De lean startup-methode

De Lean Startup-methode: 4 lessen die jij kunt toepassen

Snel innoveren direct toetsen of je klant wel op je product zit te wachten. Laat je inspireren door de Lean Startup-methode (juist ook als je geen hip fintech bedrijf begint).

Schrijf je plan op een bierviltje en go! Dat klinkt als iets voor snelle startups, maar ook als je een bloemenzaak of adviesbureau begint, is de Lean-Startup-methode inspirerend. Eric Ries beschreef de belangrijkste lessen in zijn bestseller The Lean Startup.   

Les 1. Ontwerp een Minimum Viable Product (MVP)

Of je nu een app, tastbaar product of een dienst gaan verkopen: begin met een Minimum Viable Product (MVP), een soort prototype. In dit prototype verwerk je nog niet alle wensen van je doelgroep, slechts het minimale. Ga met dit miniproduct de markt op en onderzoek hoe klanten reageren. Wat werkt? Wat kan beter? 

Bij de Lean startup-methode lever je niet direct een marktklaar product af, maar werk je hier naartoe door te elke verandering aan de klant voor te leggen. 

Een voordeel van deze methode is dat je snel met een product de markt op kunt en direct feedback ontvangt. Als een product niet aanslaat, kom je hier veel sneller achter dan bij conventionele methoden.

Aan de slag? Doe-test-tweak-repeat

Les 2. Falen mag niet, het moet

Gratis tool voor ondernemers

IJzersterke start maken?

Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

Naar de Startversterker

Stop met het schrijven van prognoses om fouten te voorkomen. Volgens Eric Ries is het veel nuttiger om veel te falen. Zelf is hij ervaringsdeskundige. Maar liefst drie van zijn ondernemingen zijn geflopt.

Een manier om te falen en ervan te leren, is door middel van de build - measure - learn feedback loop. Begin met het bouwen van een een Minimum Viable Product (MVP), meet vervolgens hoe dit aanslaat bij je klanten. Verwerk die feedback om een nieuw product te bouwen en voor te leggen aan de klant.

Gaat het niet zoals je verwacht had? Blijven de klanten weg of loopt het fout bij de productie/uitvoering? Dan is het tijd voor een 'pivot': een wijziging in de strategie zonder van je visie af te wijken.

Tip!Echt klantinzicht krijg je als je níet over je product praat.

Les 3. Beter meten

Dat je je succes wilt meten staat vast, maar meet je wel genoeg? Om direct te kunnen schakelen is het belangrijk élk resultaat van élke kleine aanpassing te meten. Zo kun je veel sneller schakelen en zie je direct in welke richting je moet ontwikkelen.

Analyseer de reactie op elk 'onaf' product op een wetenschappelijke manier. Stel hypotheses op om te verwerpen of aan te nemen. Saai? Ja. Belangrijk? Absoluut!

Les 4. Ontwerp een controlesysteem

Om succesvol te kunnen falen, heb je een controlesysteem nodig om dit in goede banen te leiden. Loopt het project nog als verwacht? Zijn er aanpassingen nodig? Moet het misschien wel helemaal afgebroken worden? 

Deze controlesystemen zijn essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. Er moet altijd iemand zijn die besluit al dan niet verder te gaan op een bepaalde weg. 

Bedenk bij het ontwerpen van een controlesysteem ook goed hoe je precies gaat controleren. Hoe meet je vooruitgang eigenlijk? Wanneer is iets een mijlpaal en wanneer niet?

De Startversterker: gratis tool voor een ijzersterke start

Bijgewerkt op: 17-03-2020

Wat vind je van dit artikel?

x11
x18

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.