7 redenen om voor jezelf te beginnen - home

7 redenen om voor jezelf te beginnen

Ook vol ideeën en wilde plannen? Lonkt de vrijheid steeds meer? Zie jij jezelf al voor je als succesvol ondernemer en wil je eindelijk de stap zetten om voor jezelf te beginnen? In dit artikel zetten wij 7 vaak gehoorde argumenten voor je op een rij. Maar pas wel op voor een aantal bekende startersvalkuilen...

Reden #1: Liever een kleine baas dan een grote knecht

Veel mensen dromen van een eigen bedrijf, omdat ze dan eindelijk dingen 'op hun manier' kunnen doen. Dat is op zich een prima motivatie: laat maar zien dat jij het beter kunt dan jouw werkgever of collega's.

Maar pas op dat jouw eigenwijsheid ook niet een valkuil wordt. Wees dus zo flexibel mogelijk als de situatie hierom vraagt. Misschien is jouw baas bij het aanpakken van bepaalde zaken zo gek nog niet.

Reden #2: Voor eigen rekening (en risico)

Mensen in loondienst weten in principe iedere maand exact wat er op de bankrekening binnenkomt, ondernemers niet. Het kan mee- of tegenvallen hoeveel je maandelijks verdient.

Gemiddeld verdienen ondernemers meer dan mensen in loondienst, maar daar moeten ze dan ook alles zelf van doen: opleidingen, pensioen en sparen voor mindere tijden. Investeer in eerste instantie dus eventuele extra verdiensten liever in jouw bedrijf dan in luxe.

Reden #3: Zelf in de hand

Bij een werkgever bepalen anderen jouw toekomst, bij een eigen bedrijf doe je dat zelf. Het grote voordeel is dat je jouw sterke punten kent en deze optimaal kunt benutten.

Niemand hoeft jou straks nog toestemming te geven om een andere koers te varen. Zie jij ergens een gat in de markt? Dan ben je geheel vrij om daar iets mee te doen. Blijf echter wel bewust van je keuzes en toets deze bij anderen.

Reden #4: Sneller en flexibeler

Grote organisaties zijn doorgaans vrij log en kunnen maar moeilijk bijsturen. Meerdere bazen moeten hun zegen geven aan een nieuw project en dat kost tijd. Een kleine zelfstandige of jong bedrijf kan dat vaak sneller. Zo kun je direct inspelen op nieuwe trends en mogelijkheden. Laat tegelijkertijd niet de waan van de dag jouw hele strategie bepalen.

Reden #5: Iets opbouwen voor later

Een eigen onderneming kan op den duur een waarde gaan vertegenwoordigen. 

Een waarde die je kunt verzilveren door jouw onderneming te verkopen. 

Óf dat in de toekomst zal gebeuren, is voor een groot deel afhankelijk van jou en het type bedrijf dat je hebt opgebouwd. 

Slaag jij erin een goed merk op te bouwen? Beschik je straks over een bedrijf dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt? 

Dan kan het wellicht ooit jouw pensioensvoorziening worden.

Reden #6: Op naar meer balans

Iedere dag in de file staan? Dat bepaal je als ondernemer lekker zelf. Je kunt in de schuur in de tuin een tijdelijk kantoor inrichten of ergens anders in jouw eigen woonplaats een locatie vinden.

Je kunt vaak ook buiten de spits afspraken plannen. Als ondernemer beheer je jouw eigen agenda. Hoera, maar weet wel dat werk en privé op die manier ook makkelijk in elkaar overlopen. Ondernemen stopt niet om vijf uur. En een ondernemer is vaak zelf zijn meest veeleisende baas.

Reden #7: Yes, we can

Ondernemen vraagt moed. Jij neemt een stap die de meeste mensen te onzeker vinden en dus nooit zullen nemen. Ondernemen is de ultieme vrijheid, het kiezen van jouw eigen pad, met een eigen strategie en jouw eigen doelen.

Niet iedere ondernemer zal misschien de volgende Olcay Gulsen of Freddy Heineken worden, maar iedere ondernemer is op zijn manier wel een held.

Tips van de redactie

Ondernemer worden: ben jij er klaar voor?
5 grote voordelen van ZZP'er zijn
Starten als freelancer: 5 aandachtspunten
9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf

Bijgewerkt op: 26-05-2016

Wat vind je van dit artikel?

x6
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

elevator pitch home
elevator pitch home

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.490 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.