Bedrijfsnaam bedenken: 8 richtlijnen - home

8 richtlijnen bij het bedenken van een bedrijfsnaam

Een goede bedrijfsnaam bedenken, hoe doe je dat? Wees creatief, maar weet ook dat niet alle namen wettelijk zijn​ toegestaan. Zo vind je de handelsnaam die bij jouw bedrijf past.

1. Bedrijfsnaam kiezen: neem de tijd

Je bedrijfsnaam kies je in principe voor altijd. Natuurlijk kán je je handelsnaam wel aanpassen, maar dit is aan te raden. Je klanten kunnen hierdoor in de war raken en alle bekendheid die je vergaard hebt, is in een klap weg.

Bedenk dus niet pas op de dag dat je enthousiast jouw onderneming gaat inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel een naam. Hoe meer de gekozen handelsnaam van toepassing is op jouw bedrijf en product of dienst, hoe beter.

Bedrijfsnaam controleren

Als je eerst serieus nadenkt over een geschikte naam, heb je ook meer tijd om te controleren of deze bedrijfsnaam niet te dicht in de buurt komt van een bestaande concurrent of in strijd is met andere regels (lees verder bij punt 3).

2. Gebruik een tool voor je bedrijfsnaam

Inspiratie nodig? Er zijn verschillende handige tools beschikbaar om leuke bedrijfsnamen mee te bedenken.

3. Een duidelijke naam kiezen

Een goede handelsnaam zegt veel over een bedrijf. Als een potentiële nieuwe klant niet meteen kan zien waarvoor ze bij jou terecht kunnen, zal hij snel geneigd zijn om naar de concurrent te gaan.

Een bedrijfsnaam als 'Yvette's Bloemenstal' klinkt misschien wel niet zo spannend, maar er is geen twijfel over mogelijk dat mensen hier een bosje bloemen kunnen kopen.

Verschillen per branche

Overigens is het natuurlijk wel zo dat dit per branche kan verschillen. Voor een fris en jong communicatiebureau is een originele insteek eerder een goede insteek dan voor een begrafenisondernemer of belastingadviseur.

4. Maak de handelsnaam onderscheidend

Een wettelijke voorwaarde van een goede bedrijfsnaam is dat jij je hiermee voldoende kunt onderscheiden. Dat wil zeggen dat een begrip zoals Dierenwinkel, Banketbakker of Psychopraktijk niet genoeg is.

Wat wél is toegestaan (en duidelijk voor je klanten), is iets aan deze definitie toevoegen (bijvoorbeeld je eigen naam of een omschrijving). Denk aan:

  • Dierenwinkel Pieter
  • De geurige banketbakker
  • Psychopraktijk Utrecht

5. Voorkom verwarring of misleiding

De bedrijfsnaam mag niet verwarrend of misleidend zijn. Het spreekt eigenlijk voor zich, maar het is dus nooit wettelijk toegestaan om de letters bv gebruiken als jij voor een andere rechtsvorm hebt gekozen en dus helemaal geen bv hebt.

Ook een handelsnaam als 'Ikea-sale' of 'Hemaworst' zal geheid problemen opleveren.

6. Respecteer bestaande handelsnamen en merken

Jouw toekomstige naam mag niet in strijd zijn met bestaande handelsnamen of merken. Je moet dus rekening houden met de aard van de onderneming en het werkgebied waarin je wilt opereren.

Als jij jouw nieuwe buurtsuper heel graag 'Albert Heijn' wilt noemen, zal dat helaas niet gaan. Ook niet als je zelf toevallig zo heet of Heijn anders spelt dan de bekende supermarktketen.

Maak je bedrijfsnaam origineel

Heet jij Albert Heijn en ben je in plaats van supermarktondernemer notaris geworden? Ook dan kun je jouw bedrijf beter een andere naam geven.

Door de grote naamsbekendheid van Ahold zullen klanten jouw business onbewust toch associëren met de kruidenier.

Tóch dezelfde bedrijfsnaam

Een bestaande naam hoeft echter niet altijd problematisch te zijn. Wil jij jouw restaurant bijvoorbeeld 'Westerduin' noemen en kom je erachter dat er in Nederland al een restaurant met die naam bestaat?

Dan kan dat wellicht alsnog prima, als de afstand tussen de bestaande en jouw nieuwe vestiging voldoende is. Bij een merknaam als 'Van der Valk' is dat uiteraard een ander verhaal.

7. Controleer of de bedrijfsnaam is toegestaan

Wil je weten of je jouw gekozen bedrijfsnaam mag gebruiken? Je kunt je bedrijfsnaam controleren bij de KvK en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) in Den Haag.

Heb je jouw ideale bedrijfsnaam eenmaal gevonden? Dan heb je na de registratie bij de KvK ook het recht om dezelfde handelsnaam als merk te deponeren bij het BBIE.

Een registratie bij de BBIE is niet kosteloos en moet je dus zien als een investering

Domeinnaam controleren

Vergeet met het oog op het maken van een website ook niet de beschikbaarheid van de domeinnaam te checken. Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen op de website van SIDN.

8. Vraag om advies

Heb je de beschikbaarheid gecontroleerd en ben je er zeker van dat deze beschikbaar is? Leg de potentiële bedrijfsnaam dan ook altijd voor aan je familie, vrienden en (oud)collega's.

Jij kunt immers zelf helemaal in de wolken zijn met de naam van je keuze, maar van jouw omgeving kun je meestal een eerlijk en - ook belangrijk - objectief oordeel verwachten. 

Ook interessant voor jou

Zo ontwikkel je een goede huisstijl
Merkregistratie: hoe deponeer je een merk?

Bijgewerkt op: 26-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

x15
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam verzinnen: sommige startende ondernemers weten het binnen een seconde, terwijl de twijfelaars onder ons er een paar nachten van wakker kunnen liggen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een goede merk- of handelsnaam aan een aantal eisen moet voldoen. Daarnaast moet je een aantal zaken goed regelen, zoals:

  1. Schrijf jouw bedrijf(snaam) in bij de KvK
  2. Bekijk of officiële merkbescherming nodig is
  3. Maak jouw handelsnaam voldoende onderscheidend

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de naam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier de gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.