Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Veel starters vragen zich af of een ondernemingsplan noodzakelijk is. Het schrijven van een bedrijfsplan wordt nog wel eens beschouwd als een lastige klus die het liefst nog even wordt uitgesteld. En daardoor soms zelfs nooit geschreven wordt. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar het gevaar is dat ondernemers hun strategie uit het oog verliezen. 

Een ondernemingsplan is niet verplicht

Het schrijven van een ondernemingsplan is niet verplicht. Althans, niet wettelijk, zoals voor de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel. Voor zelfstandige ondernemers die via externe financiers aan startkapitaal willen komen, is het wél noodzakelijk om een bedrijfsplan te schrijven. Zonder businessplan kom je niet in aanmerking voor een gesprek bij de bank of bij andere investeerders. 

Voordat een instantie geld in jouw onderneming zal steken, wil hij weten om welk product of welke dienst het gaat, wat de financiële vooruitzichten zijn, wat jouw motivatie is om een bedrijf te beginnen, wat jouw strategie is en wat daardoor de kans van slagen is van jouw onderneming. De investering moet immers wel worden terugverdiend. 

Altijd een bedrijfsplan schrijven

Ook als je geen externe financiering nodig hebt, is het belangrijk om een ondernemingsplan op te stellen. Het schrijven van een plan dwingt de ZZP’er namelijk om goed na te denken over het starten van een onderneming.

En biedt, eenmaal geschreven, een houvast in de onzekere beginperiode. Ondernemen is niet altijd even makkelijk, bijna iedereen krijgt in het eerste jaar te maken met tegenslagen. 

Dit kan een verkeerde investering zijn; een gebrek aan cashflow door een wanbetaler; het kwijtraken van opdrachtgevers of een terugval van klanten in je webshop. Het gaat erom dat je bij tegenslag niet in paniek raakt en daardoor overhaaste beslissingen gaat nemen. 

Keer terug naar de basis

Als je het even niet meer ziet zitten, pak je het bedrijfsplan erbij. Je keert van allerlei (verkeerde) afslagen terug naar de basis om van daaruit weer met de juiste focus verder te gaan. Lees in het plan terug waarom je ook alweer de onderneming bent gestart, wat je inspiratie was en waarom je die vaste baan hebt opgezegd om voor jezelf te beginnen.

Je krijgt hernieuwde energie over het product of de dienst die je aanbiedt, je verdiept je nog eens in de afzetmarkt en loopt nog eens je sterke en zwakke punten na. 

Welke goede punten kun je nog verder uitdiepen, welke zwaktes kun je oplossen door bijvoorbeeld oplossingen extern te zoeken. Een realistisch beeld van jezelf - zowel als persoon als ondernemer - is van groot belang.

Is de administratie een rommeltje? Stop dan niet een jaar lang je kop in het zand om vervolgens een deurwaarder op je dak te krijgen, maar huur een accountant in om jouw financiën structureel op orde te krijgen. 

Verlies de rode draad niet uit het oog

In de meeste gevallen kun je stellen dat voor een startende ondernemer zijn bedrijf valt of staat met de voorbereiding. Ieder jaar blijkt weer uit onderzoeken dat meer dan de helft van de bedrijven binnen vijf jaar stopt na de oprichting.

De voornaamste reden is dat de rode draad van de onderneming uit het oog verloren is of dat er nooit een basis is gelegd. Ondernemers zijn ‘gewoon gaan ondernemen’. 

Dat kan goed aflopen, maar het levert ook veel struikelende ZZP’ers op. Ze maken veelvoorkomende fouten als het kiezen van de verkeerde doelgroep, het niet opbouwen van een financiële buffer, het niet actief blijven werven van klanten of ze hebben geen relevante verzekeringen afgesloten. 

Start met een klein ondernemingsplan

andres

Hulp nodig?

Deze gratis ondernemingsplan voorbeelden van de Rabobank helpen jou op weg naar het maken van een goede start met je bedrijf.

Bekijk jouw voorbeeldplan

Het schrijven van een businessplan kan een hoop van deze beginnersfouten voorkomen.

Het opstellen van zo'n plan kan in eerste instantie een grote, abstracte klus lijken, waardoor je dit steeds maar uitstelt.

Zolang je geen externe financierders nodig hebt, is het in principe ook niet noodzakelijk om direct een volledig bedrijfsplan te maken.

Maar je kunt ook klein beginnen en het plan later bijwerken en aanvullen. 

Het drukt je met de neus op de feiten of je bijvoorbeeld al genoeg hebt nagedacht over de acquisitie, hoeveel procent van de beoogde omzet je al hebt gereserveerd met potentiële klanten en of je op de hoogte bent van de ontwikkelingen in jouw branche.

Tip! Gratis PDF: ondernemingsplan in 10 stappen
In deze gratis whitepaper (PDF) lees je hoe je in 10 stappen een bedrijfsplan maakt. Zo ga je goed voorbereid van start met je bedrijf. 

Pas het businessplan regelmatig aan

Als je uiteindelijk een businessplan hebt geschreven is het belangrijk om dit plan regelmatig tegen het licht te houden en te updaten. Zelfstandige makelaars en bouwvakkers hadden het vanwege de crisis de afgelopen jaren bijvoorbeeld niet makkelijk.

Pas je strategie aan op de meest recente ontwikkelingen in jouw branche. Het btw-tarief op verbouwingen en renovatie wordt per 1 juli bijvoorbeeld weer aangepast van 6 naar 21 procent. Dit kan zorgen voor een terugval in opdrachten en is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden. 

Het Business Model Canvas is een ideaal hulpmiddel om het bedrijfsplan nog eens na te lopen. Dit businessmodel brengt al jouw bedrijfsaspecten in kaart en biedt een snel overzicht of jouw strategie nog klopt.

Je maakt hiervoor onder meer een inschatting van de verwachte omzet, prijs en maximale hoeveelheid opdrachten die je kunt aannemen. Zo maak je inzichtelijk hoe jij straks geld gaat verdienen. En vooral: geld blijft verdienen.

Zoek je een goed voorbeeldplan?

Wellicht vind je het ook na dit artikel nog lastig om jouw gedachten op papier te zetten in een ondernemingsplan. Kijk in dat geval ook eens naar de gratis voorbeeldplannen van Rabobank die speciaal zijn gemaakt voor startende ZZP’ers en ondernemers. 

In het voorbeelddocument zie je niet alleen hoe starters in diverse branches (ZZP, horeca, detailhandel en persoonlijke dienstverlening) hun ondernemersplannen hebben verwoord, maar krijg je ook uitgebreide tips in de kantlijn om je eigen bedrijfsplan te verbeteren. Klik hier om de gratis ondernemingsplan voorbeelden te bekijken. 

Lees ook

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
Updaten van je businessplan: wanneer relevant?
Alles over het ondernemingsplan  
Een bedrijf starten: waar begin je?
Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo

Bijgewerkt op: 15-11-2016 Gepubliceerd op:
09-06-2015

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

  1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
  2. Checklist: het opstellen van een businessplan
  3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
  4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal Kromkommer

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.