De lean startup-methode

De Lean Startup-methode: 4 lessen die jij kunt toepassen

Snel innoveren en dan direct toetsen hoe je klant hierop reageert, dat is waar de Lean Startup-methode om draait. Ontdek wat jij hiervan kunt leren,  juist ook als je geen hip fintech bedrijf begint.

Wat is de lean startup methode?

Schrijf je plan op een bierviltje en go! Dat klinkt als iets voor snelle startups, maar ook als je een bloemenzaak of adviesbureau begint, is de Lean startup-methode inspirerend. Eric Ries beschreef de belangrijkste lessen in zijn bestseller The Lean Startup:

Les 1. Ontwerp een Minimum Viable Product (MVP)

Bij de Lean startup methode lever je niet direct een marktklaar product af, maar werk je hier naartoe door elke verandering aan de klant voor te leggen. Of je nu een app, tastbaar product of een dienst gaat verkopen: begin met een Minimum Viable Product (MVP), een soort prototype.

In dit prototype verwerk je nog niet alle wensen van je doelgroep, slechts het minimale. Ga met dit miniproduct de markt op en onderzoek hoe klanten reageren. Wat werkt? Wat kan beter? 

Een voordeel van deze methode is dat je snel met een product de markt op kunt en direct feedback ontvangt. Als een product niet aanslaat, kom je hier veel sneller achter dan bij conventionele methoden.

Aan de slag? Doe-test-tweak-repeat

Les 2. Falen mag niet, het moet

Stop met het schrijven van prognoses om fouten te voorkomen. Volgens ervaringsdeskundige Eric Ries is het veel nuttiger om vaak te falen. Hij schreef het boek The Lean Startup vanuit zijn eigen ervaring. Drie van zijn ondernemingen zijn geflopt, maar hier heeft hij veel van geleerd.

Een manier om te falen en ervan te leren, is door middel van de build - measure - learn feedback loop. 

  1. Begin met het bouwen van een Minimum Viable Product (build)
  2. Meet vervolgens hoe dit aanslaat bij je klanten (measure)
  3. Verwerk die feedback om een nieuw product te bouwen en voor te leggen aan de klant (learn).

Gaat het niet zoals je verwacht had? Blijven de klanten weg of loopt het fout bij de productie of uitvoering? Dan is het tijd voor een 'pivot': een wijziging in de strategie zonder van je visie af te wijken.

Tip!Echt klantinzicht krijg je als je níet over je product praat.

Les 3. Beter meten hoe je product aanslaat

Dat je je succes wilt meten staat vast, maar meet je wel genoeg? Om direct te kunnen schakelen is het belangrijk élk resultaat van élke kleine aanpassing te meten. Zo kun je veel sneller schakelen en zie je direct in welke richting je moet ontwikkelen.

Gratis tool voor ondernemers

IJzersterke start maken?

Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

Zo werkt de startversterker

Analyseer de reactie op elk 'onaf' product op een wetenschappelijke manier. Stel hypotheses op om te verwerpen of aan te nemen. Je ontwerpt bijvoorbeeld een nieuw soort koffiemachine. Hypotheses kunnen dan zijn:

  • De klant is bereid om 20 euro per setje van 5 koffiecassettes te betalen (waar, niet waar)
  • De klant geeft de smaak van de koffie minstens een 4 op een schaal van 1 tot 5

Les 4. Ontwerp een controlesysteem

Om succesvol te kunnen falen, heb je een controlesysteem nodig om dit in goede banen te leiden. Loopt het project nog als verwacht? Zijn er aanpassingen nodig? Moet het misschien wel helemaal afgebroken worden? 

Deze controlesystemen zijn essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. Er moet altijd iemand zijn die besluit al dan niet verder te gaan op een bepaalde weg. 

Bedenk bij het ontwerpen van een controlesysteem ook goed hoe je precies gaat controleren. Hoe meet je vooruitgang eigenlijk? Wanneer is iets een mijlpaal en wanneer niet?

Bijgewerkt op: 17-05-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.