Bedrijf starten in 3 stappen

Een bedrijf starten in 3 stappen

Ondernemen hoeft niet moeilijk te zijn, maar er is wel een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen voor nodig om deze stap te zetten. Wat is ervoor nodig om de sprong te wagen en voor jezelf te beginnen? We zetten de drie belangrijkste fases op een rij.

Fase 1: Het idee

Ondernemen begint met een goed idee. Maar hoe bedenk je het briljante idee waarmee je een sterke start maakt? Een gebruikelijke manier om tot goede ideeën voor je bedrijf te komen is door te brainstormen. Doe dit vooral met mensen die anders denken. Daarmee kom je tot de beste ideeën. 

 • Lees dit artikel meer over sparren met een tegenpool

Frustratie kan soms ook een goede bron van ideeën zijn. Deze frustratie kan bijvoorbeeld komen vanwege het ontbreken of het niet goed functioneren van een bepaald product. Daarin ben je echt niet de enige. Maar door dat product of die dienst aan te gaan bieden, maak je wel een grote kans dat jij degene bent die een succesvolle onderneming start.

 • Lees hier hoe je een goed idee voor je bedrijf bedenkt

Maar een idee hebben is niet genoeg. Hoe zet je het idee om in concrete acties? Hoe pak je de marketing aan? Wie financiert de start van je bedrijf? Het antwoord op deze en vele andere vragen beantwoord je in het ondernemingsplan.

Ondernemingsplan schrijven

Door het schrijven van een ondernemingsplan maak je duidelijk of je idee haalbaar is, of je inderdaad het gat in de markt hebt gevonden en je jouw bedrijf tot een succes kan maken. Je kunt namelijk nog zo’n goed idee hebben, je moet wel eerst uitzoeken of er ook een markt voor is. 

 • Lees in dit artikel de meest gestelde vragen rond het ondernemingsplan
  Gratis tool voor ondernemers

  IJzersterke start maken?

  Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

  Zo werkt de startversterker

Fase 2: De voorbereiding

In deze fase ga je het idee testen. Je praat er met andere mensen over je doet uitgebreid markt- en brancheonderzoek om na te gaan hoe groot je potentiële klantenkring is en welke prijs mensen willen betalen voor je product of dienst.

Ook deze informatie verwerk je in het bedrijfsplan. Je kunt nu ook concrete beslissingen gaan nemen over bijvoorbeeld afzetmarkten, de prijsstelling en je concurrenten. Dit zijn zaken die een investeerder zal willen weten.

Nu is ook de tijd gekomen om startkapitaal te vergaren en informatie te zoeken over huisvesting, bedrijfsmiddelen en andere kantoorinventaris. Maak goede afspraken met de mensen met wie je gaat samenwerken. Je kunt in deze fase beter een week extra overleggen dan later problemen krijgen door onduidelijkheden.

 • Lees in dit artikel op welke manieren je aan startkapitaal kunt komen

Fase 3: de sprong

Misschien wel de moeilijkste stap in het traject is om daadwerkelijk de sprong te wagen. Je zult op een bepaald moment je vaste baan moeten opzeggen, contracten moeten tekenen en iedereen vertellen dat je voor jezelf bent begonnen. Startende ondernemer zijn voelt als een sprong in het diepe en dat is het ook. Zelfs met de beste voorbereiding van de wereld kom je voor verrassingen te staan.

Een valkuil van ondernemen is de focus verliezen. Je wilt zoveel mogelijk klussen aanpakken, maar daardoor kun je ook de rode draad kwijtraken. Voor je het weet ben je veel tijd kwijt aan activiteiten of klanten waar je aandacht niet op moet liggen.

Business Model Canvas

Als je een bedrijfsplan hebt geschreven, kun je dit er bij pakken en teruglezen waarom je ook alweer de onderneming bent gestart en wat je doel was. Het is ook handig als je het even niet meer ziet zitten, dan lees je terug wat je inspiratie was en waarom je voor jezelf bent begonnen.

Tip: gebruik het Business Model Canvas om je ondernemingsplan tegen het licht te houden.

Bijgewerkt op: 14-05-2020

Wat vind je van dit artikel?

x4
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

 1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
 2. Checklist: het opstellen van een businessplan
 3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
 4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.829 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.