marieke

Duurzaamheid niet van belang voor MKB-bedrijven

Hoewel er nog altijd veel aandacht aan wordt is besteed, is het stimuleren van duurzaamheid minder van belang voor MKB-bedrijven. Slechts 36 procent van de ondernemingen wil hier tegenwoordig meer aandacht aan besteden, terwijl duurzaamheid in 2008 nog bij veertig procent hoog op de agenda stond.

Dat blijkt uit het jaarlijkse International Business Report van Grant Thornton onder ruim 11.000 ondernemingen in 39 landen. De economische crisis is de voornaamste reden voor deze afname. De teruggelopen cijfers van het MKB staan echter in schril contrast met die van Nederlandse multinationals.

MVO-richtlijnen

Toch leeft onder de respondenten wel degelijk het idee dat het stimuleren van duurzaamheid op termijn veel kan opleveren. "De ondernemingen die nu al voorbeelden kunnen laten zien van dergelijke toepassingen creëren een aanzienlijke voorsprong", aldus de organisatie. "Deze werkwijze garandeert contracten met multinationals die hun leveranciers selecteren op basis van strikte MVO-richtlijnen."

Initiatieven

Een opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat bedrijven in opkomende economieën zich meer bezighouden met het nemen van maatschappelijk verantwoorde initiatieven dan bedrijven in gevestigde economieën. Zo geeft zestig procent van de Afrikaanse bedrijven en 59 procent van de ondernemingen in Azië/Pacific aan zich te bekommeren om het terugdringen van de eigen negatieve impact op het milieu. Bij bedrijven in de Europese Unie en in Noord-Amerika is dit dertig procent en 27 procent.

Gepubliceerd op:
26-09-2011

Wat vind je van dit artikel?

x6
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.