starter in de lucht

Eigen baas zijn en passie belangrijkste drijfveren voor startende ondernemers

De wens om eigen baas te zijn, om de eigen passie te volgen en het niet kunnen vinden van een baan in loondienst zijn de belangrijkste drijfveren om een eigen bedrijf te starten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK onder ruim 600 Nederlandse ondernemers, in opdracht van de Rabobank.

Ruim een kwart miljoen Nederlanders lopen met het serieuze plan rond om voor zichzelf te beginnen. Doorslaggevend voor succesvol ondernemerschap zijn volgens de startende ondernemers doorzettingsvermogen, een gezond vertrouwen in eigen kunnen en kennis van de markt waarin ze opereren. Het belangrijkste advies dat startende ondernemers geven aan mensen die ook voor zichzelf aan de slag willen: volg je hart en zorg voor voldoende financiële middelen.

Het onderzoek van Gfk werd gehouden onder ruim 600 Nederlandse ondernemers die de laatste twee jaar zijn gestart of serieuze plannen hebben in de komende twee jaar te starten. Hieruit blijkt dat de wens om eigen baas te zijn (25%), om de eigen passie te volgen (37%) en het niet kunnen vinden van een baan in loondienst (30%) de belangrijkste drijfveren zijn om een eigen bedrijf te starten. Startende ondernemers maken zich het meeste zorgen om het binnenhalen van voldoende klanten of opdrachten (55%) en de financiële onzekerheid (54%). Infographic drijfveren startende ondernemers

Financiering

Voor het financieren van de eigen onderneming gebruiken de starters overwegend eigen middelen (68%). Ook wordt er een beroep gedaan op familie en vrienden (13%). "Opvallend is dat degenen die het zelfstandig ondernemerschap overwegen, veel meer kijken naar nieuwe financieringsvormen dan ondernemers die al even bezig zijn," aldus Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank.

"De nieuwe generatie ondernemers lijkt zich ervan bewust dat er meer is dan alleen bancair krediet," aldus Dirken. "De ondernemer van de toekomst zal voor zijn financiering naast bancair krediet meer en meer ook alternatieve en aanvullende financieringsbronnen moeten aanboren, zoals crowdfunding, Qredits, private investeerders, MKB Borgstellingskrediet en kredietunies."

Infographic financieringsmogelijkheden startende ondernemersPersoonlijk advies

Dirken is onder de indruk van de ondernemingslust in Nederland: "Met een kwart miljoen mensen die een eigen bedrijf willen starten bruist het in Nederland van ondernemerschap." Familie en vrienden blijken volgens het onderzoek een grote rol  te spelen bij het starten van het bedrijf en bij financiële tegenslag. "Persoonlijk advies van mensen die je vertrouwt is het kompas waar startende ondernemers op koersen. Dat is ook wat wij in de praktijk ervaren en waar we met onze startersbijeenkomsten in het land op inspelen. Persoonlijk contact staat centraal, er wordt kennis uitgewisseld, starters ontmoeten elkaar en bouwen aan hun netwerk."

Gepubliceerd op:
29-04-2015

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

  1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
  2. Checklist: het opstellen van een businessplan
  3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
  4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.