marieke

Een bedrijf starten in 3 stappen

Ondernemen hoeft niet moeilijk te zijn, maar er is wel een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen voor nodig om deze stap te durven zetten. Wat is ervoor nodig om de grote sprong te wagen en voor uzelf te beginnen? We zetten hieronder de drie belangrijkste fases op een rij.

Fase 1: Het idee

De kern van uw onderneming in de dop is een goed idee. Gek genoeg is frustratie soms een goede bron van ideeën. Wellicht loopt u er al een tijdje mee rond, maar doet uw werkgever niets mee met uw voorstel. Als u zich bijvoorbeeld eraan ergert dat een bepaald product of dienst niet goed werkt of zelfs nog niet bestaat, dan hebben anderen (toekomstige klanten) dat vast ook. Door dat product of dienst aan te gaan bieden, maakt u grote kans om een succesvolle onderneming te beginnen.

Maar een idee hebben is niet genoeg. Hoe gaat u het idee omzetten in realiteit? Hoe pakt u de marketing aan? Neemt u personeel in dienst of doet u alles zelf en koopt u hulp in? Wie financiert uw bedrijf? Het antwoord op deze en vele andere vragen beantwoordt u in het zogenaamde businessplan. In een ondernemingsplan beschrijft u onder meer gedetailleerd hoe u aanstaande onderneming eruit ziet en hoe u uw doelen denkt te gaan bereiken.

Fase 2: De voorbereiding

In deze fase gaat u uw idee testen. U praat er met andere mensen over: wat vinden zij ervan? Is het een briljant idee of bent u de enige die dat vindt? U doet bijvoorbeeld uitgebreid marktonderzoek om na te gaan hoe groot uw potentiële klantenkring is en welke prijs mensen willen betalen voor uw product of dienst.

Ook deze informatie verwerkt u in uw ondernemingsplan. U kunt nu ook concrete beslissingen nemen over bijvoorbeeld afzetmarkten, de prijsstelling en uw concurrenten. Dit zijn zaken die een investeerder zal willen weten. Nu is ook de tijd gekomen om kapitaal te gaan zoeken en informatie te zoeken over huisvesting, machines en andere kantoorinventaris. Maak goede afspraken met de mensen met wie u gaat samenwerken. Beter in deze fase een week extra overleggen dan later problemen krijgen door onduidelijkheden.

Fase 3: de sprong

Misschien wel de moeilijkste stap in het hele traject. U zult op een bepaald moment uw vaste baan moeten opzeggen, contracten moeten tekenen en de wereld vertellen dat u voor uzelf bent begonnen. Startende ondernemer zijn voelt als een sprong in het diepe en dat is het ook. Zelfs met de beste voorbereiding van de wereld komt u voor verrassingen te staan. Uw bedrijfsplan zal er misschien al na een maand hopeloos verouderd uitzien. Dat is niet erg, maar houd wel in de gaten welke richting u opgaat en pas uw plan indien nodig tijdig aan.

Door hard werken en de waan van de dag zult u de eerste tijd weinig momenten hebben waarop u even stilstaat bij wat u aan het doen bent. Toch is het verstandig om zulke evaluatiemomenten te creëren. Voert u uw plan nog wel uit? Gaat u de doelstellingen halen? Inkomsten zullen de eerste tijd wellicht enigszins tegenvallen door hoge uitgaven, maar is er wel uitzicht op meer omzet? Moet u misschien iets bijstellen in uw businessplan? De ene vraag lokt de andere uit. Probeer desalniettemin toch gefocust te blijven op uw hoofddoelen.

[Bron l Starters Magazine van de Kamer van Koophandel]

Gepubliceerd op:
04-07-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

  1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
  2. Checklist: het opstellen van een businessplan
  3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
  4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.