starters

'Creatieve starters creëren meer banen'

Kleine startende ondernemers in de creatieve sector waren de afgelopen vijftien jaar verantwoordelijk voor het creëren van 120.000 banen. Naar aanleiding van deze cijfers kan worden geconstateerd dat creatieve starters een krachtige banenmotor zijn voor de Nederlandse economie, aldus Arjan van den Born van de Universiteit van Tilburg.

"De aandacht gaat nu veel te veel alleen maar uit naar de top-1-procent van grote ondernemingen. Terwijl de kleine ondernemingen nu al meer banen blijken te scheppen dan grote", stelde de hoogleraar creatief ondernemerschap eerder deze week op NUzakelijk. Startups in de creatieve branche worden overigens wel steeds kleiner; op het gebied van personeel daalde het aantal medewerkers van gemiddeld ruim vijf naar minder dan drie.

Crowdfunding

Opvallend is dat de aanhoudende economische crisis weinig effect heeft op het aantal kleine creatieve ondernemingen. Terwijl in tijden van economische voorspoed vooral een sterke toename te zien was van zogenoemde 'opportunist entrepreneurs' (ondernemers die kansen zien), gold dat in barre tijden met name voor 'necessity entrepreneurs' (ondernemers uit nood). Van den Born is van mening dat technologische mogelijkheden veel invloed kunnen uitoefenen op de creatieve branche: "De technologie heeft nieuwe netwerken, nieuwe verdienmodellen - zoals crowdfunding - en nieuwe samenwerkingsvormen mogelijk gemaakt."

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
07-02-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Bedrijfsmiddelen

Afhankelijk van de sector waarin je gaat starten, moet je als startende ondernemer vaak rekening houden met het investeren in een of meer bedrijfsmiddelen, zoals een bestelbusje of nieuwe computer.

Het goede nieuws is dat je dit soort investeringen kunt aftrekken van de belasting. Hieronder lees je bijvoorbeeld meer over:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.