marieke

5 grote pluspunten van MVO

Als ondernemer staat u midden in de maatschappij. Hoe u doorgaans zaken doet, heeft effect op uw omgeving en bepaalt uiteindelijk grotendeels uw succes op de lange termijn. Deze handelingen komen samen in maatschappelijk verantwoord ondernemen, vaak afgekort tot MVO.

Veel ondernemers zijn al bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Soms zelfs zonder dat ze het zelf weten. MVO is namelijk vooral een kwestie van zaken doen op een goede manier. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat voor duurzaamheid. Bij alle activiteiten - van inkoop tot personeelsbeleid - wordt gekeken naar de korte en lange termijn-effecten voor het bedrijf, de mensen die er werken, de omgeving en klanten. Hieronder zetten we de vijf grote pluspunten van MVO op een rij.

1. Kostenbesparing

Energiekosten rijzen de pan uit de komende jaren. Grondstoffen worden alsmaar duurder. De kosten van afval, waterverontreiniging en regulering stijgen. Als er manieren zijn om te besparen op gebruik of wanneer er alternatieven worden ontwikkeld, is dat de investering meer dan waard. Veel overheden eisen inmiddels duurzame inkoop.

2. Reputatie

Een goede reputatie is van levensbelang voor een ondernemer. Milieu-incidenten, ongelukken en andere negatieve berichten over het bedrijf kunnen jaren doorsudderen in de hoofden van klanten en leveranciers.

3. Werknemerstevredenheid

Gezonde en plezierige werkomstandigheden verhogen de motivatie en productiviteit van werknemers. Veiligheid, gezondheid en welzijn verdienen extra aandacht. Net als dat integriteit bij alle lagen van het bedrijf op de agenda moet staan.

4. Werkgeversimago

Ook toekomstige sollicitanten lezen de krant. Bedrijven die van incident naar schandaal hobbelen of in opspraak komen wegens milieudelicten, trekken niet de meest talentvolle werknemers aan. Zij vragen zich af of ze wel bij een bedrijf willen werken met een slechte naam.

5. Klantentevredenheid

Consumenten willen goed worden geïnformeerd over de producten en diensten die ze afnemen. Gaat er wat mis, dan kunnen ondernemers erop rekenen dat hun klanten verhaal komen halen. Dit kan grote gevolgen hebben. Wees transparant. Ga zorgvuldig om met klantgegevens en klachten.

Gepubliceerd op:
23-07-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

  1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
  2. Checklist: het opstellen van een businessplan
  3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
  4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.