8 redenen om te starten

8 goede redenen om ondernemer te worden

Eigen baas zijn, doen wat je leuk vindt en geld verdienen zijn veelgehoorde drijfveren om een eigen bedrijf te starten. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om ondernemer te worden. Hieronder zetten we 8 goede startersargumenten op een rij waar jij misschien nog niet eerder aan had gedacht.

1. Innoveren en creëren

Jouw bedrijf was jouw idee, dus jij bepaalt in principe hoe jij en de onderneming zich verder ontwikkelen. Succes kent geen grenzen, dus negeer de beperkingen en ga op zoek naar nieuwe manieren om winst en plezier te maken.

2. Uitdagingen aangaan

Een eigen bedrijf stelt je zeker als starter geregeld voor uitdagingen die je misschien wel nooit zult ervaren als je voor een baas blijft werken. Denk aan het opzetten en bijhouden van de financiën, het inhuren en aansturen van mensen of het doen van branche- en marktonderzoek.

3. Kennis en vaardigheden opdoen

Je zult nieuwe vaardigheden opdoen en oude routines verbeteren. Denk aan het inzetten van effectief time management, organiseren en plannen, presenteren, administreren, het ontwikkelen van een merk en het maken/optimaliseren van websites.

4. Werken voor resultaat

Verantwoordelijk zijn voor een business betekent dat je bepaalde dingen zelf gedaan moet zien te krijgen. Anders gezegd: je kunt elke werkdag zodanig besteden dat jouw activiteiten uiteindelijk de door jou gewenste resultaten zullen opleveren.

5. Zelfdiscipline ontwikkelen 

Een eigen bedrijf betekent dat je zo nu en dan een deadline moet halen. Je kunt jouw uren dagelijks zelf indelen, dus het is zaak om de effectiviteit en discipline te ontwikkelen die nodig is om dingen op tijd af te krijgen.

6. Meerdere rollen spelen

Als zelfstandig ondernemer moet je doorgaans verschillende petten kunnen opzetten. Het staat vast niet op het visitekaartje, maar grote kans dat je straks zowel boekhouder als marketeer, manager, schrijver, ontwerper en onderzoeker bent. Zo nu en dan een andere rol spelen kan jou weer nieuwe energie geven.

7. Woon-werkverkeer vermijden

Als de reis naar jouw huidige werk 45 minuten of meer duurt, kun je per dag anderhalf uur besteden aan iets waar je mogelijk meer plezier aan beleeft. Door als starter eerst vanuit huis te werken, bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld.

8. Financiële autonomie

Ondernemen gaat niet alleen over (meer) geld verdienen. Net zo belangrijk is het houden van de regie over jouw financiële toekomst. Je zit niet langer vast aan een verplicht pensioensysteem; je kunt jouw vermogen voor later ook opbouwen in jouw eigen bedrijf.

Ook een optie: hybride ondernemen 

Is ondernemen een aanlokkelijk perspectief, maar vind je jouw huidige werk nog te leuk of wil je de zekerheid van een vast inkomen niet loslaten? Dan zou je kunnen overwegen om in eerste instantie part-time een bedrijf te beginnen

Op die manier kun je rustig aankijken hoe jouw activiteiten zich ontwikkelen. Het is daarbij wel zaak om het aantal uren dat je aan je eigen zaak besteedt niet uit de hand te laten lopen. Dat geldt overigens ook voor de fulltime ondernemer. Eigen baas zijn moet namelijk wel leuk en gezond blijven.

[Bron: MKB Servicedesk]

Lees ook

Stappenplan: een eigen bedrijf starten
9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf
Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Starten als freelancer: 5 aandachtspunten

Bijgewerkt op: 29-06-2016

Wat vind je van dit artikel?

x9
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

  1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
  2. Checklist: het opstellen van een businessplan
  3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
  4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.