Ondernemer worden: ben jij er klaar voor?

Bijgewerkt op 03 mei 2022
8 min  leestijd
14.995
Image
Ben jij klaar voor het ondernemerschap?

Wil jij ondernemer worden? Starten met ondernemen doe je niet zomaar, je moet jezelf eerst afvragen: ben ik écht klaar voor een eigen bedrijf? Doorloop de volgende vier stappen en ga goed voorbereid van start.

Stap 1: Ondernemer worden? Zet je plannen uiteen

Een bedrijf starten begint met een goed idee. Misschien heb je wel een briljant product bedacht, of een dienst waar iedereen om zit te springen. Toch betekent dit niet dat je direct alles uit je handen moet laten vallen om een eigen zaak te beginnen.

Het is over het algemeen een stuk slimmer om eerst voor jezelf een paar belangrijke zaken op een rijtje te zetten. Probeer voor op papier te zetten waarom je voor jezelf wilt beginnen. Waarom wil je juist nu ondernemer worden? Wat voor gevolgen heeft deze beslissing voor jouw persoonlijke situatie en die van je partner of kinderen?

  • Weet je nog niet goed waarin je wilt ondernemen? Lees hier hoe je een goed idee voor je bedrijf bedenkt

Ondernemingsplan schrijven

De beste manier om je plannen echt concreet te maken, is met een ondernemingsplan. In dit document beschrijf je jouw toekomstige bedrijf. Je geeft antwoord op vragen als:

Je schrijft zo'n ondernemersplan voor jezelf, maar als je (aanvullende) financiering nodig hebt ook voor banken en particuliere investeerders.

Wil je weten hoe zo'n plan er in de praktijk uitziet? In onze voorbeeldplannen zie je niet alleen hoe een duurzame inkoper zijn plannen heeft verwoord, maar krijg je ook waardevolle tips in de kantlijn om je eigen plan te verbeteren.

Stap 2: Wat zijn jouw talenten en beperkingen?

Een beetje zelfkennis doet wonderen. Weten wat voor soort ondernemer jij wilt worden, helpt je om de juiste focus te bepalen. Je kunt tenslotte niet overal even goed in te zijn. Als fiscalist hoeft vast niemand jou nog iets uit te leggen over de belastingaangifte en de zelfstandigen- en startersaftrek. Maar weet je ook hoe je de marketing van je bedrijf opzet?

Zelf doen of uitbesteden?

Wil je ondernemer worden? Dat betekent niet dat je alles zelf moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een zakelijke website. Die heb je in de meeste gevallen nodig om aan nieuwe klanten te komen. Ben je hier niet zo handig in? Dan kan je dit beter uitbesteden aan een (freelance) professional.

Dat geldt ook voor het opzetten van een overzichtelijke administratie. Het is belangrijk om dit bij de start van je bedrijf direct goed op orde te hebben. Doe je dit liever niet zelf of twijfel je over bepaalde financiële aftrekposten? Je bent echt niet de enige. Schakel er dan externe hulp voor in.

Dit soort investeringen verdienen zichzelf vaak snel terug. Zo kan de specialistische kennis van jouw boekhouder of accountant je fiscaal voordeel opleveren. Je websitebouwer kan met kennis van Search Engine Optimization zorgen dat je website beter scoort.

zakelijke rekening afbeelding

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het 1e halfjaar gratis.

Meer weten

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het 1e halfjaar gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

Stap 3: Je wil ondernemer worden, hoe kan je jouw netwerk inzetten?

Als startende ondernemer is het belangrijk om regelmatig te netwerken. Een groot (en actief!) netwerk speelt vaak een belangrijke rol bij het wel of niet slagen van je startup. Het helpt je namelijk om nieuwe klanten, opdrachtgevers en leveranciers te vinden. 

Mensen moeten tenslotte op de hoogte zijn van dat je bedrijf bestaat, en wat ze aan je product of dienst hebben.

Starten met netwerken

Wil je ondernemer worden, maar vind je het vooruitzicht om te moeten netwerken heel spannend? Je bent lang niet de enige. Veel mensen vinden het idee om op vreemden af te stappen en te pitchen een eng idee.

Tip: zo geef je een vlammende pitch.

Het kan helpen om te beginnen in je eigen netwerk. Wie kan je verder helpen met je bedrijf?Misschien zijn er wel bepaalde familieleden, vrienden, (ex)-collega's en vroegere werkgevers die je op weg kunnen helpen.

Breng deze contacten in ieder geval vast op de hoogte van jouw ondernemersplannen en vraag zij weer contacten voor je willen leggen in hun eigen netwerk.

Online en offline netwerken

Je haalt doorgaans het meest uit netwerken als je dit zowel online als offline doet. Online kun je je het beste richten op relevante social media. Welk medium voor jou relevant is, hangt af van je bedrijfstak. Voor veel ondernemers is LinkedIn een belangrijk platform.

Vergeet niet om ook offline te netwerken, bijvoorbeeld door startersdagen en netwerkbijeenkomsten te bezoeken. Het kan enorm helpen om iemand live te spreken over je plannen.

Stap 4: Ondernemer worden? Hoe flexibel ben jij echt?

Door je goed voor te bereiden, kun je jouw bedrijf zo goed mogelijk op de kaart zetten. Toch kun je van tevoren niet alles weten, je hebt geen glazen bol. Het komt dan ook geregeld voor dat startende ondernemers een onverwachte wending nemen.

Denk bijvoorbeeld aan een winkel in Franse delicatessen waar een Italiaanse kaas ineens stukken beter blijkt te verkopen dan de oorspronkelijke Franse variant, Of een freelance tekstschrijver die zich vaker dan verwacht gaat richten op organisaties in een specifieke branche.

Inspelen op veranderingen

De vraag is vervolgens niet zozeer of je hier iets mee doet, maar of jij de doelen uit je eerste bedrijfsplan ook daadwerkelijk kunt aanpassen. He sneller je als starter goed leert inspelen op de behoefte van de doelgroep, hoe beter.

Als je te strak vasthoudt aan je oorspronkelijke idee, kan dat grote gevolgen hebben voor het voortbestaan van je bedrijf. Want wat als al jouw belangrijkste concurrenten wel meegaan met ontwikkelingen in de markt? Durf flexibel te zijn en tijdig in te spelen op veranderingen.

Wanneer ben je klaar voor de start?

Bijna iedere starter vraagt zich af wat hét perfecte moment is om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Wil je nu ondernemer worden, of wacht je nog een jaartje? Mark Vletter van Voys was te gast bij de Startup Cinema-editie in Groningen. 

Volgens deze ondernemer bestaat dat moment niet en is het aan jou om te bepalen wanneer je klaar bent om te starten:

 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer lezen over ondernemer worden

Marge berekenen: zo doe je dat
Voor jezelf beginnen, maar waarin?
7 verzekeringen voor startende ondernemers

Meer over zzp

Meer over zzp