De start van Adidas

8 min  leestijd
8.753
Image

Twee rivaliserende broers die ieder een succesvol bedrijf in sportschoenen opzetten is al een mooi verhaal op zich, maar wat wereldwijde heerschappij betreft heeft Adi Dassler (Adidas) het ruimschoots van Rudolf Dassler (Puma) gewonnen. De Duitse multinational is van vele (sport)markten thuis en weet de heersende economische malaise zonder kleerscheuren te doorstaan. Het inspirerende verhaal over de opkomst van Adidas.

Om wie gaat het?

De oprichter van Adidas, Adolf 'Adi' Dassler.

Waar en wanneer wordt hij geboren?

Op 3 november 1900 in het Duitse plaatsje Herzogenaurach.

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

Om welk bedrijf gaat het?

Adidas.

Wanneer opgericht?

In 1949.

Hoe kwam de oprichting van Adidas tot stand?

Als je terugkijkt, is het niet zo gek dat Adolf Dassler (Adi voor intimi) later zo succesvol is geworden in de schoenenbusiness. Zijn vader en oudere broer Zehlein, die al jarenlang in een schoenenfabriek werken, leren hem op jonge leeftijd hoe je een goede schoen maakt. Als Adi na het einde van de Eerste Wereldoorlog terugkeert van het front, besluit hij om zijn oude ambacht weer op te pakken. In eerste instantie start hij (bij gebrek aan een eigen werkplaats) in de wasruimte van zijn moeder. Hij krijgt bij het opzetten van zijn bedrijf wederom hulp van zijn vader en broer. Toch is het niet Zehlein, maar Rudolf die in 1924 steeds vaker bijspringt in de zaak van Adi. Het duo besluit om samen verder te gaan en nog datzelfde jaar is de 'Gebrüder Dassler Schuhfabrik' een feit.

Al snel verschuift de focus steeds meer naar het ontwerpen en maken van sportschoenen. Op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam draagt een aantal atleten voor het eerst schoenen van de hand van de gebroeders Dassler. Acht jaar later, tijdens de Spelen in Berlijn, wint de Amerikaanse atleet Jesse Owens op Dassler-schoenen vier keer goud. Tijdens de opkomst van het naziregime in het Duitsland van de jaren '30 wordt zowel Adi als Rudolf lid van het nationaalsocialistische NDSAP, hoewel wordt gezegd dat vooral die laatste het helemaal eens is met de uitgangspunten van de partij. Rudolf wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeroepen voor het leger, terwijl Adi achterblijft om de schoenenfabriek draaiende te houden en laarzen te produceren voor de Duitse luchtmacht.

Tijdens de oorlog verslechtert de relatie tussen de broers. Het gaat van kwaad tot erger. Wanneer in 1943 tijdens een aanval van de geallieerden Adi en zijn vrouw hun toevlucht zoeken in de schuilkelder en daar Rudolf en zijn familie aantreffen, sneert Adi: "The dirty bastards are back again." Naar eigen zeggen refereerde hij hier aan de vliegtuigen van de geallieerden die boven hun hoofden scheerden, maar na die uitspraak is het tussen hem en Rudolf in ieder geval nooit meer goed gekomen. In 1948 stapt Rudolf uit het bedrijf en richt aan de andere kant van de Aurach (de rivier die dwars door de stad loopt) demonstratief zijn eigen schoenenfabriek op, genaamd Ruda (het latere Puma). Een jaar later, op 18 september 1949, verandert Adi de naam van zijn bedrijf in Adidas, een samentrekking van zijn bijnaam en de eerste drie letters van zijn achternaam.

Adidas gaat door met waar het in uitblinkt: het ontwerpen en produceren van schoenen voor professionele sporters en teams, maar zo langzaam maar zeker wint het merk ook aan bekendheid onder gewone burgers. Dit heeft naast grootse sportprestaties van atleten en teams, zoals de Mannschaft dat in Adidas-tenue het grote Hongarije verslaat op het WK Voetbal van 1954, ook zeker te maken met het kenmerkende logo. De bekende drie schuine strepen staan sinds 1949 prominent op de zijkanten van de schoenen.

