Ben jij klaar voor het ondernemerschap? - home

Ondernemer worden: ben jij er klaar voor?

Ik ga voor mezelf beginnen: een beslissing waarbij de meeste mensen niet over één nacht ijs zullen gaan. En dat is niet voor niets zo, want hoe beter jij je voorbereidt op de startfase, des te groter de kans dat jouw startup kan uitgroeien tot een succesvolle onderneming. Doorloop de 4 stappen in dit artikel en ontdek of jij écht klaar bent voor het ondernemerschap.

Wat wil je bereiken?

Een bedrijf starten begint uiteraard met een goed idee. Maar zo'n eerste spontane ingeving betekent nog niet dat je meteen alles maar uit je handen moet laten vallen om een eigen zaak te beginnen.

Je doet er doorgaans verstandiger aan  om, vóórdat je de knoop om te starten met ondernemen definitief doorhakt, eerst wat belangrijke zaken uiteen te zetten. Probeer voor jezelf te verwoorden waarom je voor jezelf wilt beginnen. Waarom juist nu? En wat voor gevolgen heeft deze beslissing voor jouw persoonlijke situatie en die van je partner of kinderen? 

Een bedrijfsplan is voor veel starters dé manier om hun plannen concreet te maken. Voor henzelf, maar - in het geval dat er (aanvullende) financiering nodig is om de startup van de grond te krijgen - ook voor banken en particuliere investeerders. Met zo'n document word je gedwongen om alle kansen, risico's en de doelgroep goed in kaart te brengen. 

Blijf je het lastig vinden om jouw idee concreet op papier te zetten? Kijk dan eens naar ons voorbeeldplan voor ZZP'ers dat je gratis en vrijblijvend kunt downloaden. Je ziet dan niet alleen hoe een duurzame inkoper zijn ondernemersplannen heeft verwoord, maar krijgt ook waardevolle tips in de kantlijn om je eigen plan te verbeteren.

Wat zijn jouw talenten en beperkingen?

Een beetje zelfkennis doet wonderen. Weten wat voor soort ondernemer jij bent en beseffen dat je nou eenmaal niet overal even goed in kunt zijn, brengt al snel meer duidelijkheid in hoe je de organisatie het beste kunt inrichten.

Als fiscalist hoeft vast niemand jou nog iets uit te leggen over ondernemersbelastingen en weet je gewoon of jij wel of geen gebruik mag maken van de Kleineondernemersregeling. Maar als je bij wijze van spreken al spelfouten maakt bij het spellen van het alfabet, kun je het schrijven van webteksten voor je zakelijke website welicht beter uitbesteden aan een professional.

Voor taken die jij (nog) niet goed beheerst of waarvoor je weinig tijd kunt vrijmaken, kun je overwegen om personeel aan te nemen of een freelance professional in te huren. Denk daarbij aan het maken van een website of het opzetten en bijhouden van de administratie.

Dergelijke investeringen kun je relatief snel terugverdienen, bijvoorbeeld via een beter scorende website in Google dankzij goede webteksten of de specialistische kennis van jouw boekhouder of accountant op het gebied van fiscale voordelen. 

Hoe kan ik mijn netwerk inzetten?

Als startende ondernemer doe je er verstandig aan om geregeld tijd vrij te maken voor netwerken. Want of het nou gaat om het vinden van nieuwe klanten, opdrachtgevers en leveranciers of iemand die jouw bedrijf op een bepaald gebied verder kan helpen of ondersteunen: een groot (en actief!) netwerk speelt vaak een essentiële rol bij het wel of niet slagen van je startup.

Immers: mensen moeten straks wel op de hoogte zijn van jouw bestaan en weten wat ze aan jou (en je product of dienst) hebben. Het vooruitzicht om te moeten starten met pro-actief netwerken kan spannend zijn, maar laat je hierdoor niet afschrikken.

Begin gewoon bij het begin en kijk welke mensen in je huidige netwerk van waarde kunnen zijn. Vaak zijn dit bepaalde familieleden, vrienden, (ex)-collega's en vroegere werkgevers of opdrachtgevers. 

Breng deze contacten in ieder geval vast op de hoogte van jouw ondernemersplannen en kijk of bepaalde relaties - bijvoorbeeld - voor jou weer contacten kunnen leggen in hun eigen netwerk.

Je haalt doorgaans het meest uit netwerken als je dit zowel online (een actieve houding op social media, relevante internetfora etc.) als offline doet, bijvoorbeeld door regelmatig startersdagen en netwerkbijeenkomsten te bezoeken.

Hoe flexibel ben jij echt?

Hoewel jij tot op zekere hoogte voorbereidingen kunt treffen om de start van je bedrijf zo goed mogelijk kunt coördineren, kun je van tevoren natuurlijk nooit álles weten.

Het komt dan ook geregeld voor dat startups een onverwachte wending nemen.

Denk aan een winkel in Franse delicatessen waar een Italiaanse kaas ineens stukken beter blijkt te verkopen dan de oorspronkelijke Franse variant of een freelance tekstschrijver die zich vaker dan verwacht gaat richten op organisaties in een specifieke branche.

De vraag is vervolgens niet zozeer of je hier iets mee doet - hoe sneller je als starter goed leert inspelen op de behoefte van de doelgroep, hoe beter - maar of jij de doelen uit je eerste bedrijfsplan ook daadwerkelijk kunt loslaten.

Te veel bij het oorspronkelijke idee blijven kan grote gevolgen hebben voor het voortbestaan van je bedrijf. Want wat als al jouw belangrijkste concurrenten wel meegaan met ontwikkelingen in de markt? Durf flexibel te zijn en tijdig in te spelen op veranderingen in de markt.

Volgens John Bradberry, een Amerikaanse onderzoeker en de auteur van 6 secrets to startup success, is dat laatste - dat wil zeggen: het managen van persoonlijke verwachtingen en zakelijke belangen - een kenmerkende eigenschap van succesvol ondernemerschap: "Deze ondernemers spelen in op nieuwe kansen in de markt en zijn in staat hun oorspronkelijke strategie hierop aan te passen." 

Wanneer ben je klaar voor de start?

Tot slot: menig oriënterende starter vraagt zich af wat hét perfecte moment is om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Volgens de ondernemer uit dit filmpje bestaat dat moment niet en is het aan jou om te bepalen wanneer je klaar bent om te starten:

Mark en Startup Cinema

Mark Vletter van Voys is dit najaar te gast bij de Startup Cinema-editie in Groningen. Wil je meer weten over deze inspirerende events die de Rabobank gratis voor jou organiseert in een stad bij jou in de buurt? Kijk op ikgastarten.nl/startupcinema.

Tips van de redactie

8 goede redenen om ondernemer te worden
Met een gerust hart voor jezelf beginnen doe je zo
9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf
Stappenplan: een eigen zaak beginnen
Een bedrijf aan huis starten doe je zo
5 grote voordelen van ZZP’er zijn

Bijgewerkt op: 16-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

  1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
  2. Checklist: het opstellen van een businessplan
  3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
  4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.