marieke

Hoe kies je een goede bedrijfsnaam?

Wie een bedrijf begint, zal ook een bedrijfsnaam moeten bedenken. De bedrijfsnaam, of handelsnaam, zoals de Kamer van Koophandel het noemt, is de officiële naam waaronder de onderneming wordt gedreven.

De keuze voor een bedrijfsnaam is geen onbelangrijke; natuurlijk kunt u in de loop van het bestaan van uw bedrijf wel een andere naam aan uw onderneming geven, maar dat is praktisch en marketingtechnisch gezien vaak niet zo handig. Het beste kunt u dus direct een goede naam kiezen.

Officieel is er veel mogelijk op het gebied van handelsnamen. Zo hoeft de handelsnaam op geen enkele manier aan te geven wat voor soort onderneming u drijft. Het is over het algemeen wel handig om dit te doen. Kaspers Bloemenboetiek is duidelijker dan Kaspers BV. U bent vrij in de naamskeuze en u mag meerdere handelsnamen gebruiken voor verschillende bedrijfsactiviteiten. Natuurlijk zijn er wel zaken waar u rekening mee dient te houden:

1. Uw bedrijfsnaam moet voldoende onderscheidend vermogen hebben. U dient dus een enigszins originele naam te bedenken en niet te volstaan met een veelgebruikt begrip als bedrijfsnaam (zoals bijvoorbeeld Dierenwinkel, Banketbakker of Psychopraktijk).

2. Uw bedrijfsnaam mag niet verwarrend of misleidend zijn. Zo mag u niet de letters BV gebruiken in uw bedrijfsnaam als u voor een andere rechtsvorm dan de BV heeft gekozen. Ook een bedrijfsnaam als 'Ikea-sale' of 'Hemaworst' zal u geheid problemen gaan opleveren.

3. Uw bedrijfsnaam mag niet in strijd zijn met bestaande handelsnamen of merken. Hierbij zijn de aard van de onderneming en het werkgebied van belang.
Als u een buurtsupermarkt Albert Hein wilt noemen, zal dat niet gaan, ook al spelt u Hein anders dan de grote supermarktketen. En mocht u Albert Heijn heten en een notariskantoor of klussenbedrijf willen beginnen, dan is het nog niet handig om deze naam te gebruiken, u zult dan altijd met de supermarkt geassocieerd worden. Uw restaurant Rosso noemen als er in uw regio al een restaurant of café met dezelfde naam zit, is dus ook niet slim, maar als u uw kapperszaak Rosso wilt noemen, dan is er in principe niets aan de hand. Ook zal het bestaande restaurant Rosso niet optreden als u honderd kilometer verderop met uw restaurant Rosso van start gaat.


Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam
Voordat je merkregistratie serieus kunt overwegen, is het zaak om uit te zoeken of de product- of bedrijfsnaam die jij overweegt hiervoor in aanmerking kan komen. Meer informatie hierover vind je de whitepaper ‘Een pakkende bedrijfsnaam: zo kies je er een die bij je past’. Download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox.


 

Om erachter te komen of uw bedrijfsnaam wel of niet in strijd is met bestaande merken, kunt u de hulp inschakelen van de Kamer van Koophandel en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) in Den Haag. Let wel: bij het deponeren van uw bedrijfsnaam zal de Kamer van Koophandel lang niet altijd aangeven dat uw bedrijfsnaam niet kan; in de meeste gevallen wordt uw naam gewoon gedeponeerd en krijgt u achteraf pas problemen met bedrijven die vinden dat u hun naam of slogan misbruikt.

Iedereen die zich benadeeld voelt door een bepaalde handelsnaam, kan naar de rechter stappen. De rechter kan u daarop niet alleen verbieden om de naam nog langer te gebruiken, maar hij kan u ook dwingen om een andere naam te kiezen, een dwangsom of een schadevergoeding te betalen. En dat kan flink in de papieren gaan lopen. Het is dus zaak goed na te denken over uw bedrijfsnaam alvorens u naar de Kamer van Koophandel gaat.

En als u eenmaal een mooie, originele bedrijfsnaam hebt gevonden, kunt u zelf natuurlijk ook uw handelsnaam als merk deponeren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Daarmee verkrijgt u het exclusieve merkrecht en maakt u het eventuele toekomstige concurrenten lastig om er met uw naam vandoor te gaan.

Gepubliceerd op:
13-10-2010

Wat vind je van dit artikel?

x5
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam verzinnen: sommige startende ondernemers weten het binnen een seconde, terwijl de twijfelaars onder ons er een paar nachten van wakker kunnen liggen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een goede merk- of handelsnaam aan een aantal eisen moet voldoen. Daarnaast moet je een aantal zaken goed regelen, zoals:

  1. Schrijf jouw bedrijf(snaam) in bij de KvK
  2. Bekijk of officiële merkbescherming nodig is
  3. Maak jouw handelsnaam voldoende onderscheidend

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de naam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier de gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.