Parttime ondernemen: dit zijn de aandachtspunten

Bijgewerkt op 25 januari 2022
8 min  leestijd
17.520
Image
Parttime ondernemen: dit zijn de aandachtspunten

Niet iedereen ruilt zonder te twijfelen zijn baan in om als zelfstandig ondernemer te beginnen. Als je de risico's enigszins wilt beperken, kun je ook kiezen voor parttime ondernemerschap. Maar ook als hybride ondernemer moet je je goed voorbereiden op de start van je bedrijf.

1. Maak als parttime ondernemer duidelijke afspraken met je werkgever

Je moet als parttime ondernemer rekening blijven houden met je werkgever. De kans dat hij akkoord gaat met jouw ambities op ondernemersgebied is stukken groter als jouw bedrijf niet botst met zijn belangen.

Stel dat je al een paar jaar als accountant in loondienst werkt en daarnaast als zzp'er wijn wilt gaan importeren. Weinig werkgevers zullen hier een probleem van maken. 

Een bedrijf opzetten in een sector die vergelijkbaar is met je vaste baan is daarentegen vaak een stuk lastiger.

In bepaalde sectoren is in het arbeidscontract vaak een concurrentie- en/of relatiebeding vastgelegd.

Dit betekent dat je op dit vlak niet zomaar mag concurreren met je werkgever. Dit geldt meestal niet alleen voor de periode dat je in loondienst bent, maar ook nog voor een bepaalde periode nadat je uit dienst bent getreden.

Bespreek je ondernemersplannen 

Bespreek jouw ondernemersplannen dus altijd eerst met je werkgever voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als je baas de werkzaamheden vindt conflicteren, zal je óf ontslag moeten nemen, óf het businessidee nog even in de ijskast moeten zetten.

2. Maak een ondernemingsplan

Schrijf voorafgaand aan de start van je bedrijf een ondernemingsplan. Ook als je eerst 'slechts' parttime aan de slag gaat als ondernemer, draagt een bedrijfsplan bij aan het concreet maken van je plannen. 

Juist voor hybride starters is het van belang om focus te houden. Omdat je straks ook nog een deel van de week in loondienst bent, werk je gefragmenteerd voor je eigen bedrijf. Een dag thuis, een paar uur hier, een paar uur daar etc. 

Eén van de bekendste valkuilen voor parttime ondernemers is dan ook dat zij dreigen de rode draad kwijt te raken en te verzanden in bijzaken. 

Hoofdlijnen bepalen én vastleggen

Je moet dus eerst de hoofdlijnen bepalen en deze ook zien vast te houden. Los van het feit dat een goed ondernemingsplan jouw beperkingen en mogelijkheden in kaart brengt, heb je dit document wellicht ook nodig om startkapitaal te vergaren.

In het ondernemingsplan beschrijf je kort wat jouw overwegingen zijn om naast je vaste baan een bedrijf te starten. En dan met name waarom je juist nú dit bedrijf gaat beginnen.

Ga in het businessplan verder in op de kansen en risico's en wat de ontwikkelingen in jouw branche en regio zijn. Beschrijf welke producten en of diensten je gaat aanbieden. En waar ga je je vestigen, hoe staat het met de concurrentie en hoe kom je aan klanten? 

  • Vind je het lastig om jouw idee goed te verwoorden in een businessplan? Gebruik dan deze voorbeeldplannen

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

3. Zorg voor een goede bereikbaarheid

Een vaak gehoord nadeel van het combineren van een eigen bedrijf en een vaste baan is de bereikbaarheid. Je wilt iedereen tevreden stellen en daarvoor dien je in beide gevallen volledig aandacht te hebben voor het werk dat je op dat moment uitvoert. Het vergt vaak het nodige regelwerk om alles goed te combineren.

Volledige inzet voor je baas én eigen bedrijf

Jouw baas verwacht honderd procent inzet op de dagen dat je voor hem werkt. Dat houdt dus mogelijk in dat je op die dagen minder goed bereikbaar bent voor jouw eigen klanten of opdrachtgevers.

Aangezien je deze 'verloren tijd' doorgaans buiten kantooruren moet inhalen, moet je bereid zijn om regelmatig overuren te maken. In de startfase van jouw bedrijf, wanneer alles nog nieuw en spannend is, is dit offer vaak makkelijk op te brengen. Op de lange termijn is het echter wenselijk om hierin een goede balans te vinden.

4. Dek relevante risico's af met verzekeringen

Als je in loondienst werkt, hoef je op het gebied van administratie, verzekeringen en pensioen vrijwel nergens aan te denken. Je bent via de werkgever namelijk vanzelf verzekerd tegen allerhande zaken als arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en ongevallen.

Maar: dit geldt straks alleen voor de dagen dat je in dienst bent. De uren die je voor je eigen bedrijf werkt, ben je niet meer automatisch verzekerd: daar dien je nu zelf zorg voor te dragen.

Zakelijke verzekeringen

Een ander aandachtspuntje is dat verzekeringsmaatschappijen altijd onderscheid maken tussen zakelijk en privé. Normaal gesproken heb je al een privé-inboedelverzekering, maar daar zijn de bedrijfsmiddelen die je thuis gebruikt voor jouw bedrijf niet automatisch in meeverzekerd.

Voor alle zakelijke activiteiten moet je een aparte verzekering afsluiten. Dat geldt niet alleen voor de inboedelverzekering, maar bijvoorbeeld ook voor de aansprakelijkheidsverzekering, opstalverzekering en rechtsbijstandverzekering. 

Zakelijke verzekeringen zijn fiscaal aftrekbaar voor alle ondernemers.

Pensioen voor ondernemers

Verder is het van belang om goed na te denken over de pensioenmogelijkheden. Omdat je minder vaak in loondienst werkt, bouw je ook minder pensioen op. Als je later niet alleen van je AOW wilt leven, dien je dit als zelfstandig ondernemer zelf aan te vullen.

5. Parttime ondernemen: status modelovereenkomst

Als parttime ondernemer werk je vaak in eerste instantie als freelancer. Het kan daarom zijn dat je voor jouw parttime werkaamheden als ondernemer straks moet gaan werken volgens het nieuwe fiscale systeem van modelovereenkomsten.

Met het zogenoemde zzp-modelcontract, de opvolger van de VAR-verklaring, hoopte de Belastingdienst een concreter oordeel te kunnen vellen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en -nemers. 

Opdrachtgeversverklaring vervangt Wet DBA

Maar de invoering van de modelovereenkomsten zorgde in 2016 voor veel verwarring onder zowel zzp'ers als opdrachtgevers. De handhaving van deze wet DBA is vervolgens meerdere keren uitgesteld en inmiddels is duidelijk geworden dat de wet DBA wordt geschrapt.

Vanaf eind 2021 moet er een nieuwe wet komen voor zzp'ers, de opdrachtgeversverklaring: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. De webmodule voor zzp'ers moet de Wet DBA gaan vervangen.

Het is nog onduidelijk wanneer de webmodule ingevoerd wordt in 2022. Het hangt af van de wensen van het nieuwe kabinet. Dat betekent dat de Belastingdienst tot die tijd niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband.

6. Fiscale regels parttime ondernemen

Parttime ondernemen is geen half werk. De Belastingdienst beschouwt parttimers als ondernemers, dus je krijgt net als fulltime ondernemers te maken met wetten en regels op het gebied van inkomstenbelasting en btw.

Zelfstandigen- en startersaftrek

Een van de belangrijkste regels is dat ondernemers recht hebben op een aantal extra aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Dit fiscale voordeel krijg je echter alleen als je tenminste 1225 uur per jaar én minimaal vijftig procent van je arbeidstijd aan jouw bedrijf besteedt.

Urencriterium

Onderschat het urencriterium niet, want als je op jaarbasis vier weken vakantie erbij denkt, komt het neer op zo'n 25 uur per week die je in je bedrijf moet stoppen.

De fiscus kijkt overigens niet alleen naar de daadwerkelijke arbeid, maar telt bijvoorbeeld ook reistijd, studietijd, acquisitie en tijd die je kwijt bent met administratie mee.

Als parttimer is het daarom aan te raden om een goede urenregistratie bij te houden. Zeker ook omdat je een deel van de week in loondienst werkt en daarnaast waarschijnlijk iedere dag wel een paar uur aan je bedrijf besteedt.

Als je het aantal gewerkte uren achteraf moet reconstrueren omdat de Belastingdienst een verantwoording van jouw uren wil zien, zal dit moeilijker te bewijzen zijn.

Vanwege de coronacrisis mag je in 2020 van 1 maart tot 1 oktober 24 uur per week rekenen, ook als je dit aantal uren niet hebt gemaakt.

Let op! In verband met de coronacrisis heeft het kabinet besloten het urencriterium in 2020 én 2021 te versoepelen.  De Belastingdienst gaat er automatisch vanuit dat ondernemers van 1 maart tot en met 30 september 2020 minstens 24 uur per week in hun bedrijf hebben gestoken.

Voor 2021 geldt deze periode van 1 januari tot en met 30 juni. Ook in deze periode geldt dat je 24 uur per week voor je bedrijf mag noteren, ook al heb je dit niet werkelijk gedaan. Voor 2022 is het nog niet bekend of er een versoepeling geldt, je kunt er dus vanuit gaan dat je dit jaar het aantal uren wel moet behalen. 

7. Administratie bijhouden

Zorg tot slot voor een overzichtelijke administratie. Het openen van een zakelijke rekening, waarmee je jouw privé geldstroom goed gescheiden houdt van je zakelijke inkomsten en uitgaven, is een verstandige keuze.

Bij de Rabobank mag je als startende ondernemer het eerste jaar gratis bankieren. Ook kun je een jaar lang kosteloos gebruikmaken van bijna alle betaal- en ontvangproducten.

Ben je zzp'er? Dan zit je bij Rabobank helemaal goed. Je betaalt met de Rabo ZZP Rekening geen vaste kosten, alleen voor wat je gebruikt. Per eurobetaling betaal je een bepaald bedrag. Lees meer over de speciale Rabo ZZP Rekening.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Ook interessant voor jou

Met een gerust hart voor jezelf beginnen doe je zo
Starten vanuit loondienst in 7 stappen
Eigen bedrijf starten vanuit huis: zo zit dat
Hoe start je vanuit een uitkering?
ZZP'er worden: zo doe je dat

Meer over zzp

Meer over zzp