marieke

De start van Oprah Winfrey

In het geval van Oprah is het noemen van haar achternaam volstrekt overbodig geworden. Oprah is een instituut: ze is de rijkste self-made vrouw ter wereld, met succesvolle talkshows, tijdschriften, een boekenclub, radiostation en tv-station op haar cv. En dat terwijl ze een turbulente jeugd had en opgroeide in een straatarm milieu. Hoe werd Oprah een van de meest invloedrijke mediamagnaten aller tijden?

Om wie gaat het?

Oprah Winfrey.

Wanneer en waar werd Oprah Winfrey geboren?

Op 29 januari 1954, in de achterlanden van de Amerikaanse staat Mississippi. Begin dit jaar bereikt ze de respectabele leeftijd van zestig jaar.

Om welk bedrijf gaat het?

Harpo Inc, het bedrijf achter The Oprah Winfrey Show.

Wanneer opgericht?

In 1986.

Wat was de missie van Oprah?

Met The Oprah Winfrey Show, geproduceerd door haar bedrijf Harpo Inc, wil Oprah de kracht van het medium televisie inzetten om haar publiek afwisselend zowel te informeren als te amuseren. In een interview heeft zij hierover ooit gezegd: “Ik wil kijkers inspireren, zodat zij over hun leven zullen nadenken en open blijven staan voor veranderingen. Je moet nooit stil blijven staan. Wat dat betreft wil ik een lichtend voorbeeld zijn voor mijn publiek.”

Hoe is zij zover gekomen?

Eén ding is zeker: het succes is Oprah zeker niet zomaar komen aanwaaien. De huidige miljardair wordt geboren in 1954, als dochter van een alleenstaande tienermoeder. In de eerste jaren van haar leven woont ze bij haar oma in Mississippi. In Oprah's eerste ouderlijk huis is geen sprake van elektriciteit of stromend water en haar grootmoeder heeft geen geld voor kleren. In plaats daarvan gaat de latere mediamagnaat vaak door het leven in jurken die gemaakt zijn van jute zakken, iets waarover buurtgenootjes regelmatig vervelende opmerkingen maken.

Na de dood van haar grootmoeder leeft Oprah afwisselend bij haar moeder en vader. Gedurende deze tijd wordt ze met enige regelmaat seksueel misbruikt, onder andere door haar neef en oom, hoewel Oprah dit lange tijd voor zichzelf gehouden. Tegenwoordig, mede omdat het onderwerp regelmatig ter sprake komt in haar programma's, praat ze hier wel openlijk over.

Nadat ze op dertienjarige leeftijd van huis is weggelopen, komt Oprah na een turbulente periode uiteindelijk weer thuis bij haar vader wonen. Zijn opvoeding omschrijft ze nu als streng doch rechtvaardig; papa Winfrey zorgt er in ieder geval voor dat zijn dochter haar school afmaakt. Tijdens haar studie eind jaren zeventig gaat Oprah part-time werken bij een lokaal tv-station, waar ze op den duur de eerste zwarte presentatrice wordt. Haar cameratalent blijft niet lang onopgemerkt; al in 1983 ontvangt Oprah een uitnodiging om naar Chicago te komen en daar de presentatie van de slecht bekeken ochtendshow AM Chicago over te nemen.

Haar eerste opdracht: de kijkcijfers moeten omhoog. Oprah grijpt deze uitdaging met beide handen aan. Onder haar leiding exploderen de kijkcijfers van AM Chicago en wordt het op den duur zelfs de best bekeken talkshow in Chicago en omstreken. Als dank besluit het tv-station de show om te dopen tot The Oprah Winfrey Show en de duur van het programma te verlengen naar een vol uur. Op 8 september 1986 is de eerste uitzending een feit. Er zouden gedurende een kwart eeuw nog zo'n 4560 uitzendingen volgen.

Hoe onderscheidde Oprah zich van andere presentatoren?

Menselijkheid. Als beginnend talkshowpresentatrice heeft Oprah nog niet alle fijne kneepjes van het journalistieke vak onder de knie. Waar haar grote voorbeeld Barbara Walters de groten der aarde dagelijks onderwerpt aan pittige interviewsessies, weet Oprah bij wijze van spreken amper hoe ze moet doorvragen. Maar de meeste gasten uit die tijd vinden dat blijkbaar ergens wel fijn, want vanaf het eerste begin zijn talkshowgasten bij Oprah stukken openhartiger dan bij haar ervaren concurrenten.

Het Amerikaanse TIME Magazine verklaart Oprah's charisma destijds door te stellen dat de donkere presentatrice het gebrek aan journalistieke doortastendheid ruimschoots compenseert met oprechte nieuwsgierigheid, een nuchter gevoel voor humor en vooral: een buitengewoon inlevingsvermogen. Oprah is nooit bang geweest om live op televisie haar gevoelens te tonen. Een gast met een schrijnend levensverhaal levert gegarandeerd een shot op van een ontroerde presentatrice die de tranen in haar ogen heeft staan.

Op een nuchtere Nederlander komt die houding misschien soms wat nep en overdreven over, maar de Amerikanen lopen er vanaf dag één weg mee. Oprah weet in ieder geval als geen ander hoe ze haar gasten moet beroeren. Op hun beurt zijn gasten bij Oprah vaak veel openhartiger dan ze oorspronkelijk van plan waren, ongeacht het feit dat ze hun verhaal vertellen aan een miljoenenpubliek.

Hoe staat de wereld van Oprah er nu voor?

Na 25 jaar lang iedere werkdag The Oprah Winfrey Show te hebben gepresenteerd, gooit de presentatrice in mei 2011 wat de talkshow betreft de handdoek in de ring. Het is, zoals ze zelf zegt in de laatste uitzending, het einde van een tijdperk. De koningin van de Amerikaanse talkshow bedankt haar fans uitgebreid. Haar laatste woorden zijn: "Ik neem geen afscheid. Ik zeg alleen: tot ziens."

Advertorial Financieren

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Bekijk de mogelijkheden

Want hoewel Oprah met een geschat privévermogen maar liefst 2,9 miljard dollar – vorig jaar verdiende ze 77 miljoen dollar en is daardoor volgens Forbes de best verdienende beroemdheid van 2013 - nooit meer hoeft te werken, wil de inmiddels 60-jarige ondernemer nog niet aan pensioen denken. In 2011 , kort na het einde van The Oprah Winfrey Show, richt de mediaduizendpoot haar eigen televisiezender op: OWN (Oprah Winfrey Network), waarop inmiddels verschillende soorten programma's te zien zijn.

OWN is niet meteen een razend succes. De zender worstelt een tijd lang met het vinden van een eigen identiteit, een probleem dat de eerste paar jaar resulteert in sterk flucturerende kijkcijfers en inkomsten. Maar in 2013 lijkt de zender van Oprah eindelijk zijn 'groove' te hebben teruggevonden. In dat jaar eindigde OWN in financieel opzicht voor het eerst in de plus.

Dit jaar lijkt de positieve lijn te worden voortgezet; kijkers lijken bijvoorbeeld te smullen van Oprah, Where Are They Now? of de realityserie over de gevallen starlet Lindsay Lohan, al stroomt nog steeds het meeste geld binnen vanwege oude(re) tv-successen als Dr. Phil en Dr. Oz. Daarnaast zorgen de herhalingen van The Oprah Winfrey Show – wereldwijd in 149 landen te zien – de website, het radiostation en het tijdschrift O Magazine (oplage van 2,5 miljoen) ervoor dat het imperium van Oprah Winfrey nog altijd springlevend is.

Wat hield 'Oprah's Favorite Things' ook alweer in?

Van alle afleveringen van The Oprah Winfrey Show was er eentje per jaar waar echt iedereen bij wilde zijn. In de Oprah's Favorite Things-uitzending lichtte de presentatrice namelijk haar favoriete producten van het jaar uit, zoals boeken, cd's, een Blackberry of kleding van beroemde ontwerpers, en deelde haar lievelingsproducten vervolgens met liefde uit aan het publiek. Het mooie was dat de makers van tevoren nooit vertelde dat het om een Favorite Things-uitzending ging, zodat de reactie van het publiek (zo mogelijk) nóg uitbundiger leek dan normaal.

Oprah had er sowieso een handje van om cadeaus uit te delen. Zo verwende ze in de eerste uitzending van 2004 in een inmiddels legendarisch fragment ("You get a car, you get a car, and you get a car!") iedereen in de studio een gloednieuwe bolide. Het fragment (en eigenlijk het hele weggeef-scenario) is later nog herhaaldelijk gepersifleerd door Mad TV (zeg maar de Amerikaanse Koefnoen of TV-Kantine). Naar verluidt heeft Oprah daar zelf ook hard om kunnen lachen.

Inspirerende quote

Oprah Winfrey: "Volg altijd je gevoel. Dat is wanneer de meest wijze beslissingen worden genomen."

Videos

Ze kan het nog steeds als de beste: gasten aan het huilen maken. Hier zie je een emotionele Pharrell Williams naar aanleiding van de 'Happy'-hype op internet:

Oprah Winfrey over hoe ze als zestiger in het leven staat:

Gepubliceerd op:
17-04-2014

Wat vind je van dit artikel?

x6
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

  1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
  2. Checklist: het opstellen van een businessplan
  3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
  4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.