Een marktonderzoek doe je niet op de achterkant van een bierviltje. Zoiets vergt tijd en energie. Je wil het daarom misschien overslaan. Maar er zijn veel redenen om het toch te doen:
- Je weet zo beter of je product gaat aanslaan
- Je krijgt meer inzicht in de concurrentie
- Je komt erachter wie je klanten zijn
- Je ontdekt hoe de doelgroep naar jouw bedrijf en product kijkt
- Je leert de problemen van je klanten kennen
- Je kunt zo gerichter marketing doen
Door marktonderzoek te doen wordt de kans op succes simpelweg een stuk groter.
Hoe doe je marktonderzoek?
Er zijn grofweg twee manieren om marktonderzoek te doen.
- Een kwantitatief onderzoek
Je vraagt een grote groep mensen naar hun mening over je idee, product of dienst. Dit kan via een korte (online) enquête , telefonisch of schriftelijk.
Voordeel: je krijgt van veel mensen informatie
Nadeel: minder mogelijkheden om door te vragen - Een kwalitatief onderzoek
Je kiest voor een kleinere groep mensen die je uitgebreider ondervraagt.
Dit kan met een persoonlijk gesprek, groepssessie of online enquête met veel gerichte vragen.
Voordeel: mensen geven uitgebreid hun mening
Nadeel: een kleine groep kan leiden tot minder betrouwbare conclusies
- Lees ook: 8 manieren om branche-onderzoek te doen
Marktonderzoek: voorbeeld
We stellen je voor aan Tess. Ze heeft recent een opleiding afgerond voor pedicure en wil voor zichzelf starten. Dit is de simpele weergave van haar marktonderzoek in zes stappen.
1. Wat is mijn product of dienst?
Hier vertelt Tess dat ze zich richt op voetverzorging. Voor een deel van haar klanten is dat voor ontspanning, maar er zijn ook mensen die om medische redenen hun voeten willen laten verzorgen. Ze beschrijft ook de soort behandelingen die ze wil gaan uitvoeren.
2. Wie zijn mijn concurrenten?
In een straal van 5 kilometer zijn er nog drie pedicures actief, waarvan twee in dezelfde plaats als Tess. Ze schrijft op wie het zijn, welke diensten ze bieden en wat de prijs is die ze vragen. Klantenreviews van de drie andere pedicures zijn voor haar een belangrijke bron van informatie.
Ook kent ze een paar klanten van één van haar concurrenten. Ze besluit die te bellen en de bevindingen op te schrijven, om zo een beter beeld van haar concurrenten te krijgen.
Klantenreviews van de drie andere pedicures zijn voor Tess een belangrijke bron van informatie
3. Wat speelt er in mijn branche?
Tess wil graag weten welke innovaties er zijn in haar sector. Ze googlet naar ontwikkelingen, belt met de branchevereniging, informeert bij de docenten van haar opleiding en kijkt wat andere pedicures bieden.
Ze noteert opvallende zaken die in de branche spelen. Denk bijvoorbeeld aan prijsontwikkeling, gereedschap en producten zoals crèmes die nu erg in trek zijn.
4. Wie zijn straks mijn klanten?
Tess analyseert haar toekomstige klanten. Wie het zijn, waar ze zich voor interesseren, welke levensstijl ze erop nahouden, met welke problemen ze kampen, waarom ze de pedicure bezoeken, of ze ergens een hekel aan hebben en waar ze juist heel blij van worden.
Ook wil ze weten hoe vaak mensen gemiddeld de pedicure bezoeken en waarom ze dit doen.
Kwalitatief en kwantitatief onderzoek
Dit onderdeel doet ze met kwalitatief of kwantitatief onderzoek, zoals hierboven uitgelegd. Ze kan bijvoorbeeld een online enquete maken en die via social media verspreiden, dit is kwantitatief onderzoek. Maar ze kan ook een aantal klanten opbellen en een interview met ze doen. Dat is kwalitatief onderzoek.
5. Hoe weten klanten mij straks te vinden?
Customer journey is een ietwat trendy woord, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Tess beschrijft de manier waarop mensen zich oriënteren op een behandeling bij de pedicure. Doen ze dat vooral online of gaat het vaak mond-tot-mond?
Ook belangrijk: op welke social media platformen zitten ze eigenlijk? Met die informatie kan Tess namelijk veel gerichter marketingcampagnes voeren. Hieruit kan bijvoorbeeld blijken dat Instagram een interessant kanaal is om bekender te worden.
6. Wat zijn mijn sterke en zwakke punten?
Het is belangrijk dat je eerlijk bent met het opschrijven van je bevindingen. Zeker als het om deze fase van je onderzoek gaat. Met een swot-analyse ga je in op je sterke en zwakke punten.
Een swot-analyse vergroot jouw kans op een succesvol bedrijf
Tess noteert hier bijvoorbeeld dat ze erg sociaal is en klanten het contact met haar doorgaans erg op prijs stellen. Ze is alleen wat minder goed in de administratie.
Met een swot-analyse maak je voor jezelf duidelijk waar je kansen liggen en wat mogelijke valkuilen kunnen worden. Het is belangrijk dat je dit voor jezelf helder krijgt, het vergroot jouw kans op een succesvol bedrijf.
Veelgestelde vragen over marktonderzoek
- Waarom zou je een marktonderzoek doen? Het geeft je belangrijke informatie voor de start van je bedrijf. Je vindt met marktonderzoek uit wie je concurrenten zijn, hoe potentiële klanten naar je bedrijf kijken en met welke problemen zij te maken hebben. Die input helpt je bijvoorbeeld bij het nemen van marketingbeslissingen. Bekijk het marktonderzoek voorbeeld.
- Hoe kun je marktonderzoek doen? Dat kan met een kwalitatief of een kwantitatief onderzoek. Bij een kwalitatief onderzoek ga je in gesprek met een kleinere groep mensen die je veel vragen stelt over je product en bedrijf. Kwantitatief marktonderzoek gaat om een grote groep mensen die - vaak online - antwoorden geven op vaste vragen.
- Welke onderwerpen komen in een marktonderzoek terug? Je legt eerst uit wat je product of dienst is. Daarna vertel je in ieder geval iets over de concurrentie en de klanten waar je je op gaat richten. Ook onderzoek over de branche mag niet ontbreken, net als een swot-analyse. Dat is een beschrijving van je eigen sterke en zwakke punten.