Waarin onderscheidde Dassler zich van de concurrentie?

Door geen genoegen te nemen met huidige successen, maar altijd op zoek te blijven naar nieuwe mogelijkheden om door te groeien. In het jaar 1963 besluit Adi, die op dat moment prima kan rondkomen van de productie van sportschoenen, dat de tijd is gekomen om zijn horizon te verbreden. Hij wil dat Adidas naast sportschoenen ook andere sportproducten gaat produceren, omdat daar volgens de oprichter een markt voor is. Adi krijgt gelijk. De vraag naar Adidas-producten neemt razendsnel toe. Amper zeven jaar later wordt de Telstar van Adidas verkozen tot officiële voetbal van het WK. En de Adidas-slipper wordt een regelrechte klassieker die vier decennia later nog steeds wordt verkocht.

De uiteenlopende productlijn spreekt immers allang niet meer alleen atleten aan, een steeds groter deel van de opbrengst haalt Adidas uit de consumentenmarkt. Al blijft de sponsoring van onder andere grote voetbal en cricketteams wel degelijk een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van het bedrijf. Ondertussen groeit Adidas gestaag door. In 2005 wordt bekend dat het concern de Amerikaanse concurrent Reebok overneemt voor het luttele bedrag van 3,1 miljard euro. Met die overname op zak wordt Adidas in een klap de op na grootste sportartikelenproducent ter wereld. De Duitse multinational moet voortaan op dit gebied alleen nog Nike voor zich dulden.

Financiering

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Bekijk de mogelijkheden

Hoe staat het er nu voor bij Adidas?

De economische crisis van de laatste jaren lijkt vooralsnog geheel aan het Duitse concern voorbij te gaan. Na een uiterst succesvol tweede kwartaal in 2011 (grotendeels te danken aan de sterk toenemende vraag in China en Verenigde Staten) schroeft het bedrijf de winstverwachting voor dat jaar zelfs naar boven bij (van tien naar twaalf procent). De nettowinst stijgt over 2011 uiteindelijk met achttien procent naar 671 miljoen euro.

Ook over de omzet van het afgelopen jaar mag de Duitse multinational alleen maar positieve dingen melden. In totaal rapporteert het bedrijf over 2011 een omzet van 13,3 miljard euro, dertien procent meer dan in 2010. Deze uitzonderlijk goede cijfers maken van 2011 het beste jaar van Adidas ooit. Huidig CEO Herbert Hainer kijkt dan ook met vertrouwen vooruit. De ultieme sportzomer van dit jaar (EK Voetbal, Olympische Spelen) belooft in ieder veel goeds voor 2012.

Nog even terug naar de Adidas-oprichter: Adi Dassler overlijdt in 1978; zijn taken zijn dan al een tijd lang in handen van zoon Horst en schoondochter Käthe. Het concern blijft nog jarenlang een familiebedrijf, tot het in 1995 naar de beurs gaat (Adidas is sinds 1998 onderdeel van de Duitse DAX-index). De gebroeders Dassler hebben hun ruzie nooit bijgelegd. Zelfs na hun dood (Rudolf sterft een paar jaar eerder, in 1974) is een postume verzoening onbespreekbaar. De broers zijn op hetzelfde kerkhof begraven, maar zo ver mogelijk bij elkaar vandaan als maar kan. Tussen Adidas en Puma gaat het er sinds er in 2009 een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen beide concerns werd gespeeld een stuk vrediger aan toe. Bijna zestig jaar na dato lijkt de rust in Herzogenaurach eindelijk wedergekeerd.

Videos

Het brein achter Adidas: hoe Adi Dassler met dit sportconcern de wereld veroverde:

 

 

 

 

 

 

Reclame van een paar jaar geleden waarin wereldberoemde voetballers, onder wie Zidane, Beckham, Del Piero en Kluivert, namens Adidas een potje gingen voetballen in Amsterdam:

 

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten