Blockchain voor startende ondernemers

Bijgewerkt op 11 november 2020
4 min  leestijd
2.488
Blockchain

Blockchain, misschien heb je er al wel eens van gehoord. Het is de techniek achter cryptocurrencies als Bitcoin. Wist je dat blockchain ook veel mogelijkheden heeft voor startende ondernemers?

Hoe werkt blockchain?

Blockchain is een techniek waarbij een groep computers samenwerkt om de waarde van informatie bij te houden. Deze wordt dus niet in een centrale database bijgehouden. Elk nieuwe 'block' met informatie wordt toegevoegd aan de blockchain.

Elk block bestaat uit twee delen: de 'blockheader' en de inhoud. In de blockheader staat precies wanneer en in welke volgorde de blocks zijn geregistreerd. Bij elk nieuwe block wordt een verwijzing gemaakt naar het vorige block, zo wordt een keten gevormd. Deze verwijzing is te vergelijken met een soort vingerafdruk en wordt ook wel een hash genoemd.

Transacties

In principe kan elke transactie via de blockchain plaatsvinden. Wanneer een gebruiker een transactie wil aangaan, wordt dit voorgelegd aan de blockchain. Wanneer de meerderheid instemt met deze transactie wordt deze goedgekeurd. De nieuwe informatie wordt als block toegevoegd aan de chain. Deze informatie kan niet worden verwijderd, fraude is dus vrijwel onmogelijk.

Mogelijkheden voor starters

Cijfers en Trends Rabobank

Marktcijfers nodig?

Per branche hebben wij de laatste cijfers en trends voor je verzameld. Ideaal voor het opstellen van jouw marktonderzoek of jaarplan!
 
Bekijk cijfers & trends

Je kunt blockchain voor verschillende zaken gebruiken. Vooral processen waar veel checkwerk voor nodig is. Die zijn tijdrovend, waardoor het gebruik van blockchain je veel tijd scheelt.

Denk bijvoorbeeld aan de administratie. Het is dan vrijwel onmogelijk om fraude te plegen omdat de aanpassingen in de blockchain moeten worden goedgekeurd door de meerderheid van de computers in het netwerk. Een voorbeeld van een organisatie waarbij de administratie via blockchain gaat is Stadjerspas.

Personeel in dienst? Het is ook mogelijk om arbeidscontracten vast te leggen in de blockchain. Het kost vrij veel tijd om een blockchain project op te zetten. Kleinere simpele problemen zijn dus niet zo geschikt.

Is dat dan niet gevaarlijk? Liggen al je gegevens ineens op straat? Nee, door middel van encryptie zorg je ervoor dat je bestanden onleesbaar zijn voor mensen zonder virtuele 'sleutel'.

Hoe pas ik blockchain toe?

Dit is een lastige. Blockchain is namelijk nog niet zo toegankelijk als je er weinig van weet. Het is nog niet zo ingeburgerd dat je aan je IT'er kunt vragen 'even een blockchain te bouwen'.

Wel zijn er verschillende cursussen te volgen om zo'n systeem te leren bouwen. Een voorbeeld hiervan is Blockchain A-Z: Learn how to build your own blockchain op Kickstarter.

Slimmer is om het uit handen te geven en met een externe partij om tafel te gaan zitten die voor jou kan gaan bouwen. Een grote Nederlandse speler is Dutchchain. Zij bouwden bijvoorbeeld de Stadjerspas die we hierboven noemden.

Bitcoin als betaalmiddel

Vrijwel iedereen heeft al wel eens gehoord van het paradepaardje van blockchain: Bitcoin. Alle transacties worden opgeslagen in de blockchain en zo gecontroleerd door de andere computers in het netwerk. Er is geen controle vanuit een bank, het systeem houdt zichzelf in stand. 

Bitcoin blijft draaien door 'miners'. Zij controleren of transacties legaal zijn. Miners zijn computers die rekensommen maken waardoor Bitcoins ontstaan. Het lijkt een beetje op het drukken van briefgeld of het slaan van munten. De handeling van het maken van een som geeft de waarde. Iedereen met een sterke computer kan miner worden.

Als ondernemer kun je er ook voor kiezen om je klanten te laten betalen in Bitcoins, bijvoorbeeld in je webshop. Het feit dat elke transactie gecheckt wordt door een miner ergens op de wereld, is het systeem goed bestand tegen fraude en ben je niet gebonden aan tijdzones. Betalingen worden zo transparanter, controleerbaarder en sneller.

Een groot nadeel van Bitcoin is dat het heel snel van waarde kan veranderen. Heb je een webshop en verkoop je vandaag iets voor omgerekend 50 euro? Die waarde kan morgen nog maar 30 euro zijn. Daarnaast kun je slachtoffer worden van cybercriminaliteit waarbij je Bitcoins gestolen worden. Het volledig overstappen op Bitcoins is dus nog niet aan te raden.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijfsmiddelen

Meer over bedrijfsmiddelen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten