Starten zzp'er met zaak

Starten als zzp'er: zo doe je dat

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus  zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Inschrijven KvK

De eerste stap die je als startende zzp’er zet is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Vergeet niet vooraf al je bedrijfsnaam te bedenken, anders sta je bij de balie te schutteren. 

  • Lees deze handige checklist voor alle voorwaarden met betrekking tot je inschrijving bij de KvK

Kosten inschrijving

Je betaalt € 50 en krijgt direct een KvK-nummer toegewezen. Als je btw-plichtig bent, krijg je ook een btw-nummer. Hierna loop je als zzp'er naar buiten en kun je je droom gaan waarmaken. 

  • Lees je hier alvast in over wat er allemaal komt kijken bij de btw-aangifte

Zoals je in de verschillende startersverhalen kunt lezen is het de eerste periode als zzp'er vooral pionieren. Vallen en opstaan. Nog een keer vallen. En vooral blijven opstaan. Je barst van de energie, je bent bezig een gaaf bedrijf op te zetten. Plannen maken, aanpassen en verbeteren. 

Ondernemingsplan schrijven

De eerste plannen en ideeën als startende zzp'er krabbel je doorgaans op een notitieblokje, maar als deze plannen echt serieus worden, schrijf je een ondernemingsplan

Als je moeite hebt met het schrijven van een businessplan, niet weet waar je moet beginnen of een ander bedrijfsplan naast jouw document wil leggen ter vergelijking, hebben we een aantal voorbeelden beschikbaar gesteld. 

Concurrentieanalyse

Met dit bedrijfsplan breng je de kansen, concurrentie en potentiële klanten van jouw onderneming in kaart. Maar ook welke producten en of diensten je gaat aanbieden en waar je je gaat vestigen.

Als je financiering nodig hebt, is een bedrijfsplan noodzakelijk om de bank, business angels of investeerders te overtuigen.

Business Model Canvas opstellen

Handig: Stel een Business Model Canvas (BMC) op. Print het uit op een groot vel en plak het op de muur. Het geeft je inzicht in je bedrijf (doelgroep, bedrijfsmiddelen, klanten etc.) én een goed overzicht waar je sterktes en zwaktes liggen. Verbeter je zwakke punten en benut je sterke punten. 


Gratis PDF: Een ondernemingsplan in 10 stappen

Het ondernemingsplan is een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Download hier de PDF met uitleg over de belangrijkste aandachtspunten bij opstellen van dit bedrijfsplan. 

Download gratis PDF


Administratie opzetten

Zzp’ers zijn verplicht om een ‘deugdelijke administratie’ te voeren. De boekhouding moet volgens de Belastingdienst onder andere deze onderdelen bevatten: urenregistratie, inkoop- en verkoopfacturen, bankafschriften, reiskosten, rittenregistratie en (kassa)bonnen. 

Gratis tool voor ondernemers

IJzersterke start maken?

Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

Zo werkt de startversterker

Bewaarplicht

De bewaarplicht van een administratie bedraagt zeven jaar. Los van deze door de fiscus opgelegde verplichting, is een overzichtelijke administratie ook van belang voor jouw bedrijfsvoering.

Je krijgt een goed inzicht in de omzet, uitgaven en de liquiditeit waardoor je zowel positieve als negatieve ontwikkelingen kunt signaleren en je de strategie hierop kunt aanpassen. 

Boekhouder of accountant inschakelen?

Twijfel je over je financiële kennis of heb je niks met boekhouden? Geen zorgen, dat geldt voor bijna iedere zzp'er. Zoek dan een boekhouder of accountant die wel deze kennis heeft en jou een hoofdpijndossier uit handen neemt. 

Zakelijke rekening openen

Het openen van een zakelijke rekening is een handige manier om als startende zzp'er jouw zakelijke en privéuitgaven en -inkomsten te scheiden.

Dat staat niet alleen professioneel, maar je weet ook direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat: de zakelijke inkomsten en uitgaven staan netjes gerangschikt, zonder dat je eerst de kosten van privéuitgaven moet wegstrepen.

De komende periode zal je merken dat dit diverse voordelen oplevert. En je kunt uiteindelijk je zakelijke rekening aan een boekhoudprogramma koppelen om zo heel efficiënt de boekhouding te doen.


Tip! Gratis whitepaper: Administratie opzetten

Meteen goed van start met je zakelijke administratie? In deze PDF lees je alles over belastingen, het boekhoudproces én ontdek je hoe je een goede administratie opzet. 

Download gratis PDF


Ondernemer voor de belastingdienst

Je bent nu officieel ondernemer, want je staat ingeschreven bij de KvK. Maar vervolgens moet de belastingdienst je ook nog beoordelen als ondernemer. 

Hiervoor moet je aan een aantal criteria voldoen: onder andere of je voldoende winst maakt, of je meerdere opdrachtgevers hebt, of je jouw bedrijf promoot, of je ondernemersrisico loopt en of je genoeg uren in je bedrijf stopt.

Urencriterium

Zo moet je aan het urencriterium van 1.225 uur (per jaar) voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen De fiscus kijkt voor deze uren niet alleen naar de daadwerkelijke arbeid, maar telt bijvoorbeeld ook reistijd, studietijd, acquisitie en tijd die je kwijt bent met administratie mee.

Fiscale voordelen

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan vallen jouw inkomsten onder ‘winst uit onderneming’, waarna je recht hebt op bepaalde fiscale voordelen zoals de zelfstandigen- en startersaftrek, MKB-winstvrijstelling of de investeringsaftrek.

Resultaat uit overige werkzaamheden

Als je niet aan bovenstaande criteria voldoet, en door de Belastingdienst niet wordt gezien als ondernemer, vallen jouw verdiensten onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Op deze inkomsten is nog geen loonheffing ingehouden en deze belasting moet je achteraf betalen. Je hebt dan geen recht op de fiscale voordelen als de zelfstandigenaftrek.  

Onderneming uitbouwen

Bovenstaande punten zijn de basisvoorwaarden waar je als zzp’er aan moet voldoen.

Richt je administratie goed in, schrijf een ondernemingsplan, weet aan welke verplichtingen je moet voldoen, open een zakelijke rekening en dan kun je aan de volgende stappen gaan beginnen.

Een website maken, klanten vinden, netwerken, socialmediakanalen beheren, financiering zoeken, marketing voeren. Allemaal onderwerpen waar je hier uitgebreid over kunt lezen.

Bijgewerkt op: 10-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

  1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
  2. Checklist: het opstellen van een businessplan
  3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
  4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.