Bedrijfsnaam kiezen: hoe zit dat juridisch? - home

Op jacht naar de perfecte bedrijfsnaam: 4 tips

Je bedrijfsnaam is je visitekaartje naar je klant. Hoe vind je een naam die goed bij je bedrijf past en de juiste doelgroep aanspreekt? Deze vier tips helpen je op weg.

Benieuwd naar een specifieke tip? Klik dan op een van de links hieronder:

1. Bedrijfsnaam nodig? Organiseer een brainstorm!

Misschien heb je al een aardig idee over hoe je je bedrijf graag zou willen noemen, maar het kan nooit kwaad om je horizon te verbreden. Brainstormen is een goede manier om wat verder 'out of the box' te denken.

Dat kan natuurlijk in je eentje of met je zakenpartner, maar samen met anderen kom je vaak op hele nieuwe ideeën. 

Wie nodig je uit?

Een brainstorm is het meest waardevol wanneer er veel verschillende invalshoeken zijn. Nodig daarom niet alleen uit je zakelijke netwerk, maar ook uit je priveleven mensen uit.

Zowel je zakenpartners, (ex-)collega's, familieleden als vrienden kunnen een waardevolle bijdrage leveren.

Tip: Een ideale brainstormgroep bestaat uit zo'n vijf tot acht deelnemers.

Naast de meest voor de hand liggende personen is het verstandig om hiervoor ook een of twee externe deskundigen uit te nodigen. Denk aan een copywriter of een goede vriend die creatief is met woorden.

2. Let op de klank van de bedrijfsnaam

Heb je een lijstje met goede kanshebbers? Kijk dan eens naar hoe deze potentiële handelsnamen klinken. Is het meteen duidelijk hoe je een bepaalde naam schrijft of uitspreekt?

Denk aan een klant die je spotje op de radio hoort, vervolgens online op zoek gaat naar de website van uw bedrijf. Als die je bedrijfsnaam verkeerd heeft begrepen, kan het gebeuren dat hij/zij bij je concurrent uitkomt.

Denk ook aan het beeld en gevoel wat deze naam oproept. Hebben de mensen uit je brainstorm een positieve associatie bij het woord?

Misverstanden

Een onduidelijke handelsnaam kan dus ertoe leiden dat je klanten misloopt, dat is natuurlijk zonde. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je je handelsnaam talloze keren per dag uitspreekt.

Als je dan iedere keer moet uitleggen hoe je je bedrijfsnaam goed uitspreekt of spelt, is dat niet alleen vermoeiend voor jezelf, ook voor je potentiële klanten.

Internationale bedrijfsnaam

Heb je internationale ambities? Dan is het ook belangrijk dat je bedrijfsnaam uitspreekbaar is in een andere taal. Let er ook op dat je naam over de grens geen andere betekenis heeft. 

Je zou niet de eerste ondernemer zijn die de naam bij een internationale expansie moet aanpassen om gênante situaties te voorkomen.

Zo was er een tijdje geleden een Franse fabrikant die zijn kaasmerk Kiri wilde aanbieden in het Midden-Oosten en toen pas ontdekte dat 'Kiri' in het Perzisch rot of ranzig betekent.

3. Een logische of creatieve bedrijfsnaam?

Afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, kan het marketingtechnisch gezien een slimme keuze zijn om niet voor de meest voor de hand liggende naam te gaan.

Als bloemist of stukadoor doe je er vaak goed aan om een traditionelere bedrijfsnaam te kiezen. Maar als creatieve zzp'er (copywriter, grafisch ontwerper etc.) of iemand met een technologische of innovatieve startup, kun je beter kiezen voor een hip klinkende of intrigerende handelsnaam.

4. Zorg dat de handelsnaam aan de voorwaarden voldoet

Werpt al dat brainstormen en creatief denken eenmaal zijn vruchten af en heb je een potentiële goede bedrijfsnaam op papier staan? Dan is het tijd om te controleren of de naam in kwestie wel aan de voorwaarden voldoet. In Nederland zijn hierop namelijk een aantal belangrijke regels van toepassing.

Zo moet je, voordat je je officieel kunt inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), eerst hebben gecontroleerd of de gewenste handelsnaam nog beschikbaar is en of je naam niet te veel lijkt op die van een ander bedrijf.

Lanceer je website

Potentiële klanten en opdrachtgevers zoeken tegenwoordig in eerste instantie online naar informatie over je product of dienst. Daarom is het in de meeste gevallen slim om bij de start van je onderneming ook een zakelijke website te lanceren.

Hiervoor kun je direct een professioneel bureau inhuren of in eerste instantie zelf een (simpele) website maken. Check voordat je je onderneming inschrijft bij de KvK ook altijd eerst de beschikbaarheid van de beoogde domeinnaam!

Het verplicht toevoegen van streepjes of andere tekens aan je webadres ziet er namelijk minder professioneel uit en kan bovendien invloed hebben op de zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Lees ook

Hoe zet je een product in de markt?
De juiste doelgroep bepalen doe je zo

Bijgewerkt op: 28-07-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een van de belangrijkste dingen die je doet bij het starten van een bedrijf? Juist, de naam bedenken. Zo zorg je ervoor dat jouw handelsnaam juridisch gezien aan alle eisen voldoet.

Bedrijfsnaam bedenken: hoe zit dat juridisch?

Bedrijfsnaam kiezen: hoe zit dat juridisch?
Bedrijfsnaam kiezen: hoe zit dat juridisch?

Bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam verzinnen: sommige startende ondernemers weten het binnen een seconde, terwijl de twijfelaars onder ons er een paar nachten van wakker kunnen liggen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een goede merk- of handelsnaam aan een aantal eisen moet voldoen. Daarnaast moet je een aantal zaken goed regelen, zoals:

  1. Schrijf jouw bedrijf(snaam) in bij de KvK
  2. Bekijk of officiële merkbescherming nodig is
  3. Maak jouw handelsnaam voldoende onderscheidend

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de naam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier de gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.