Domeinnaam kopen: zo pak je dat aan

Bijgewerkt op 05 december 2019
6 min  leestijd
3.825
Auteur: Heleen Ronner
Maak fans van je klanten

Met welke domeinnaam scoor je het best in Google én bij je klanten? Kies je een beschrijvende url, zoals www.ikgastarten.nl of een naam zoals www.rabobank.nl? Lees 7 tips en tricks om de beste keuzes te maken.

Domein kopen? Dit kun je onder andere verwachten in dit artikel:

  1. Domeinnaam met een beschrijving of je bedrijfsnaam?
  2. Help, mijn domeinnaam is gestolen of al in gebruik
  3. Extra domeinnamen registreren: acties en toekomstdromen
  4. Domeinnaam verkopen / opzeggen

1. Nu doen: niet nadenken, domeinnaam kopen 

De belangrijkste tip: registreer sowieso direct even www.jouwbedrijfsnaam.nl. En nu als in: nú.  Check op www.sidn.nl/whois of je naam nog beschikbaar is. Je krijgt dan meteen een lijstje met zogenaamde registrars waar je de domeinnaam direct kunt kopen.

Domeinnaam al geclaimd

Het gebeurt regelmatig dat mensen nét na de inschrijving bij de KvK ontdekken dat iemand ineens de naam heeft geclaimd. De SIDN – de organisatie die alle .nl-domeinen registreert – adviseert om éérst je domeinnaam te registreren en dan pas naar de KvK te gaan.

Je hoeft niet lang te zoeken naar de beste partij of de laagste prijs. Je hoeft ook niet te weten waar je je site gaat hosten of wie je site gaat bouwen. Natuurlijk is het fijn als je direct op de beste plek zit, maar het is nog belangrijker dat je de naam snel claimt. 

Het kost misschien een tientje per jaar. En je kunt altijd later je domein (laten) verhuizen als dat handig is.

2. Domeinnaam met een beschrijving of merknaam?

Optie a - bedrijfsnaam als domeinnaam: www.bedrijfsnaam.nl

Voordelen:

  • Betrouwbaar, professioneel
  • Je bestaande klanten vinden je snel
  • Je kunt je naamsbekendheid goed meten
  • Kansrijke leads (in combinatie met slimme zoektermen op je site)
  • Google-reviews direct bij je merknaam

Optie b - beschrijving of slogan in de domeinnaam: www.leuketekst.nl

Voordelen:

  • Goed te onthouden
  • Minder kans op tikfouten
  • Straalt autoriteit/onafhankelijkheid uit
  • Goede conversie

Wat is beter?

Het advies is vaak: www.bedrijfsnaam.nl. Dat is het meest herkenbaar voor je klanten en gunstig voor je naamsbekendheid. Google waardeert sites met zoektermen in de URL ook niet meer zo hoog als vroeger.

Sterker nog: het kan strafpunten opleveren als het op vervuiling lijkt. Denk aan bedrijven die allerlei namen claimen zoals www.autokopenplaatsnaam1.nl, www.autokopenplaatsnaam2.nl et cetera.

SEO

Het is juist de combinatie van jouw bedrijfsnaam én goede SEO-content met de belangrijkste zoektermen waarmee je hoger komt. Zorg dus dat je in je site-titel, je koppen en je pagina-beschrijvingen belangrijke zoekwoorden en je locatie opneemt.

Tip!Je kunt ook een domeinnaam bedenken met je bedrijfsnaam + een omschrijving. Doe dit alleen als het een leesbaar, gemakkelijk te onthouden naam oplevert. Zoals kimautos.nl.

Bedrijfsnaam bedenken: direct Google-proof

Het kan natuurlijk zo zijn dat je bedrijfsnaam een omschrijving is. Bijvoorbeeld: www.ikgastarten.nl is een beschrijvende zin én de naam van dit platform en de activiteiten die daarbij horen.

Als je nog bezig bent met het bedenken van een bedrijfsnaam, kun je ook zo'n naam overwegen. Dat is handig voor je domeinnaam. Maar: kies de naam natuurlijk niet te generiek, want je concurrenten gebruiken die zoektermen ook. En het is lastiger om zo'n merknaam te beschermen. 

Gratis pdf Bedrijfsnaam bedenken

3. Moet je alle extensies kopen van .nl en .com tot .tv?

De extensie .nl wekt vertrouwen. Je vertelt je klanten en zoekmachines dat je een Nederlandse site hebt. Google waardeert dit ook en je verschijnt dus ook hoger bij Nederlandse resultaten. Veel bedrijven registreren naast de .nl-extensie ook .com. Dit is zeker aan te raden als je ook internationaal wilt ondernemen. En .org is een belangrijke extensie voor non-profit-organisaties. 

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Inbreuk merkenrecht of handelsnamen

Het is meestal niet nodig om naast die extenties ook nog andere te kopen / registreren, zoals .tv of .nu. Natuurlijk is er een kans dat iemand die extenties claimt met jouw bedrijfsnaam.

Maar: hij of zij kan niet zich niet zomaar op jouw klanten richten met een vergelijkbaar product of dienst. Dit is al snel een inbreuk op het merkenrecht of handelsnamenrecht (zie 4).

4. Help, mijn domeinnaam is gestolen of al in gebruik

Is er een ander bedrijf dat jouw beoogde domeinnaam gebruikt en ook duidelijk mee wil liften op jouw succes? Dan is het misschien een inbreuk op jouw intellectuele eigendom.

Dit geldt alleen als jij al rechten kunt claimen, bijvoorbeeld omdat jouw handels- of merknaam beschermd is. Dit betekent niet altijd dat je dure patenten of registraties moet hebben, maar je moet wel kunnen laten zien dat jij onder die naam opereert.

URL overnemen

Kijk eerst of je het met de eigenaar van de URL kunt oplossen. Soms kun je de site heel gemakkelijk en voor een zacht prijsje overnemen. Lukt dit niet en denk je dat diegene inbreuk maakt op je rechten? Kijk dan op de site van SIDN naar de opties om het geschil op te lossen.

Alternatieve URL

Soms is er weinig aan te doen en moet je gewoon op zoek naar een alternatieve naam. Welk alternatief kies je dan? Ga niet te snel voor een andere extensie, zoals .nu of .tv. Hoeveel websites kun jij spontaan noemen die eindigen op .nu of .tv? Precies. Een .nl-site is het meest waardevol en wekt het meeste vertrouwen, dus onderzoek eerst opties met die extensie.

Een koppelteken in de naam is onwenselijk, maar dit is soms de beste optie. En misschien kun je wel een variant maken van je bedrijfsnaam en de beschrijving. Zoals www.sjaakfotografie.nl. Dit kan zelfs gunstig zijn voor Google, want dan zit er meteen een belangrijke zoekterm in je domeinnaam.

5. Bescherm en voed je domeinnaam

Het belangrijkste wat je moet doen om je domeinnaam te beschermen: lekker ondernemen.

Hoe beter je kunt laten zien dat jij onder die naam opereert, hoe moeilijker het wordt voor andere bedrijven om je naam te misbruiken. Dit zit hem in het hele pakket van je handelsnaam, je domeinnaam en soms ook het deponeren van je merk. Door ook steeds meer relevante content toe te voegen, maak je je merk sterk.

6. Extra domeinnamen registreren: acties en toekomstdromen

Veel starters zijn geneigd een heel rijtje domeinnamen te kopen met allerlei extenties of variaties op de domeinnaam met tikfouten. Dit is zoals gezegd niet nodig. Gebruik je budget liever om leuke extra namen te registreren.

Bijvoorbeeld voor een blog, actiesite of toekomstige spin-off van je bedrijf. Denk aan een diëtiste die ook een blog begint met een titel zoals www.allesoverdiabetes.nl. Registreer de meest kansrijke namen meteen, zodat je straks direct aan de slag kunt met je nieuwe ideeën. 

7. Domeinnaam verkopen / opzeggen

Verandert je bedrijfsnaam of ga je stoppen? Zeg je domeinnaam niet te snel op. Je krijgt hem namelijk vaak niet meer gemakkelijk terug en het kost niet veel geld om hem gewoon even aan te houden. Snel claimen, laat opzeggen! 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten