Ben jij klaar voor het ondernemerschap? - home

Ondernemer worden: ben jij er klaar voor?

Starten met ondernemen doe je niet zomaar, je moet jezelf eerst afvragen: ben ik écht klaar voor een eigen bedrijf? Doorloop de volgende vier stappen en ga goed voorbereid van start.

Wat wil je als ondernemer bereiken?

Een bedrijf starten begint met een goed idee. Maar zo'n eerste spontane ingeving betekent nog niet dat je alles direct uit je handen moet laten vallen om een eigen zaak te beginnen.

Je doet er doorgaans verstandiger aan om, vóórdat je de knoop om te starten met ondernemen definitief doorhakt, eerst wat belangrijke zaken uiteen te zetten.

Probeer voor jezelf te verwoorden waarom je voor jezelf wilt beginnen. Waarom juist nu? En wat voor gevolgen heeft deze beslissing voor jouw persoonlijke situatie en die van je partner of kinderen? 

  • Letterlijk nog geen idee? Lees hier hoe je een goed idee voor je bedrijf bedenkt

Bedrijfsplan schrijven

Een bedrijfsplan is voor veel startende ondernemers dé manier om hun plannen concreet te maken. Voor jezelf, maar - in het geval dat er (aanvullende) financiering nodig is om de startup van de grond te krijgen - ook voor banken en particuliere investeerders.

Met zo'n document word je gedwongen om alle kansen, risico's en de doelgroep goed in kaart te brengen. In onze voorbeeldplannen zie je niet alleen hoe een duurzame inkoper zijn plannen heeft verwoord, maar krijg je ook waardevolle tips in de kantlijn om je eigen plan te verbeteren.

Wat zijn jouw talenten en beperkingen?

Een beetje zelfkennis doet wonderen. Weten wat voor soort ondernemer jij bent en beseffen dat je nou eenmaal niet overal even goed in kunt zijn, brengt al snel meer duidelijkheid in hoe je de organisatie het beste kunt inrichten.

Als fiscalist hoeft vast niemand jou nog iets uit te leggen over de belastingaangifte en de zelfstandigen- en startersaftrek.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je goed bent met je handen en werkt als zelfstandig klusser, heb je waarschijnlijk weinig tijd en interesse in het opzetten van een zakelijke website. Maar die heb je wel nodig om aan klanten te komen, dus dan kan je dit wellicht beter uitbesteden aan een (freelance) professional.

Dat geldt ook voor het opzetten van een overzichtelijke administratie. Het is belangrijk om dit bij de start van je bedrijf direct goed op orde te hebben. Kan je het niet zelf of twijfel je over bepaalde financiële aftrekposten? Je bent echt niet de enige. Schakel er dan externe hulp voor in. 

andres

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het 1e halfjaar gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

Dergelijke investeringen kun je relatief snel terugverdienen, bijvoorbeeld via een beter scorende website in Google dankzij goede webteksten of de specialistische kennis van jouw boekhouder of accountant op het gebied van fiscale voordelen. 

Hoe kan ik mijn netwerk inzetten?

Als startende ondernemer doe je er verstandig aan om geregeld tijd vrij te maken voor netwerken.

Want of het nou gaat om het vinden van nieuwe klanten, opdrachtgevers en leveranciers of iemand die jouw bedrijf verder kan helpen of ondersteunen: een groot (en actief!) netwerk speelt vaak een essentiële rol bij het wel of niet slagen van je startup.

Immers: mensen moeten straks wel op de hoogte zijn van jouw bestaan en weten wat ze aan jou (en je product of dienst) hebben.

Starten met netwerken

Het vooruitzicht om te moeten starten met pro-actief netwerken kan spannend zijn, maar laat je hierdoor niet afschrikken.

Begin gewoon bij het begin en kijk welke mensen in je huidige netwerk van waarde kunnen zijn. Vaak zijn dit bepaalde familieleden, vrienden, (ex)-collega's en vroegere werkgevers of opdrachtgevers. 

Start met je netwerk bij mensen in je directe omgeving: oud-collega's, vrienden of vroegere opdrachtgevers

Breng deze contacten in ieder geval vast op de hoogte van jouw ondernemersplannen en kijk of bepaalde relaties - bijvoorbeeld - voor jou weer contacten kunnen leggen in hun eigen netwerk.

Online en offline netwerken

Je haalt doorgaans het meest uit netwerken als je dit zowel online (een actieve houding op social media, relevante internetfora etc.) als offline doet.

Offline is vanwege corona nu lastig, maar als dit voorbij is kun je dit doen door startersdagen en netwerkbijeenkomsten te bezoeken.

Hoe flexibel ben jij echt?

Hoewel jij tot op zekere hoogte voorbereidingen kunt treffen om de start van je bedrijf zo goed mogelijk kunt coördineren, kun je van tevoren natuurlijk nooit álles weten.

Het komt dan ook geregeld voor dat startups een onverwachte wending nemen.

Denk aan een winkel in Franse delicatessen waar een Italiaanse kaas ineens stukken beter blijkt te verkopen dan de oorspronkelijke Franse variant of een freelance tekstschrijver die zich vaker dan verwacht gaat richten op organisaties in een specifieke branche.

Inspelen op veranderingen

De vraag is vervolgens niet zozeer of je hier iets mee doet - hoe sneller je als starter goed leert inspelen op de behoefte van de doelgroep, hoe beter - maar of jij de doelen uit je eerste bedrijfsplan ook daadwerkelijk kunt aanpassen.

Te veel bij het oorspronkelijke idee blijven kan grote gevolgen hebben voor het voortbestaan van je bedrijf. Want wat als al jouw belangrijkste concurrenten wel meegaan met ontwikkelingen in de markt? Durf flexibel te zijn en tijdig in te spelen op veranderingen in de markt.

Wanneer ben je klaar voor de start?

Tot slot: menig oriënterende starter vraagt zich af wat hét perfecte moment is om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Mark Vletter van Voys was te gast bij de Startup Cinema-editie in Groningen. Volgens de ondernemer bestaat dat moment niet en is het aan jou om te bepalen wanneer je klaar bent om te starten:

Tips van de redactie

8 goede redenen om ondernemer te worden
Met een gerust hart voor jezelf beginnen doe je zo
9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf
Stappenplan: een eigen zaak beginnen
Een bedrijf aan huis starten doe je zo
5 grote voordelen van ZZP’er zijn

Bijgewerkt op: 25-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

  1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
  2. Checklist: het opstellen van een businessplan
  3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
  4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.