Digital detox voor ondernemers: in 7 stappen offline

Bijgewerkt op 13 augustus 2018
5 min  leestijd
1.407
Image

Startende ondernemers staan vaak 24/7 ‘aan’.  Durf jij even helemaal offline te gaan? Geef je smartphone regelmatig een paar dagen vrij en ontdek hoeveel dit oplevert (spoiler: óók blijere klanten).

Stap 1 Inzicht: het effect van digital detox

Slaap beter en verbeter je concentratievermogen door vaker offline te gaan. De negatieve effecten van te veel schermgebruik ken je. Kijk je bijvoorbeeld in bed nog op je smartphone? Daarmee verlaag je de melatonine-aanmaak met meer dan 20% en verstoor je je nachtrust. 

Als je constant op je scherm zoekt, scrollt en refresht, krijgen je hersens steeds prikkels. Je vervelen en niets doen heb je nodig om creatief te zijn en voor deep thinking. Denk ook aan de focus die je nodig hebt om aan je strategie te werken.

Tegelijkertijd: technologie maakt je leven als ondernemer ook makkelijker, leuker en efficiënter. Juist als je af en toe even helemaal offline gaat, haal je daarna meer uit je schermtijd. 

Stap 2 Kies voor wilskracht+

Op alleen wilskracht is het echt lastig om online verleidingen te weerstaan. In zijn boek Hooked vertelt techexpert Nir Eyal over addictive design. Ontwerpers denken bewust na over hoe ze apps, sites en diensten nog verslavender kunnen maken. Zo moest de aftiteling bij Netflix plaatsmaken voor een aftelklok. Na die 10, 9, 8, 7… seconden ga je natuurlijk voor nóg een aflevering. Denk ook aan kleine beloningen voor je brein, zoals het effect van een retweet, like, badge of extra level.

Volgens Eyal is het dé vaardigheid voor de 21ste eeuw: je niet laten afleiden. Die focus kun je trainen. Niet door het te willen, maar door ook simpelweg een paar praktische stappen te nemen.

 

Stap 3 Maak van je smartphone een dumbphone

Je kunt je smartphone natuurlijk tijdelijk omruilen voor een dumbphone. Bijvoorbeeld de nostalgische Nokia 3310, waarmee je alleen kunt bellen, sms’en en Snake spelen (let op de versie, want de nieuwere heeft wel 3G).

Minder drastisch: zet alle notificaties op je smartphone uit. Verwijder apps van e-mail, Facebook, Insta en andere social media. Blijf je inloggen via de browser? Vraag iemand anders om je wachtwoorden te veranderen.

Stap 4 Laat je apparaten niet multitasken

Starten als zzp'er

Aan de slag als zzp'er?

Dan moet je veel regelen. Van het maken van je bedrijfsplan tot het regelen van verzekeringen. Ga sterk van start en vergroot de kans op succes.

Hoe voorbereid ben ik?

Tijdens je detox kun je cold turkey gaan, dus helemaal zonder apparaten. Het hoeft niet. Kies er dan voor om je apparaten even niet te laten multitasken. Ofwel: geen films op de laptop; winkelen via je smartphone of googlen terwijl je facturen ging maken. Je kunt bijvoorbeeld ook je agenda tijdelijk offline bijhouden.

TipGebruik apps of extensies als Offtime, Freedom of Stayfocusd om jezelf te beschermen tegen afleiding.  

“Maar ik heb hem nodig om muziek te luisteren/als wekker/voor mijn agenda.” Dat zijn dé puberexcuses om de telefoon mee naar bed te nemen. Misschien herkenbaar? Je telefoon uit de slaapkamer bannen is win-win: je slaapt beter. Meer nachtrust = meer wilskracht. 

Stap 5 Zorg voor zichtbare reminders

Ernst-Jan Pfauth schreef hoe hij zijn smartphoneverslaving (een beetje) de baas werd. Een van de 9 stappen die hij nam: als achtergrondafbeelding koos hij voor een inspirerende quote uit het boek Deep Work van Cal Newport: "Als je werkt, werk hard. Als je klaar bent, wees klaar". 

Gebruik post-its en andere zichtbare reminders om je voornemen goed te onthouden. Op zoek naar een goede quote? Kijk de Ted Talk van Cal Newport, die je prikkelt om te stoppen met social media:

Stap 6 Vertel het (een paar) familie en vrienden

Laat mensen weten dat je tijdelijk niet bereikbaar bent via Whatsapp, mail of de socials. Zet in je status dat ze je kunnen bellen of sms’en. Zijn er groepen waarbij je echt bang bent iets te missen? Vraag iemand om je even te bellen als er bijvoorbeeld een barbecue in het park is of iets anders 'urgents'.

Je kunt je digital detox natuurlijk ook uitgebreider aankondigen in je netwerk, met een blog of vlog over je stap. Daarmee voed je wel weer de behoefte om te weten wat mensen ervan vinden en denken. Deel je digital detox liever nadat je er klaar mee bent (als je er dan nog behoefte aan hebt).

Stap 7 Vertel het je klanten (en boost je branding)

Lekker met vakantie of om een andere reden even helemaal offline? Dat kán je branding een boost geven. Betrouwbaarheid, focus en discipline zijn belangrijke waarden voor ondernemers, zeker als je net start. Om 23:00 nog even die offerte mailen? Dat kan de vraag oproepen of je wel grip op je tijd hebt.

Even offline gaan en dit kort en goed delen met je klanten? Daarmee toon je dat timemanagement voor jou geen issue is. Bovendien merken klanten het effect als jij na de detox weer met 100% focus aan de slag gaat.

Doe je mee aan de digitale detox challenge?

Interpolis ontwikkelde een digitale detox challenge. Durf jij de uitdaging aan? Geen paniek, je smartphone hoeft niet achter slot en grendel en je mag social media blijven checken. Maar we gaan het gebruik hiervan wél verminderen. Aan de hand van tips en uitdagende opdrachten leer je in 7 dagen een beetje afkicken. Door deels afstand te nemen van je smartphone, wil Interpolis je slaapritme, energie-, concentratie- en stressniveau positief beinvloeden.

Meedoen? Registreer je via de Interpolis Facebookpagina voor de digitale detox challenge. Dit doe je via de button 'registratie'. Je ontvangt direct een bevestiging via Facebook Messenger. Vervolgens ontvang je een week lang elke dag om 16:30 uur een opdracht voor de dag erna.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten