Bedrijfsnaam bedenken

Bedenk een bedrijfsnaam in 6 stappen

Bedrijfsnaam aan het bedenken? Dat is een van de leukste onderdelen van het starten van een eigen bedrijf. Met  een goede handelsnaam kun je je onderscheiden van de concurrentie.

Bedenk je eigen bedrijfsnaam aan de hand van deze zes slimme stappen. Je kunt ook direct klikken op de stap die jij interessant vindt:

 1. Doe de checklist 'bedrijfsnaam bedenken' van Lexicon
 2. Schakel hulp in bij het bedenken van je bedrijfsnaam
 3. Plan een (gezamelijke) brainstormsessie
 4. Maak een shortlist voor je bedrijfsnaam
 5. Houd rekening met de regels
 6. Beschikbaarheid bedrijfsnaam checken

Bedrijfsnaam bedenken

Er zijn ondernemers die de naam van hun bedrijf zien als een soort kers op de taart. Iets wat je bedenkt als je helemaal klaar bent met de voorbereiding. Maar let wel: dan ben je eigenlijk te laat.

Het verzinnen van de perfecte naam kan namelijk wel even duren. Bedenk maar eens waar je het allemaal voor nodig hebt:

 • Je inschrijving bij de KvK.
 • Een website.
 • Een logo.
 • E-mailadressen.

Begin dus zo snel mogelijk met het bepalen van je bedrijfsnaam. Dit helpt je ook om het bedrijf tastbaarder te maken.

Lees- en doe-tip! Wil jij een écht ijzersterke start maken? Bekijk dan de checklists, tests en tips uit de Startversterker.

Bedenk een bedrijfsnaam in 6 stappen:

1. De checklist van Lexicon

David Placek is de oprichter van Lexicon, het marketingbedrijf achter namen als Starbucks, BlackBerry en Swiffer. David heeft een handige checklist samengesteld voor bij het bedenken van je bedrijfsnaam:

 • Kort maar krachtig
  Je hebt vaak maar een paar letters nodig om indruk te maken.
 • Een duidelijk doel 
  Je bedrijfsnaam moet spreken voor je bedrijf.
 • Enthousiast
  Een saaie naam is een slechte naam
 • Simple
  Je bent geen speech aan het schrijven
 • Relevant maar onverwachts 
  Op het eerste gezicht heeft een goede bedrijfsnaam niet altijd een duidelijke link met het bedrijf. Als de klant doordenkt, worden ze aangenaam verrast. Denk maar aan Amazon, 's werelds grootste boekenwinkel.
 • Concurrerend
  Precies wat de concurrent niet doet.
 • Lang houdbaar
  Je naam moet de tand des tijds kunnen doorstaan.
 • Niet té grappig 
  Een bedrijfsnaam is niet de plek om grappig te zijn. Niet iedereen zal je humor waarderen.

2. Schakel je partner, (ex-)collega's, vrienden en familie in

Het bedenken van een pakkende handelsnaam kun je helemaal zelf doen. Maar slimmer is het om mensen uit je omgeving bij dit proces te betrekken. Het gaat namelijk grotendeels om de associatie die mensen bij je naam hebben.

Wellicht dat je zelf al een helder beeld hebt van hoe je jouw onderneming wilt noemen, maar leg deze titel altijd eerst voor aan je directe omgeving.

Misschien is die ene naam volgens jou erg origineel en past deze uitstekend bij jouw toekomstige communicatiebureau, maar ziet je partner hier totaal de logica niet van in.

3. Plan een (gezamelijke) brainstormsessie

Als je samen met anderen een bedrijf wilt starten, ligt het voor de hand om voor het bedenken van een bedrijfsnaam samen om de tafel te gaan zitten. Maar ook voor eenpitters kan zo'n meeting erg nuttig zijn.

Tijdens de brainstormfase is het belangrijk dat je zo breed mogelijk probeert te denken, zolang de suggesties maar een duidelijke link hebben met je sector en het product/dienst dat je wilt gaan aanbieden.

Schrijf alle namen op

Pak dus pen en papier (of je tablet) en neem een paar uur de tijd om alle termen die je te binnen schieten te noteren. Schrijf alles op.

Het maakt niet uit hoe onlogisch sommige namen misschien klinken, want wegstrepen kan altijd. Misschien brengt een op het eerste oog bizarre handelsnaam jou later wel op heel andere ideeën.

Nodig ook één of twee externe deskundigen uit, zoals een copywriter of goede vriend die creatief is met woorden.

Drie onderwerpen op papier

Houd twee tot drie onderwerpen aan te houden die duidelijk verband houden met jouw toekomstige bedrijf, branche en doelgroep.

Wanneer het bijvoorbeeld om een internetonderneming gaat die apps wil gaan ontwikkelen voor mobiele betalingen, kun je aan de slag met thema's als 'bank', 'betaling' en 'mobiel'.

Bij 'betaling' zou je in dit geval bijvoorbeeld kunnen denken aan termen als bankieren, geld, euro, bank of transactie. Geef alle deelnemers eerst een kwartier de tijd om individueel ideeën op papier te zetten. Daarna kan het centrale brainstormen beginnen.

4. Maak een shortlist voor je bedrijfsnaam

Heb jij met deze (of meerdere) brainstormsessie(s) voldoende ideeën opgedaan?  Dan is het tijd om een shortlist op te stellen. Probeer deze lijst zo goed en kwaad als je kunt te beperken tot maximaal tien kandidaat-handelsnamen.

Voor een notaris ligt het bijvoorbeeld minder voor de hand om een speels ogende bedrijfsnaam aan te nemen dan de eigenaar van een reclame- of communicatiebureau of een kinderdagverblijf.

Bedrijfsnaam moet prikkelen

Probeer een naam te bedenken die de lading dekt, maar ook weer niet te saai is. Het moet ook een beetje prikkelen. Toen Microsoft een naam zocht voor een nieuw cloud-platform, bleven ze hangen in namen als Cloud Pro en Cloud Link. Niet bijzonder inspirerend. 

Met de hulp van David Placek van Lexicon kwamen ze uit op een heel ander soort naam: Azure. Een heldere en onderscheidende naam. Ze kozen deze naam omdat de verwachting was dat 'de cloud´ de toekomst zou worden. Het verwerken van 'cloud´ in de naam zou dan gewoontjes gaan klinken.

5. Houd rekening met regels

Niet iedere handelnaam wordt zomaar geaccepteerd. Hieraan zijn bepaalde regels verbonden. Als je een dierenpension wilt opzetten, mag je bijvoorbeeld niet volstaan met 'Dierenpension'.

Hieraan moet je op zijn minst je naam toevoegen: 'Diana's Dierenpension' of 'Diana's pension voor honden, katten en konijnen' is - indien nog beschikbaar in jouw regio - wel een optie.

Niet toegestaan: misleidende naam

Je bent een eenmanszaak en zet de letters BV achter je bedrijfsnaam. Dat wordt gezien als misleiding en daarmee overtreed je de officiële regels.

Ook met een naam als 'Mediamarkt-sale' kun je, als hierover met de concurrent in kwestie niet eerst duidelijke afspraken zijn gemaakt, vroeg of laat in de problemen komen.

6. Beschikbaarheid bedrijfsnaam checken

Wellicht ten overvloede, maar voordat je de gekozen bedrijfsnaam kunt gaan gebruiken op je zakelijke website en een stapel visitekaartjes laat drukken, check je eerst de beschikbaarheid bij de KvK.

Je mag namelijk natuurlijk niet zomaar een bedrijfsnaam aannemen die al in gebruik is of sterk lijkt op de naam van eventuele concurrenten of bestaande merken. Al kunnen de voorwaarden in onderlinge regio's en branches wel enigszins verschillen.

Bedrijfsnaam met gelijkenissen

Wanneer jij een 'Café Jansen' wilt openen in een Drents dorpje terwijl er al een café is in Noord-Brabant dat zo heet, hoeft dat bijvoorbeeld geen probleem te zijn. De afstand tussen beide vestigingen en de naamsbekendheid van het concurrerende concern geeft hierbij de doorslag.

Bij een hotelketen zoals Bilderberg zou dat bijvoorbeeld een ander verhaal zijn. Die naam is té bekend om elders over te nemen.

Voorkom onnodige teleurstellingen door al tijdens het brainstormen te googelen naar bestaande bedrijven die overeenkomsten vertonen met de opties die jij in gedachten hebt.

Check beschikbare domeinnamen

Ook het tijdig checken van beschikbare domeinnamen is belangrijk: je wil niet moeten gaan goochelen met (bijvoorbeeld) klinkers en/of cijfers om alsnog een lijkende domeinnaam te vinden die nog wél beschikbaar is. Dat kan dat je in de beginfase honderden bezoekers per maand kosten.

Voorbeeld 'how to name your company'

Benieuwd hoe andere ondernemers hun naam vinden? Luister naar de podcast van Alex en Matt van Gimlet Media voor hun verhaal.

Bijgewerkt op: 24-05-2020

Wat vind je van dit artikel?

x95
x54

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam verzinnen: sommige startende ondernemers weten het binnen een seconde, terwijl de twijfelaars onder ons er een paar nachten van wakker kunnen liggen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een goede merk- of handelsnaam aan een aantal eisen moet voldoen. Daarnaast moet je een aantal zaken goed regelen, zoals:

 1. Schrijf jouw bedrijf(snaam) in bij de KvK
 2. Bekijk of officiële merkbescherming nodig is
 3. Maak jouw handelsnaam voldoende onderscheidend

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de naam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier de gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.