Bedrijfsnaam

5 tips voor een bedrijfsnaam die werkt

Een bedrijfsnaam bedenken, het is een van de leukste klussen bij het starten van een eigen bedrijf. Hoe kies je een naam die écht blijft hangen bij je doelgroep?

Door je bedrijf een naam te geven, wordt het meteen een stuk tastbaarder. Kies dus zo snel mogelijk een conceptnaam, zo wordt je bedrijf meer dan 'gewoon een idee'.

Tip 1: Zorg dat je bedrijfsnaam toegestaan is

Bij het bedenken van je bedrijfsnaam, moet je je aan een aantal regels houden. De naam mag bijvoorbeeld niet te veel lijken op die bestaande onderneming. De exacte regels hierover verschillen per branche en regio. 

Je kunt controleren of een bedrijfsnaam al in gebruik is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Controleer ook of de domeinnaam nog beschikbaar is.

Maak niet de fout om de naam van een groot internationaal bedrijf te verwerken. Dit levert je ongetwijfeld zoekverkeer via Google op, maar ook een hoop problemen. Grote merken hebben de middelen om iedereen die met hun naam aan de haal gaat, op het matje te roepen.

Geen misleidende bedrijfsnaam

Het is ook niet toegestaan om een misleidende bedrijfsnaam te hanteren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je 'BV' achter je naam zet, maar eigenlijk een eenmanszaak hebt.

Tip 2: Kies een andere taal

Wie zegt dat je bedrijfsnaam in het Nederlands of Engels moet zijn? Soms klinken woorden in een andere taal veel mooier. Heb je bijvoorbeeld een kapperszaak? Dan kan het Italiaanse woord voor 'haar' mooi passen: 'Capelli'.

Liever een wat mysterieuze naam? Dan kun je voor het Latijn kiezen. Uiteraard moet het wel passen bij jouw specifieke branche. Een naam in het Latijn is niet logisch voor een vertaalbureau Nederlands-Engels.

Tip 3: Gebruik de checklist van Lexicon

Starbucks, BlackBerry en Swiffer, David Placek, oprichter van Lexicon, heeft de namen van vele grote merken bedacht. Gebruik zijn checklist om een naam te verzinnen die mensen niet meer vergeten:

  • Houd het simpel, kort en krachtig.
  • Maak het origineel, maar niet overdreven grappig.
  • De naam moet energie uitstralen, een saaie naam blijft niet hangen.
  • Laat je bedrijfsnaam spreken voor je bedrijf.
  • Doe ook in je naam precies wat je concurrent niet doet.
  • Verzin een naam die over een aantal jaar nog steeds relevant is.
  • Een naam mag best een doordenker zijn, zoals bij Amazon, 's werelds grootste boekenwinkel.

Tip 4: Bedenk een variatie op een bestaand woord

Sommige ondernemers gebruiken een andere spelling van een bestaand woord. Slim, want zo lift je mee op de associatie van het originele woord.

Denk bijvoorbeeld aan Reebok. Dit is een andere spelling van het Engelse woord Rhebok (de Afrikaanse reebokantilope). Bij dit woord denk je aan snelheid en kracht. Een slimme bedrijfsnaam voor een bedrijf dat handelt in sportschoenen en sportkleding.

Tip 5: Test je bedrijfsnaam in je doelgroep

Je kunt nog zo hard hebben nagedacht over een slimme bedrijfsnaam, als je doelgroep het maar niks vindt, moet je opnieuw beginnen. Het is dus slim om met een shortlist van namen voor je onderneming op onderzoek uit te gaan.

Dit kan natuurlijk door middel van een focusgroep, maar online is ook een optie. Zo kun je in een community of groep op social media polsen welke naam mensen aanspreekt en waarom. Probeer hierbij open te staan voor alle soorten kritiek.

Lees ook

Uurtarief: in 5 stappen naar het beste bedrag
9 rechtsvormen voor ondernemers
Checklist: klanten vinden

Bijgewerkt op: 07-04-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een van de belangrijkste dingen die je doet bij het starten van een bedrijf? Juist, de naam bedenken. Zo zorg je ervoor dat jouw handelsnaam juridisch gezien aan alle eisen voldoet.

Bedrijfsnaam bedenken: hoe zit dat juridisch?

Bedrijfsnaam kiezen: hoe zit dat juridisch?
Bedrijfsnaam kiezen: hoe zit dat juridisch?

Bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam verzinnen: sommige startende ondernemers weten het binnen een seconde, terwijl de twijfelaars onder ons er een paar nachten van wakker kunnen liggen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een goede merk- of handelsnaam aan een aantal eisen moet voldoen. Daarnaast moet je een aantal zaken goed regelen, zoals:

  1. Schrijf jouw bedrijf(snaam) in bij de KvK
  2. Bekijk of officiële merkbescherming nodig is
  3. Maak jouw handelsnaam voldoende onderscheidend

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de naam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier de gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.