Een bedrijf starten in 3 stappen

Bijgewerkt op 14 mei 2020
5 min  leestijd
807
Image
Bedrijf starten in 3 stappen

Ondernemen hoeft niet moeilijk te zijn, maar er is wel een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen voor nodig om deze stap te zetten. Wat is ervoor nodig om de sprong te wagen en voor jezelf te beginnen? We zetten de drie belangrijkste fases op een rij.

Fase 1: Het idee

Ondernemen begint met een goed idee. Maar hoe bedenk je het briljante idee waarmee je een sterke start maakt? Een gebruikelijke manier om tot goede ideeën voor je bedrijf te komen is door te brainstormen. Doe dit vooral met mensen die anders denken. Daarmee kom je tot de beste ideeën. 

  • Lees dit artikel meer over sparren met een tegenpool

Frustratie kan soms ook een goede bron van ideeën zijn. Deze frustratie kan bijvoorbeeld komen vanwege het ontbreken of het niet goed functioneren van een bepaald product. Daarin ben je echt niet de enige. Maar door dat product of die dienst aan te gaan bieden, maak je wel een grote kans dat jij degene bent die een succesvolle onderneming start.

  • Lees hier hoe je een goed idee voor je bedrijf bedenkt

Maar een idee hebben is niet genoeg. Hoe zet je het idee om in concrete acties? Hoe pak je de marketing aan? Wie financiert de start van je bedrijf? Het antwoord op deze en vele andere vragen beantwoord je in het ondernemingsplan.

Ondernemingsplan schrijven

Door het schrijven van een ondernemingsplan maak je duidelijk of je idee haalbaar is, of je inderdaad het gat in de markt hebt gevonden en je jouw bedrijf tot een succes kan maken. Je kunt namelijk nog zo’n goed idee hebben, je moet wel eerst uitzoeken of er ook een markt voor is. 

Fase 2: De voorbereiding

In deze fase ga je het idee testen. Je praat er met andere mensen over je doet uitgebreid markt- en brancheonderzoek om na te gaan hoe groot je potentiële klantenkring is en welke prijs mensen willen betalen voor je product of dienst.

Ook deze informatie verwerk je in het bedrijfsplan. Je kunt nu ook concrete beslissingen gaan nemen over bijvoorbeeld afzetmarkten, de prijsstelling en je concurrenten. Dit zijn zaken die een investeerder zal willen weten.

Nu is ook de tijd gekomen om startkapitaal te vergaren en informatie te zoeken over huisvesting, bedrijfsmiddelen en andere kantoorinventaris. Maak goede afspraken met de mensen met wie je gaat samenwerken. Je kunt in deze fase beter een week extra overleggen dan later problemen krijgen door onduidelijkheden.

  • Lees in dit artikel op welke manieren je aan startkapitaal kunt komen

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

Fase 3: de sprong

Misschien wel de moeilijkste stap in het traject is om daadwerkelijk de sprong te wagen. Je zult op een bepaald moment je vaste baan moeten opzeggen, contracten moeten tekenen en iedereen vertellen dat je voor jezelf bent begonnen. Startende ondernemer zijn voelt als een sprong in het diepe en dat is het ook. Zelfs met de beste voorbereiding van de wereld kom je voor verrassingen te staan.

Een valkuil van ondernemen is de focus verliezen. Je wilt zoveel mogelijk klussen aanpakken, maar daardoor kun je ook de rode draad kwijtraken. Voor je het weet ben je veel tijd kwijt aan activiteiten of klanten waar je aandacht niet op moet liggen.

Business Model Canvas

Als je een bedrijfsplan hebt geschreven, kun je dit er bij pakken en teruglezen waarom je ook alweer de onderneming bent gestart en wat je doel was. Het is ook handig als je het even niet meer ziet zitten, dan lees je terug wat je inspiratie was en waarom je voor jezelf bent begonnen.

Tip: gebruik het Business Model Canvas om je ondernemingsplan tegen het licht te houden.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan