Starten als zzp'er: zo doe je dat

Bijgewerkt op 22 december 2021
5 min  leestijd
3.597
Image
Starten zzp'er met zaak

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Inschrijven KvK

De eerste stap die je als startende zzp’er zet is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Vergeet niet vooraf al je bedrijfsnaam te bedenken, anders sta je bij de balie te schutteren. 

  • Lees deze handige checklist voor alle voorwaarden met betrekking tot je inschrijving bij de KvK

Kosten inschrijving

Je betaalt € 51,30 en krijgt direct een KvK-nummer toegewezen. Als je btw-plichtig bent, krijg je ook een btw-nummer. Hierna loop je als zzp'er naar buiten en kun je je droom gaan waarmaken. 

  • Lees je hier alvast in over wat er allemaal komt kijken bij de btw-aangifte

Zoals je in de verschillende startersverhalen kunt lezen is het de eerste periode als zzp'er vooral pionieren. Vallen en opstaan. Nog een keer vallen. En vooral blijven opstaan. Je barst van de energie, je bent bezig een gaaf bedrijf op te zetten. Plannen maken, aanpassen en verbeteren. 

Ondernemingsplan schrijven

De eerste plannen en ideeën als startende zzp'er krabbel je doorgaans op een notitieblokje, maar als deze plannen echt serieus worden, schrijf je een ondernemingsplan

Als je moeite hebt met het schrijven van een businessplan, niet weet waar je moet beginnen of een ander bedrijfsplan naast jouw document wil leggen ter vergelijking, hebben we een aantal voorbeelden beschikbaar gesteld. 

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Concurrentieanalyse

Met dit bedrijfsplan breng je de kansen, concurrentie en potentiële klanten van jouw onderneming in kaart. Maar ook welke producten en of diensten je gaat aanbieden en waar je je gaat vestigen.

Als je financiering nodig hebt, is een bedrijfsplan noodzakelijk om de bank, business angels of investeerders te overtuigen.

Business Model Canvas opstellen

Handig: Stel een Business Model Canvas (BMC) op. Print het uit op een groot vel en plak het op de muur. Het geeft je inzicht in je bedrijf (doelgroep, bedrijfsmiddelen, klanten etc.) én een goed overzicht waar je sterktes en zwaktes liggen. Verbeter je zwakke punten en benut je sterke punten. 


Gratis PDF: Een ondernemingsplan in 10 stappen

Het ondernemingsplan is een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Download hier de PDF met uitleg over de belangrijkste aandachtspunten bij opstellen van dit bedrijfsplan. 

Download gratis PDF


Administratie opzetten

Zzp’ers zijn verplicht om een ‘deugdelijke administratie’ te voeren. De boekhouding moet volgens de Belastingdienst onder andere deze onderdelen bevatten: urenregistratie, inkoop- en verkoopfacturen, bankafschriften, reiskosten, rittenregistratie en (kassa)bonnen. 

Bewaarplicht

De bewaarplicht van een administratie bedraagt zeven jaar. Los van deze door de fiscus opgelegde verplichting, is een overzichtelijke administratie ook van belang voor jouw bedrijfsvoering.

Je krijgt een goed inzicht in de omzet, uitgaven en de liquiditeit waardoor je zowel positieve als negatieve ontwikkelingen kunt signaleren en je de strategie hierop kunt aanpassen. 

Boekhouder of accountant inschakelen?

Twijfel je over je financiële kennis of heb je niks met boekhouden? Geen zorgen, dat geldt voor bijna iedere zzp'er. Zoek dan een boekhouder of accountant die wel deze kennis heeft en jou een hoofdpijndossier uit handen neemt. 

Zakelijke rekening openen

Het openen van een zakelijke rekening is een handige manier om als startende zzp'er jouw zakelijke en privéuitgaven en -inkomsten te scheiden.

Dat staat niet alleen professioneel, maar je weet ook direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat: de zakelijke inkomsten en uitgaven staan netjes gerangschikt, zonder dat je eerst de kosten van privéuitgaven moet wegstrepen.

De komende periode zal je merken dat dit diverse voordelen oplevert. En je kunt uiteindelijk je zakelijke rekening aan een boekhoudprogramma koppelen om zo heel efficiënt de boekhouding te doen.

Zakelijke rekening voor zzp

Als zzp'er wil je je kosten laag houden, zeker in het begin. Met de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen voor je transacties. Je hebt dus geen maandelijkse abonnementskosten. Heb je in een maand geen transacties? Dan heb je die maand ook geen kosten. Als je de rekening binnen het eerste jaar na je KvK-inschrijving opent, krijg je ook Rabo Startersvoordeel. Dan zijn ook je transactiekosten de eerste 6 maanden gratis. 


Tip! Gratis whitepaper: Administratie opzetten

Meteen goed van start met je zakelijke administratie? In deze PDF lees je alles over belastingen, het boekhoudproces én ontdek je hoe je een goede administratie opzet. 

Download gratis PDF


Ondernemer voor de belastingdienst

Je bent nu officieel ondernemer, want je staat ingeschreven bij de KvK. Maar vervolgens moet de belastingdienst je ook nog beoordelen als ondernemer. 

Hiervoor moet je aan een aantal criteria voldoen: onder andere of je voldoende winst maakt, of je meerdere opdrachtgevers hebt, of je jouw bedrijf promoot, of je ondernemersrisico loopt en of je genoeg uren in je bedrijf stopt.

Urencriterium

Zo moet je aan het urencriterium van 1.225 uur (per jaar) voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen De fiscus kijkt voor deze uren niet alleen naar de daadwerkelijke arbeid, maar telt bijvoorbeeld ook reistijd, studietijd, acquisitie en tijd die je kwijt bent met administratie mee.

Fiscale voordelen

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan vallen jouw inkomsten onder ‘winst uit onderneming’, waarna je recht hebt op bepaalde fiscale voordelen zoals de zelfstandigen- en startersaftrek, MKB-winstvrijstelling of de investeringsaftrek.

Resultaat uit overige werkzaamheden

Als je niet aan bovenstaande criteria voldoet, en door de Belastingdienst niet wordt gezien als ondernemer, vallen jouw verdiensten onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Op deze inkomsten is nog geen loonheffing ingehouden en deze belasting moet je achteraf betalen. Je hebt dan geen recht op de fiscale voordelen als de zelfstandigenaftrek.

Onderneming uitbouwen

Bovenstaande punten zijn de basisvoorwaarden waar je als zzp’er aan moet voldoen.

Richt je administratie goed in, schrijf een ondernemingsplan, weet aan welke verplichtingen je moet voldoen, open een zakelijke rekening en dan kun je aan de volgende stappen gaan beginnen.

Een website maken, klanten vinden, netwerken, socialmediakanalen beheren, financiering zoeken, marketing voeren. Allemaal onderwerpen waar je hier uitgebreid over kunt lezen.

Starterscampagne Rabo 2021

Ga jij starten als ZZP'er?

Begin goed met je privé en zakelijke financiën gescheiden. Open nu de nieuwe Rabo ZZP Rekening zonder vaste kosten. 

Ontdek je voordeel

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten