Heb jij genoeg talent om het te maken als ondernemer?

Checklist: ben jij een geboren ondernemer?

Iedereen droomt er weleens bij weg: je vaste baan opzeggen en lekker voor jezelf beginnen. Maar beschik jij over de capaciteiten om het te maken als ondernemer? In deze checklist vind je een paar vragen die iedere oriënterende starter zichzelf zou moeten stellen voordat hij daadwerkelijk langsgaat bij de Kamer van Koophandel.

#1: maakt een eigen bedrijf mij gelukkig?

Voordat je enthousiast de knoop doorhakt en jouw huidige baan opzegt om freelancer te worden, is het verstandig om jezelf eerst afvragen of jij je wel in alle aspecten van het ondernemerschap kunt vinden.

Eigen baas zijn geeft de nodige vrijheid (denk aan het zelfstandig indelen van je uren), maar brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. Zo ben jij straks zelf verantwoordelijk voor het vinden van klanten en/of opdrachtgevers, bouw je zelf pensioen op en ben je niet langer vanzelf verzekerd tegen arbeidsrisico's, zoals arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

Vraag familie, vrienden en zakelijke contacten naar hun mening over jouw ondernemersaspiraties.

Jaagt het besef dat je op dit vlak als ondernemer zelf je boontjes moet doppen jou eerder angst aan? Dan kun je de droom om freelancer te worden beter uitstellen of zelfs helemaal laten varen. Er er is namelijk nog een mogelijkheid als jij het op jouw huidige werk niet meer zo naar je zin hebt: een andere baan zoeken.

Tip: vraag ook je familie, vrienden en zakelijke contacten eens hoe zij denken over jouw ondernemersaspiraties. Hoewel het antwoord niet altijd datgene zal zijn wat je wilt horen, kunnen mensen uit jouw nabije omgeving je wel een spiegel voorhouden.

Als je de overstap van een baan in loondienst naar fulltime ondernemer nog wat groot vindt, kun je uiteraard ook ervoor kiezen om (in eerste instantie) te starten als hybride ondernemer. Lees er meer over in dit artikel over part-time ondernemen.

#2: is dit het juiste moment?

Om de kans op een succesvolle start van je bedrijf te vergroten, moet je een afweging proberen te maken of de tijd rijp is. Daarbij doelen we niet alleen op het onderzoeken van de markt en de actuele situatie in jouw sector en regio, maar ook op jouw persoonlijke situatie.

Als jouw partner (zakelijk of privé) net in verwachting is geraakt of jij een ziek familielid moet verzorgen, kan dit gevolgen hebben voor de tijd die je in de startup kunt steken.

Een gewijzigde situatie in jouw privéleven hoeft niet per definitie te betekenen dat je de ondernemersdroom voorgoed vaarwel moet zeggen, maar het is wel aan te raden om van te voren jouw vaste financiële verplichtingen (hypotheek, abonnementen, verzekeringen etc.) onder de loep te nemen.

#3: hoe sta ik er financieel voor?

De meeste startende ondernemer maken niet vanaf dag één winst. Hieraan gaat een zekere periode van investeren aan vooraf. Vaak gaat het om bedrijfsmiddelen, zoals het aanschaffen of leasen van kantoorartikelen of een auto van de zaak) vooraf.

Als starter zul je bij het binnenhalen van opdrachten wel omzet maken, maar deze inkomsten kunnen vrij onregelmatig zijn. Als beginnende ZZP'er bestaat de kans dat je de ene maand meer geld verdient dan de andere en soms helemaal niets; een groot verschil met wanneer je in loondienst werkt.

Probeer hiermee rekening te houden bij jouw uitgaven. Een onregelmatig en onverantwoord uitgavenpatroon kan uiteindelijk ertoe leiden dat de onderneming failliet wordt verklaard. Het is dan ook aan te raden om een financiële reserve op te bouwen, zodat je magere perioden kunt overbruggen.

Tip: een goede administratie helpt je daarbij. Open een zakelijke rekening, zodat je jouw zakelijke en privégeldstromen makkelijker gescheiden kunt houden.

#4: hoe ga ik om met flexibele werktijden?

Er zijn mensen die het heerlijk vinden om gestructureerd te werk te gaan: iedere werkdag op ongeveer dezelfde tijd opstaan, werken op regelmatige uren en in die tijd - al dan niet in samenwerking met collega's - vaste taken coördineren en afronden voordat men weer op huis aangaat.

Een bedrijf starten staat echter gelijk aan lange en onregelmatige werktijden, die je - wanneer je in je eentje werkt aan het opzetten van de onderneming - vaak ook nog eens alleen doorbrengt. Werkweken van zestig uur of meer zijn geen uitzondering. Niet voor niets dat gevestigde ondernemers vaak roepen dat ondernemen hun passie is!

Deze overstap kan voor een gemiddelde starter best ingrijpend zijn. Ga dan ook goed bij jezelf na hoe jij met dit soort onregelmatige uren en 'eenzame' omstandigheden wilt omgaan. Probeer eventueel enkele manieren te bedenken om sommige omstandigheden wat te verzachten.

Zo kiezen veel ondernemers die zelfstandig vanuit huis werken ervoor om een paar keer per week een koffiebreak of lunch te plannen met een vriend of potentiële zakelijke relatie, zodat ze toch nog vaak genoeg onder de mensen komen.

Een bedrijf beginnen kost tijd en energie. Werkweken van 60 uur of meer zijn geen uitzondering.

#5: heb ik voldoende discipline?

Als ondernemer heb je vaak alle vrijheid om jouw dagen zelfstandig in te delen, maar er kijkt ook niet langer een baas mee over je schouder of jij jouw werk wel op tijd afrondt. Die baas ben je namelijk zelf.

Jij draagt straks dus zelf de verantwoordelijkheid om, bijvoorbeeld, daadwerkelijk acquisitiewerkzaamheden uit te voeren en dat uurtje niet door te brengen op Instagram of met het kijken naar grappige YouTube-filmpjes.

Helaas is lang niet iedereen zo gedisciplineerd.  

Hoewel de ene ondernemer qua persoonlijkheid de andere niet is, zijn er volgens de Amerikaanse auteur Chris Hurn vrijwel altijd een paar belangrijke overeenkomsten te bedenken.

Zo zijn succesvolle ondernemers vaak geboren leiders en geven zij de controle liever niet snel uit handen.

Hurn stelt verder dat talentvolle entrepreneurs zich niet zomaar in een nieuw project storten, maar weloverwogen te werk gaan - onder meer door het opstellen van een ondernemingsplan en goed te kijken naar het financiële plaatje - en daarmee eventuele risico's proberen te beperken.

Tips van de redactie

Klanten vinden als ZZP'er: zo doe je dat
Hoe voorkom je als ondernemer een burn-out?
4 gouden tips die Richard Branson jou graag wil geven
Zo blijf je als zelfstandige eigen baas
41 inspirerende quotes van succesvolle ondernemers

Bijgewerkt op: 26-01-2017

Wat vind je van dit artikel?

x12
x13

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

  1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
  2. Checklist: het opstellen van een businessplan
  3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
  4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.