Eigen baas zijn en passie belangrijkste drijfveren voor startende ondernemers

3 min  leestijd
892
Image
starter in de lucht

De wens om eigen baas te zijn, om de eigen passie te volgen en het niet kunnen vinden van een baan in loondienst zijn de belangrijkste drijfveren om een eigen bedrijf te starten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK onder ruim 600 Nederlandse ondernemers, in opdracht van de Rabobank.

Ruim een kwart miljoen Nederlanders lopen met het serieuze plan rond om voor zichzelf te beginnen. Doorslaggevend voor succesvol ondernemerschap zijn volgens de startende ondernemers doorzettingsvermogen, een gezond vertrouwen in eigen kunnen en kennis van de markt waarin ze opereren. Het belangrijkste advies dat startende ondernemers geven aan mensen die ook voor zichzelf aan de slag willen: volg je hart en zorg voor voldoende financiële middelen.

Het onderzoek van Gfk werd gehouden onder ruim 600 Nederlandse ondernemers die de laatste twee jaar zijn gestart of serieuze plannen hebben in de komende twee jaar te starten. Hieruit blijkt dat de wens om eigen baas te zijn (25%), om de eigen passie te volgen (37%) en het niet kunnen vinden van een baan in loondienst (30%) de belangrijkste drijfveren zijn om een eigen bedrijf te starten. Startende ondernemers maken zich het meeste zorgen om het binnenhalen van voldoende klanten of opdrachten (55%) en de financiële onzekerheid (54%). Infographic drijfveren startende ondernemers

Financiering

Voor het financieren van de eigen onderneming gebruiken de starters overwegend eigen middelen (68%). Ook wordt er een beroep gedaan op familie en vrienden (13%). "Opvallend is dat degenen die het zelfstandig ondernemerschap overwegen, veel meer kijken naar nieuwe financieringsvormen dan ondernemers die al even bezig zijn," aldus Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank.

"De nieuwe generatie ondernemers lijkt zich ervan bewust dat er meer is dan alleen bancair krediet," aldus Dirken. "De ondernemer van de toekomst zal voor zijn financiering naast bancair krediet meer en meer ook alternatieve en aanvullende financieringsbronnen moeten aanboren, zoals crowdfunding, Qredits, private investeerders, MKB Borgstellingskrediet en kredietunies."

Infographic financieringsmogelijkheden startende ondernemersPersoonlijk advies

Dirken is onder de indruk van de ondernemingslust in Nederland: "Met een kwart miljoen mensen die een eigen bedrijf willen starten bruist het in Nederland van ondernemerschap." Familie en vrienden blijken volgens het onderzoek een grote rol  te spelen bij het starten van het bedrijf en bij financiële tegenslag. "Persoonlijk advies van mensen die je vertrouwt is het kompas waar startende ondernemers op koersen. Dat is ook wat wij in de praktijk ervaren en waar we met onze startersbijeenkomsten in het land op inspelen. Persoonlijk contact staat centraal, er wordt kennis uitgewisseld, starters ontmoeten elkaar en bouwen aan hun netwerk."

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
8 redenen om ondernemer te worden

Help mee om IkGaStarten te verbeteren!

Wil jij ons feedback geven om IkGaStarten nóg beter te maken? Geef jouw mening via ons lezersonderzoek (duurt max. 7 minuten). 

Sluiten