Bedrijf starten onder de 18: wat is een handlichting?

Bijgewerkt op 22 september 2022
6 min  leestijd
39.059
Anoniem
Auteur: Anoniem
Minderjarige starter

Een bedrijf starten als minderjarige? Dat kan, maar je krijgt als ondernemende tiener wel te maken met extra regels. Tip: vraag een handlichting aan. In deze checklist zetten we alle informatie over ondernemen onder de 18 voor je op een rij.

Een bedrijf starten onder de 18, hoe werkt dat precies? We hebben de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet. Benieuwd naar een specifiek onderdeel? Klik op de link en ga direct naar een hoofdstuk.

  1. Bedrijf starten onder de 18 is in opkomst
  2. Mag je als minderjarige ondernemen?
  3. Ondernemen onder de 18: hoe doe je dat?
  4. Wat is een handlichting?
  5. Hoe kom je aan een handlichting?
  6. Een bedrijf starten onder de 18

Bedrijf starten onder de 18 is in opkomst

Je bent eigenlijk nooit te jong om te starten. Ons land telt steeds meer ambitieuze tieners die een eigen bedrijf bestieren. Zo schreven in 2018 maar liefst 2.745 jongeren onder de 18 in bij de Kamer van Koophandel. Op 1 januari 2022 waren dat er al 2.939.

De meeste tieners die een bedrijf starten doen dat in de categorie 'detailhandel via internet in kleding en modeartikelen'.

Mag je als minderjarige ondernemen?

Ja, je mag ondernemen onder de 18. Wel heb je dan te maken met een aantal regels. In het Burgerlijk Wetboek staat namelijk dat een minderjarige alleen rechtshandelingen mag verrichten als zijn of haar wettelijke vertegenwoordigers daarvoor toestemming geven.

Dat zijn in de meeste gevallen de ouders en soms een voogd. Het gaat dan om handelingen als:

  • Het aangaan van een lening
  • Het tekenen van een (huur)contract
  • Het kopen van een auto (van de zaak)
  • Het afsluiten van een mobiel abonnement
  • Het inschrijven van een bedrijf bij de KvK

Wet om te beschermen

Deze wet is in het leven geroepen om jongeren tegen zichzelf in bescherming te nemen. Dat klinkt misschien betuttelend, maar door een ondoordachte handeling kan het leven van iemand van 16 behoorlijk op zijn kop komen te staan.

De wettelijke vertegenwoordigers draaien voor de gevolgen op.

Stel dat je 16 bent en tóch een lening weet af te sluiten. Dan zegt de wet dat deze rechtshandeling achteraf ongedaan kan worden gemaakt door je ouders of verzorgers. Dit kan tot drie jaar nadat zij hiervan op de hoogte zijn geraakt.

Handelingsonbekwaamheid jongeren

Als minderjarige ondernemer ben je volgens de wet dus handelingsonbekwaam. Je mag alleen zelfstandige handelingen uitvoeren die bij jouw leeftijd passen.

Een blikje cola kopen in de schoolpauze bijvoorbeeld, of een kaartje voor de bioscoop. Maar geen personeel aannemen, inkoopcontracten aangaan of opslagruimte huren.

Ondernemen onder de 18: hoe doe je dat?

De eerste rechtshandeling is de inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarvoor heb je altijd toestemming nodig van je ouders of voogd.

Ben je nog geen 16 jaar? Dan zul je voor het afsluiten van ieder juridisch contract of zakelijke handeling steeds om toestemming moeten vragen. Zonder enige uitzondering, en dat kan best een gedoe zijn.

Zakenrelaties zitten er niet op te wachten dat een mooie deal door de ouders van hun minderjarige zakenpartner twee jaar na dato plots gewijzigd of ongeldig verklaard wordt. 

Voor tieners die al wel 16 of 17 jaar zijn, is er een mogelijkheid om te ondernemen zonder elke keer om die toestemming te hoeven vragen. Daarvoor heb je een handlichting nodig. Die is niet verplicht, maar maakt het ondernemen wel een stuk eenvoudiger.

Wat is een handlichting?

Jonge ondernemers kunnen vanaf 16 jaar dus een handlichting aanvragen bij de kantonrechter. Daar heb je dan nog wel toestemming van je ouders of verzorgers voor nodig. Met een handlichting krijg je als ondernemende tiener meer speelruimte.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Een handlichting is in feite het toekennen van bevoegdheden van een meerderjarige aan een minderjarige. Dat wil zeggen dat rechtsgeldige handelingen die hieronder vallen nu wél bindend zijn. Denk aan het sluiten van een deal met een nieuwe klant of het huren van een kantoor.

Let op! De handlichting geldt alleen voor handelingen die betrekking hebben op je bedrijf. Zelf een huis kopen? Daarvoor heb je tot je 18e nog steeds toestemming nodig.

Handlichting kent ook beperkingen

Met een handlichting mag je alles doen wat een ondernemer van 18 jaar en ouder ook mag doen. Toch kunnen je ouders ervoor kiezen om beperkende bepalingen in de handlichting op te nemen. Denk aan een maximum leenbedrag bijvoorbeeld. 

Sommige handelingen zijn voor ondernemers onder de 18 sowieso niet is toegestaan:

  • Grond kopen
  • Een bedrijfspand aanschaffen
  • In aandelen handelen
  • Een hypotheek afsluiten

Hoe kom je aan een handlichting?

Er geldt een standaardprocedure om een verzoek voor een handlichting in te dienen bij de rechtbank. Neem daarvoor contact op met de rechtbank bij jou in de buurt.

Ze zullen in ieder geval vragen om de naam en handtekening van je ouders, de reden van het verzoek en de bevoegdheden die je wilt hebben.

De kosten voor het aanvragen van een handlichting liggen tussen de € 1.000 en € 1.500. Deze kosten zijn het eerste jaar aftrekbaar.  

Een bedrijf starten onder de 18

Een bedrijf starten onder de 18 is mogelijk, maar het kan een behoorlijke uitdaging zijn. Want waar moet je, naast het aanvragen van een handlichting, nog meer aan denken als je een bedrijf wilt beginnen?

Nadat je jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), kun je in feite aan de slag met ondernemen. En bij ondernemen hoort ook: je administratie opzetten, een marketingplan maken, je uren bijhouden, verzekeringen afsluiten en je belastingaangifte doen.

Je bent als ondernemer zelf verantwoordelijk voor deze zaken. Wil je meer weten over hoe je succesvol een bedrijf kunt starten onder de 18? Check dan het stappenplan.

Zakelijke rekening openen

Als je 16 of 17 bent, kun je bij Rabobank een zakelijke rekening openen. Hier heb je dan wel een handlichting voor nodig waar geen limieten aan het gebruik van de rekening zijn verbonden.

De bank heeft namelijk niet de mogelijkheid om eventueel gewenste limieten te controleren. Geef dit dus ook duidelijk aan bij je ouders vóór je een verzoek tot handlichting indient bij de rechtbank.

Gaat de rechtbank akkoord? Dan krijg je een officiële kopie mee van je handlichting. Die kun je aan zakenpartners laten zien als bewijs van je handelingsbekwaamheid. Ben je 15 jaar of jonger? Dan kun je helaas nog geen zakelijke rekening openen. 

Bedrijf starten onder de 18: meest gestelde vragen

  • Kun je een bedrijf starten onder de 18?
    Je mag een bedrijf starten onder de 18. Je krijgt als ondernemende tiener echter wel te maken met extra regels. Zo heb je toestemming nodig van je ouders of voogd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
  • Wat is een handlichting?
    Een handlichting is in feite het toekennen van bevoegdheden van een meerderjarige aan een minderjarige. Jonge ondernemers kunnen vanaf 16 jaar een handlichting aanvragen bij de kantonrechter. Daar heb je dan nog wel toestemming van je ouders of verzorgers voor nodig.
  • Hoe oud moet je zijn om je in te schrijven bij de KvK?
    Er geldt geen minimale leeftijdsgrens om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Echter, als minderjarige heb je wel toestemming nodig van je ouders of voogd.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Ook interessant voor jou

Inschrijven in het Handelsregister: zo doe je dat
Jonge ondernemers: over voordelen en vooroordelen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten