Bedenk de perfecte bedrijfsnaam in 7 stappen

Bedenk de perfecte bedrijfsnaam in 7 stappen

Bij het starten van een bedrijf hoort ook het bedenken van een goede bedrijfsnaam. En dan het liefst eentje die direct indruk maakt en goed blijft hangen bij potentiële klanten. Maar hoe kies je nou de beste handelsnaam voor je bedrijf?

1. Wees duidelijk

Of je nu websites bouwt of een bakkerszaak hebt geopend: zorg dat je bedrijfsnaam duidelijk weergeeft welk product of welke dienst je namens de onderneming aanbiedt.

Dit kun je simpel doen door letterlijk je 'soortnaam' toe te voegen aan je handelsnaam.  Dan wordt het bij de hierboven genoemde voorbeeld dus 'Internetbureau Way2Web' of 'Bakkerij van Zwieten'.

Het is klanten dan direct duidelijk wat je aanbiedt of verkoopt.

Zorg dat je bedrijfsnaam duidelijk weergeeft welk product of welke dienst je namens de onderneming aanbiedt.

Serie-ondernemer Floris Venneman raadt aan: "Zorg dat je een naam hebt die precies zegt wat je doet of dat juist helemáál niet doet, zodat je het verband moet uitleggen. Iets wat er tussenin zit, is het vaak net niet."

2. Zorg voor creativiteit

Een opvallende naam blijft hangen bij klanten en maakt je bedrijf makkelijker vindbaar op internet.

Hoe origineel je naam kan zijn, hangt overigens wél af van de activiteiten van je bedrijf. Een makelaar zal doorgaans wat minder speels omgaan met zijn bedrijfsnaam dan een bureau voor opmaak en vormgeving.

Op commando creatief zijn: daar hebben veel ondernemers moeite mee. Spar daarom eens met andere ondernemers, loof een prijsvraag uit via social media of huur een professional in. 

3. Voorkom dubbeling en misleiding

Je bedrijfsnaam mag niet te veel lijken op een bestaande handelsnaam.

Of je naam lijkt op die van een bestaand merk, kun je nakijken in het handelsregister van de KVK of het merkenregister van het BBIE (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom).

Denk er ook aan dat jouw naam niet misleidend mag zijn. Bent je zelfstandig ondernemer, maar noemt je jouw bedrijf Samson & Partners? Dan kan dit voor problemen zorgen.

4. Wees niet te lollig

Verwar creativiteit niet met humor. Maak je naam niet te lollig, want een 'te' grappige bedrijfsnaam kan bij potentiële klanten het idee wekken dat je niet professioneel met je vak omgaat en daarbij ook het uitvoeren van opdrachten niet al te serieus neemt.

5. Geef je naam de ruimte

Voorkom dat de naam je bedrijfsactiviteiten te veel 'afkadert'. Met een bredere naam bereik je sneller een grotere doelgroep en is je bedrijf ook klaar voor groei en uitbreiding van de activiteiten.

6. Test de naam

Tevreden over de naam die je bedacht hebt? Test hem op familieleden, vrienden en ondernemers uit je netwerk.

Neem hun feedback serieus, want als zij twijfels hebben, zullen je toekomstige klanten en/of opdrachtgevers die ook hebben.

7. Check de beschikbaarheid

Check je potentiële handelsnaam ook altijd in het Handelsregister. Je mag namelijk geen naam kiezen die iemand anders al heeft geregistreerd bij de KvK.

Taco Carlier maakte dit mee met zijn bedrijfsnaam MOOF. "Die naam bleek al vergeven", vertelt hij. "We besloten er VANMOOF van te maken. In het begin waren we niet tevreden met die naamsverandering, maar na het heel vaak gehoord te hebben, begon ik het steeds leuker te vinden."

Je mag namelijk geen naam kiezen die iemand anders al heeft geregistreerd bij de KvK.

Naam gevonden? Registreer meteen de domeinnaam en social media accounts.

Ook als je nog niet helemaal zeker bent, is het slim het domein vast te leggen. Dit kost niet veel geld. Je voorkomt zo dat je straks een naam hebt zonder URL of Facebook-account.

Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Kun jij nog wel wat extra tips gebruiken om de perfecte product- of bedrijfsnaam te vinden? In deze whitepaper vind je een concreet stappenplan, lees je alles over de voorwaarden en ontdek je wanneer merkbescherming relevant is.

Download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Bijgewerkt op: 24-12-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een van de belangrijkste dingen die je doet bij het starten van een bedrijf? Juist, de naam bedenken. Zo zorg je ervoor dat jouw handelsnaam juridisch gezien aan alle eisen voldoet.

Bedrijfsnaam bedenken: hoe zit dat juridisch?

Bedrijfsnaam kiezen: hoe zit dat juridisch?
Bedrijfsnaam kiezen: hoe zit dat juridisch?

Bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam verzinnen: sommige startende ondernemers weten het binnen een seconde, terwijl de twijfelaars onder ons er een paar nachten van wakker kunnen liggen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een goede merk- of handelsnaam aan een aantal eisen moet voldoen. Daarnaast moet je een aantal zaken goed regelen, zoals:

  1. Schrijf jouw bedrijf(snaam) in bij de KvK
  2. Bekijk of officiële merkbescherming nodig is
  3. Maak jouw handelsnaam voldoende onderscheidend

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de naam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier de gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.