8 goede redenen om ondernemer te worden

Bijgewerkt op 23 februari 2022
4 min  leestijd
64.592
Image
8 redenen om ondernemer te worden

Eigen baas zijn, doen wat je leuk vindt en geld verdienen zijn veelgehoorde drijfveren om een eigen bedrijf te starten. Maar er zijn nog veel meer redenen om zelfstandig ondernemer te worden. Hieronder zetten we 8 argumenten op een rij om te starten met ondernemen.

 1. Innoveren en creëren
 2. Uitdagingen aangaan
 3. Kennis en vaardigheden opdoen
 4. Werken voor resultaat
 5. Zelfdiscipline ontwikkelen
 6. Meerdere rollen spelen
 7. Woon-werkverkeer vermijden
 8. Financiële autonomie
 9. Ook een optie: parttime ondernemen

1. Innoveren en creëren

Als zelfstandig ondernemer bepaal je in principe zelf hoe jij en de onderneming zich verder ontwikkelen. Succes kent geen grenzen, dus negeer de beperkingen en ga op zoek naar nieuwe innovatieve manieren om winst en plezier te maken.

2. Uitdagingen aangaan

Een eigen bedrijf stelt je als zelfstandig ondernemer geregeld voor uitdagingen die je waarschijnlijk nooit zult ervaren als je voor een baas blijft werken. Denk aan het opzetten en bijhouden van de administratie, het inhuren en aansturen van mensen of het doen van branche- en marktonderzoek.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

3. Kennis en vaardigheden opdoen

Je zult nieuwe vaardigheden opdoen en oude routines verbeteren. Denk aan het inzetten van effectief timemanagement, organiseren en plannen, presenteren, administreren, het ontwikkelen van een product en het maken/optimaliseren van websites.

4. Werken voor resultaat

Verantwoordelijk zijn voor een business betekent dat je bepaalde dingen zelf gedaan moet zien te krijgen.

Anders gezegd: je kunt elke werkdag zodanig besteden dat jouw activiteiten uiteindelijk de door jou gewenste resultaten zullen opleveren.

5. Zelfdiscipline ontwikkelen 

Een eigen bedrijf betekent dat je deadlines moet halen. Je kunt jouw uren dagelijks zelf indelen, dus het is zaak om de effectiviteit en discipline te ontwikkelen die nodig is om dingen op tijd af te krijgen.

6. Meerdere rollen spelen

Als zelfstandig ondernemer moet je doorgaans verschillende petten kunnen opzetten. Grote kans dat je straks zowel boekhouder als marketeer, manager, schrijver, ontwerper en onderzoeker bent. Zo nu en dan een andere rol spelen kan je nieuwe energie geven.

7. Woon-werkverkeer vermijden

Als de reis naar jouw huidige werk 45 minuten of meer duurt, kun je per dag anderhalf uur besteden aan iets waar je mogelijk meer plezier aan beleeft. Door als starter eerst vanuit huis te werken - als het mogelijk is uiteraard - bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld.

8. Financiële autonomie

Ondernemen gaat niet alleen over (meer) geld verdienen. Net zo belangrijk is het houden van de regie over jouw financiële toekomst. Je zit niet langer vast aan een verplicht pensioensysteem; je kunt jouw vermogen voor later ook opbouwen in jouw eigen bedrijf.

Ook een optie: parttime ondernemen 

Is ondernemen een aantrekkelijk perspectief, maar vind je jouw huidige werk nog te leuk of wil je de zekerheid van een vast inkomen niet loslaten? Dan kun je overwegen om in eerste instantie parttime een bedrijf te beginnen

Op die manier kun je rustig aankijken hoe jouw activiteiten zich ontwikkelen. Het is daarbij wel zaak om het aantal uren dat je aan je eigen zaak besteedt niet uit de hand te laten lopen. Dat geldt overigens ook voor de fulltime ondernemer. Eigen baas zijn moet namelijk wel leuk en gezond blijven.

 • Wil je, na het lezen van 8 goede redenen, ook zelfstandig ondernemer worden? Lees het stappenplan en ontdek hoe je een eigen zaak kunt beginnen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Waarom ondernemer worden: meest gestelde vragen

 • Waarom ondernemer worden?
  Veelgenoemde redenen om (zelfstandig) ondernemer te worden zijn: vrijheid, autonomie en flexibiliteit. Je kunt bijvoorbeeld je eigen tijd indelen, je hebt geen baas en je kunt werken waar je maar wilt. 
 • Kan iedereen ondernemer worden?
  In principe kan iedereen ondernemer worden. Wanneer jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel mag je aan de slag. Of je in de praktijk ook geschikt bent om ondernemer te worden? Door het te proberen, weet je of ondernemen wel of niet bij je past. Je kunt voorzichtig starten door bijvoorbeeld parttime een bedrijf te beginnen.
 • Hoe word je ondernemer?
  Je hebt geen speciaal diploma nodig om ondernemer te worden. Wanneer je ingeschreven staat bij de KvK mag je jezelf ondernemer noemen. Je leert ondernemen vooral in de praktijk. Maak een succesvolle start door bijvoorbeeld een ondernemingsplan of marketingplan te maken, onderzoek de markt en laat je netwerk weten welke plannen je hebt.

Meer over zzp

Meer over zzp