marieke

5 tips om jouw Android-phone te beschermen tegen malware

De tijd dat we alleen op onze desktop computers en laptops moesten oppassen voor cybercrimilaliteit, ligt ver achter ons. Tegenwoordig is met elk voorwerp waarmee u het internet op kan enige voorzichtigheid geboden. In dit artikel geven we aanwijzigingen om uw toestel hiertegen enigszins te wapenen: 5 tips om uw Android smarpthone te beschermen tegen malware.

1. Pas op met het aantikken van links

Uit recent onderzoek van IC3, een samenwerkingsverband tussen de FBI en de onderzoeksgroep National White Collar Crime Center, blijkt dat Android-malware momenteel het vaakst wordt verspreid als links in mails en onder (kosteloze) applicaties. Wanneer gebruikers de reclameboodschap aantikken, worden zij doorgelinkt naar een andere website, zodat er specifieke malware kan worden geïnstalleerd op het toestel.

In het geval van dit recente onderzoek ging het met name om de malware van 'Loozfon' and 'FinFisher'. Bij een succesvole installatie van Loofzons' malware steelt de applicatie contactgegevens van de gebruiker zelf en die van zijn of haar adresboek. FinFisher is een vorm van spyware, waarbij (delen van) de smartphone op afstand kunnen worden bestuurd en gecontroleerd door criminelen, ongeacht de locatie van de gebruiker.

De FBI raadt Android-gebruikers naar aanleiding van deze ontwikkelingen onder meer aan met enige regelmaat de status van hun toestel te laten controleren door een betrouwbare anti virus-scanner (bijvoorbeeld die van Norton). Daarnaast is en blijft het zaak om voorzichtig om te gaan met onbetrouwbaar uitziende e-mailberichten. Heeft u geen virusscanner op uw smartphone en ontvangt u een bericht van een afzender die u niet kent? Overweeg dan het bericht niet direct te openen en dit vanaf uw vaste computer te doen waarop u wel een antivirus-programma heeft lopen. Overigens is het natuurlijk ook slim om er een gewoonte van te maken niet bewust te klikken op advertenties onder applicaties.

2. Vergrendel uw gegevens

Bepaalde Android-toestellen beschikken over de mogelijkheid om uw gegevens te vergrendelen. Deze vergrendeling (in het Engels 'encryption' genaamd) kan goed van pas komen in het vervelende geval dat uw smartphone wordt gestolen of u deze kwijtraakt. Uw persoonlijke gegevens zijn dan in ieder geval niet direct openbaar. Maar ook als u een toestel heeft die niet over deze mogelijkheid beschikt, zijn er genoeg andere mogelijkheden om uw smartphone te beveiligen. Het instellen van een wachtwoord voor uw sim-kaart en schermbeveiliging is een eerste logische stap. Kijk daarnaast eens naar de Whispercore app, waarmee u uw persoonlijke data kunt blokkeren, mocht u uw smartphone zijn kwijtgeraakt. De Whispercore app is sinds vorig jaar eigendom van Twitter.

3. Weet wat u installeert

Het leuke van smartphones is dat u voor van en alles nog wat leuke en/of handige applicaties (apps) kunt vinden. Maar houd er rekening mee dat u bij het installeren van bepaalde apps misschien meer prijsgeeft dan u van plan was. Kijk daarom eerst eens naar de recensies van andere gebruikers die onder iedere app staan. Zijn dit louter positieve reacties of kunt u uit deze berichten opmaken dat de aanbieder niet helemaal te vertrouwen is?

Neem daarnaast goed de tijd om te kijken waarvoor u precies toestemming geeft als u de app gaat downloaden. Sommige applicaties vragen namelijk om bepaalde persoonlijke gegevens, zoals uw locatie en contactgegevens uit uw telefoon. Als u niet meteen een duidelijk beeld krijgt van wat er met die gegevens gebeurt, is het misschien verstandiger om deze app te laten schieten en op zoek te gaan naar een alternatief.

4. Gebruik alleen veilige Wi-Fi verbindingen

Hoe verleidelijk het misschien op het eerste gezicht ook klinkt: inloggen op een onbekende en vrij toegankelijke Wi-Fi verbinding kunt u maar beter zoveel mogelijk vermijden. Beperk uzelf liever tot Wi-Fi verbindingen waarvoor u zich moet aanmelden. Hackers kunnen namelijk de data die vanaf uw smartphone wordt verstuurd via onbeveiligde Wi-Fi netwerken onderscheppen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

5. Nieuwe telefoon? Verwijder alle data van uw oude toestel

Als uw huidige smartphone zijn beste tijd gehad heeft en het tijd is voor een nieuw toestel, vergeet dan niet om de fabrieksinstellingen te herstellen op uw oude toestel, zodat al uw persoonlijke data definitief wordt verwijderd. Dit is vooral aan te raden als u van plan bent om het oude apparaat door te verkopen of in te ruilen.

Lees ook

7 handige apps voor ZZP'ers
7 musthave tools voor startende ondernemers
4 dingen die u nog niet wist over Google+
6 SEO-tips die inmiddels achterhaald zijn
6 handige zakelijke apps voor de iPad

Gepubliceerd op:
29-10-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsmiddelen

Afhankelijk van de sector waarin je gaat starten, moet je als startende ondernemer vaak rekening houden met het investeren in een of meer bedrijfsmiddelen, zoals een bestelbusje of nieuwe computer.

Het goede nieuws is dat je dit soort investeringen kunt aftrekken van de belasting. Hieronder lees je bijvoorbeeld meer over:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.