marieke

Handelsnaam ondernemers vaak onvoldoende beschermd

Ondernemers zouden hun handelsnaam en bedrijfslogo beter moeten beschermen. In veel gevallen gaan zij - ten onrechte - ervan uit dat hun naam voldoende beschermd is als deze staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KvK), maar dat is juridisch gezien niet genoeg.

Zo'n KvK-registratie zorgt niet voor bescherming wanneer een ander de betreffende handelsnaam of het logo al eerder heeft geregisterd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). De KvK bracht afgelopen donderdag een persbericht naar buiten waarin de organisatie waarschuwde voor deze vervelende situatie.

Ondernemerspanel

Recent onderzoek onder het KvK Ondernemerspanel wijst uit dat 62 procent één of meerdere namen gebruikt om zijn producten en/of diensten aan te bieden. Ruim een kwart heeft deze naam beschermd, maar ruim vier op de tien hebben dit niet gedaan en drie op de tien kunnen niet met zekerheid zeggen of dit het geval is. Acht op de tien ondernemers gebruiken een logo. Van deze groep heeft driekwart dit logo niet als merk beschermd.

Handelsregister

De meeste ondervraagde ondernemers hebben bij inschrijving bij de KvK wel gecontroleerd of hun naam al bestond. In veel gevallen (69 procent) werd hiervoor het Handelsregister of Google (veertig procent) geraadpleegd. Echter, zo waarschuwt de KvK, in het Handelsregister wordt de bedrijfsnaam geregistreerd als handelsnaam, maar dat is niet hetzelfde als een merknaam. Slechts een kleine minderheid van de respondenten heeft de handelsnaam (zes procent) en/of andere merken (vier procent) ook daadwerkelijk geregistreerd in het merkenregister van het BBIE.

Gepubliceerd op:
05-06-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam verzinnen: sommige startende ondernemers weten het binnen een seconde, terwijl de twijfelaars onder ons er een paar nachten van wakker kunnen liggen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een goede merk- of handelsnaam aan een aantal eisen moet voldoen. Daarnaast moet je een aantal zaken goed regelen, zoals:

  1. Schrijf jouw bedrijf(snaam) in bij de KvK
  2. Bekijk of officiële merkbescherming nodig is
  3. Maak jouw handelsnaam voldoende onderscheidend

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de naam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier de gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.