (gloei)lampen door duurzame spaarlampen en het dichthouden van ramen en deuren om de warme (of in de zomer juist koele) lucht binnen te houden. Hoewel u als ondernemer ook op andere gebieden actief duurzaam bezig kunt zijn (zie ook punt 4), is het voor veel starters het makkelijkst om zich eerst te richten op het milieu. Bijkomend voordeel is dat dit vaak ook een positieve invloed heeft op uw energierekening. U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende maatregelen:

 • Doe het licht uit in ruimtes waar niet altijd mensen aanwezig zijn. Plaats bijvoorbeeld bewegingschakelaars voor verlichting in ruimtes zoals het magazijn, de toiletten en de kantine.
 • Stimuleer uw medewerkers zoveel mogelijk om naar het werk komen met het openbaar vervoer of de fiets.
 • Laat uw computer, tv en andere apparaten niet op stand-by staan, maar zet deze volledig uit wanneer u ze langere tijd niet gebruikt.
 • Verkoopt u duurzame producten in uw bedrijf? Adviseer dan ook uw klanten over hoe zij uw producten milieuvriendelijk kunnen gebruiken.
 • Maak bij voorkeur gebruik van waterbesparende kranen en toiletspoelbakken.
 • Kies bij aanschaf of vervanging van apparaten voor een energiezuinigere variant. Let daarbij indien mogelijk op het energielabel.
 • Print zo weinig mogelijk (maak liever gebruik van een e-reader) en druk documenten voor eigen gebruik altijd dubbel af.
 • Installeer Ecofont op uw computer. Dit lettertype verbruikt minder inkt, zodat u aanzienlijk langer mee met de toner kunt doen.

2. Laat de auto wat vaker staan

Deze tip ligt misschien wat voor de hand, maar autorijden is - lage bijtelling of niet - in Nederland nou eenmaal geen goedkoope aangelegenheid. En ook het milieu zal het u in dank afnemen als u wat vaker de trein of bus pakt of - bij kleinere afstanden - ervoor kiest om te voet of met de fiets naar uw zakelijke afspraak te gaan.

Het aantal kilometers dat u zakelijk zou moeten rijden, kunt u verder beperken door zoveel mogelijk vanuit huis te werken en bij overleg gebruik te maken van (bijvoorbeeld) de internetbeldienst Skype. Als u voor bepaalde toch niet om de auto heen kunt, kies dan voor een zo zuinig mogelijk exemplaar. Een wagen met een zuinig energielabel levert u al snel geld op én het is beter voor het milieu.

3. Zoek een duurzame leverancier

Ook wanneer u op zoek bent naar leveranciers van (bouw)materialen of eindproducten kan 'groen denken' uiteindelijk in uw voordeel werken. Gaat u in gesprek met een potentiële leverancier? Probeer dan altijd om direct goede afspraken te maken over het inkopen van minder milieubelastende producten en het verminderen van verpakkingen. Wat zijn bij deze partij de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid? Zo maakt u het uzelf makkelijker om snel een groenere start te maken.

4. Steun maatschappelijke initiatieven

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) houdt natuurlijk meer in dan alleen het terugbrengen van uw energiegebruik en het aanschaffen van een zuinige bedrijfsauto. U krijgt hierbij namelijk niet met maar één, maar drie verschillende pijlers te maken. In het Engels heeft men het vaak over de drie P's: people (sociale kant), planet (binnen de ecologische randvoorwaarden) en profit (economische prestaties).

Als duurzame ondernemer zoekt u hierbij steeds naar een goede balans en communiceert u het beleid openlijk met uw klanten en - indien relevant - personeel. Als startende ondernemer kunt u namens uw onderneming ook het goede voorbeeld geven door eens in de zoveel tijd vrijwilligerswerk te doen of andere maatschappelijke initiatieven te ondersteunen.

5. Scheid afval zoveel mogelijk

Bent u thuis gewend om al het afval gewoon in dezelfde vuilnisbak te doen? Dan valt er op dat gebied zeker nog wat te winnen. Groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier en karton, glas, petflessen en batterijen kunt u namelijk beter scheiden van het (overige) restafval. Lever de verschillende soorten afval afzonderlijk aan bij uw gemeente of afvalverwerker.

6. Heb oog voor uw personeel

Gaat u personeel in dienst nemen? Weet dan dat u ook op dat vlak punten kunt scoren met duurzame initiatieven. Daar zijn zowel u als uw werknemers bij gebaat. Wilt u het ziekteverzuim in uw organisatie bijvoorbeeld terugbrengen? Overweeg dan om de gezondheid van uw medewerkers zoveel mogelijk te stimuleren door korting te geven op een sportschoolabonnement. Indien u nog op zoek bent naar het perfecte bedrijfspand, zorg dan ervoor dat u bij de uiteindelijke locatie rekening hebt gehouden met het energieverbruik, gebruikte materialen, veiligheid en ligging ten opzichte van openbaar vervoer. Is het pand goed bereikbaar voor uw personeel?

7. Communiceer uw duurzame keuzes naar de klant

Het gaat misschien wat ver om een complete marketingcampagne te wijden aan de duurzame initiatieven van uw onderneming, maar u hoeft het ook weer niet alleen te houden bij het afleggen van eventuele verantwoording via duurzaamheidsverslagen of speciale MVO-websites. Ook klanten en/of opdrachtgevers willen in deze tijd graag weten of het bedrijf van wie zij producten of diensten afnemen zich actief bezighoudt met duurzaam ondernemen.

Het is wel verstandig om bewust naar initiatieven te zoeken die aansluiten bij de aard van uw bedrijf. Als u een aannemersbedrijf hebt en een sponsorloop voor een goed doel wilt sponsoren, zullen deelnemers en bezoekers van het evenement de koppeling naar uw merk of organisatie niet zo snel maken. Maar wanneer u een lokale zaak in sportschoenen- en kleding bent gestart en zo'n sportief evenement sponsort, zal dit verband vaak eerder worden gelegd. Dit initiatief mag u als bedrijf dan ook best via het versturen van een persbericht onder de aandacht brengen bij uw doelgroep en de (lokale) media.

Lees ook

Wat u moet weten over MVO
5 vragen en antwoorden over duurzaam ondernemen
5 belangrijke voordelen van MVO
Vijf tips voor een duurzaam kantoor
Dossier: Wat is MVO eigenlijk?

Gepubliceerd op:
23-04-2013

Wat vind je van dit artikel?

x3
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben jij werkzaam in de zorg en droom je van een eigen praktijk? Weet dan dat je bij de oprichting of overname gebonden bent aan regels van de overheid. We zetten de regels voor zorgprofessionals op een rij.

Eigen praktijk in 10 stappen
Eigen praktijk in 10 stappen

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.