8 goede redenen om ondernemer te worden

Bijgewerkt op 17 februari 2023
6 min  leestijd
69.423
Marieke Leijnen
Auteur: Marieke Leijnen
Image
waarom ondernemer worden

Eigen baas zijn, doen wat je leuk vindt en geld verdienen zijn veelgehoorde drijfveren om een eigen bedrijf te starten. Maar er zijn nog veel meer redenen om zelfstandig ondernemer te worden. Waarom zou je ondernemer worden? We zetten 8 argumenten op een rij om te starten met ondernemen.

Waarom ondernemer worden?

Bij het ondernemerschap komt veel meer kijken dan bij werken in loondienst. Je bent zelf verantwoordelijk voor je opdrachten, je administratie en je verzekeringen. Maar, er zijn ook erg veel redenen om wel de sprong te wagen. Waarom ondernemer worden? We geven je 8 redenen, klik op de link om er direct heen te gaan.

  1. Meer vrijheid
  2. Uitdagingen aangaan
  3. Kennis en vaardigheden opdoen
  4. Werken voor resultaat
  5. Zelfdiscipline ontwikkelen
  6. Meerdere rollen spelen
  7. Financiële autonomie
  8. Financieel voordeel voor ondernemers

1. Meer vrijheid

Als zelfstandig ondernemer bepaal je in principe zelf hoe jij en je onderneming zich verder ontwikkelen. Je kiest zelf welke opdrachten je aanpakt of wat voor producten je verkoopt. Daarnaast bepaal je zelf de strategie en routekaart naar succes van jouw bedrijf.

Succes kent geen grenzen, dus negeer de beperkingen en ga op zoek naar nieuwe innovatieve manieren om winst en plezier te maken.

2. Uitdagingen aangaan

Een eigen bedrijf stelt je als zelfstandig ondernemer geregeld voor uitdagingen die je waarschijnlijk nooit zult ervaren als je voor een baas blijft werken. Denk aan het opzetten en bijhouden van de administratie, het inhuren en aansturen van mensen of het doen van branche- en marktonderzoek.

Het ondernemerschap zorgt dus voor meer autonomie en zelfstandigheid: je kunt deze uitdagingen oplossen zoals jij dat wil. 

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

3. Kennis en vaardigheden opdoen

Je zult als ondernemer nieuwe vaardigheden opdoen en oude routines verbeteren. Denk aan het inzetten van effectief timemanagement, organiseren en plannen, presenteren, administreren, het ontwikkelen van een product en het maken/optimaliseren van websites.

4. Werken voor resultaat

Verantwoordelijk zijn voor een business betekent dat je bepaalde dingen zelf gedaan moet zien te krijgen. Door ondernemer te worden kun je werken voor resultaat. 

Anders gezegd: je kunt elke werkdag zodanig besteden dat jouw activiteiten uiteindelijk de door jou gewenste resultaten zullen opleveren. Geen rotklusjes meer waarvan jij de noodzaak niet snapt, maar alleen de activiteiten waarvan jij ziet dat ze bijdragen aan je resultaat

5. Zelf dagen indelen 

Voor veel beginnende ondernemers is flexibiliteit belangrijk. Een eigen bedrijf betekent dat je meestal zelf je werktijden bepaalt. Tenzij je afspraken met opdrachtgevers of anderen hebt, kun je zelf je dagen indelen. Als jij productiever in de ochtend bent, start je lekker vroeg of zorg je ervoor dat je afspraken 's ochtends zijn. 

Als zelfstandige zul je wel deadlines moeten halen, om opdrachtgevers of klanten tevreden te stellen. Timemanagement is dus van belang. 

6. Meerdere rollen spelen

Als zelfstandig ondernemer moet je doorgaans verschillende petten kunnen opzetten. Grote kans dat je straks zowel boekhouder als marketeer, manager, schrijver, ontwerper en onderzoeker bent. Zo nu en dan een andere rol spelen kan je nieuwe energie geven.

Het kan er ook voor zorgen dat je steeds beter weet wat je wel en niet leuk vindt, en waar je energie van krijgt. Is de administratie voor jou een leuk klusje tussendoor? Of zie je er elke maand enorm tegenop en kun je het beter uitbesteden, zodat je energie overhoudt voor de leuke werkzaamheden? 

7. Financiële autonomie

Ondernemen gaat niet alleen over (meer) geld verdienen. Net zo belangrijk is het houden van de regie over jouw financiële toekomst. Je zit niet langer vast aan een verplicht pensioensysteem; je kunt jouw vermogen voor later ook opbouwen in jouw eigen bedrijf.

8. Financieel voordeel als ondernemer

Om ondernemerschap te stimuleren zijn er een aantal fiscale voordelen vanuit de overheid. Je kunt gebruikmaken van subsidies om je startkapitaal bij elkaar te krijgen. Daarnaast zijn er een aantal aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Daarmee verlaag je de belastbare winst, zodat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. 

Goed om te weten: er geldt een urencriterium voor deze aftrekposten. Je moet 1.225 uur aan je bedrijf besteden om deze te kunnen gebruiken. Gelukkig tellen ook indirecte uren mee, dus bijvoorbeeld het schrijven van je ondernemingsplan of je maandelijkse of wekelijkse administratie.  

Ook een optie: parttime ondernemen 

Is ondernemen een aantrekkelijk perspectief, maar vind je jouw huidige werk nog te leuk of wil je de zekerheid van een vast inkomen niet loslaten? Dan kun je overwegen om in eerste instantie parttime een bedrijf te beginnen

Op die manier kun je rustig aankijken hoe jouw activiteiten zich ontwikkelen. Het is daarbij wel zaak om het aantal uren dat je aan je eigen zaak besteedt niet uit de hand te laten lopen. Dat geldt overigens ook voor de fulltime ondernemer. Eigen baas zijn moet namelijk wel leuk en gezond blijven.

  • Wil je, na het lezen van 8 goede redenen, ook zelfstandig ondernemer worden? Lees het stappenplan en ontdek hoe je een eigen zaak kunt beginnen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Waarom ondernemer worden: meest gestelde vragen

  • Waarom ondernemer worden?
    Veelgenoemde redenen om (zelfstandig) ondernemer te worden zijn: vrijheid, autonomie en flexibiliteit. Je kunt bijvoorbeeld je eigen tijd indelen, je hebt geen baas en je kunt werken waar je maar wilt. 
  • Kan iedereen ondernemer worden?
    In principe kan iedereen ondernemer worden. Wanneer jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel mag je aan de slag. Of je in de praktijk ook geschikt bent om ondernemer te worden? Door het te proberen, weet je of ondernemen wel of niet bij je past. Je kunt voorzichtig starten door bijvoorbeeld parttime een bedrijf te beginnen.
  • Hoe word je ondernemer?
    Je hebt geen speciaal diploma nodig om ondernemer te worden. Wanneer je ingeschreven staat bij de KvK mag je jezelf ondernemer noemen. Je leert ondernemen vooral in de praktijk. Maak een succesvolle start door bijvoorbeeld een ondernemingsplan of marketingplan te maken, onderzoek de markt en laat je netwerk weten welke plannen je hebt.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten