Samen een bedrijf beginnen: zo doe je dat

Een bedrijf starten, wat doet dat met je relatie?

Het starten van een bedrijf is als een nieuwe liefde, je stopt er al je tijd en aandacht in. Maar wat doet starten met je relatie? Gaan liefde en ondernemerschap wel samen?

De liefde voor een eigen bedrijf gaat ver. Veel ondernemers zien hun bedrijf toch een beetje als hun eigen 'kindje'. Uit een Fins onderzoek uit 2017 blijkt dat je dit zelfs terug kunt zien in de hersenen.

Proefpersonen kregen een foto te zien van hun bedrijf en van hun kinderen. Wat bleek? Op de MRI-scanner was dezelfde hersenactiviteit te zien.

Liefde en ondernemerschap

Betekent dit dat er dan echt geen ruimte meer is voor een relatie als je (startende) ondernemer bent? Gelukkig niet altijd. Het is ook een kwestie van wederzijds begrip en prioriteiten stellen.

Wil je partner écht veel meer tijd dan jij kunt bieden? Dan moet je bij jezelf te raden gaan wat je op dit moment belangrijker vindt. Ben je bereid om je relatie op te geven voor een betere start? Of wil je water bij de wijn doen?

Toch uit elkaar?

Helaas komt het in deze fase geregeld voor dat stellen het toch niet eens worden. Zo ging het bijvoorbeeld Antonette Spaan van SpikkenSpaan Media. "Ik heb uiteindelijk mijn relatie verbroken. Ik wilde verder op een andere manier en hij niet."

whitepapers voor starters

Starten? Wij helpen je graag

Hulp nodig bij je businessplan, het bedenken van een bedrijfsnaam, je uurtarief of het opzetten van een administratie? Lees dan onze whitepapers.

Download gratis PDF's

Scheiden heeft gevolgen voor bedrijf

Word je bedrijf echt succesvol en ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan kan scheiden aardig in de papieren lopen. Een extreem voorbeeld is Amazon-baas Jeff Bezos. 

Zijn vrouw Mackenzie speelde een belangrijke rol bij de start van het bedrijf en nu het stel uit elkaar is heeft zij recht op een aanzienlijk deel van het fortuin, zo'n 35 miljard dollar. Het vermogen van Bezos wordt geschat op 135 miljard dollar.

Denk van tevoren eens na over de gevolgen van een eventuele scheiding voor je bedrijf. Kun je dan eigenlijk wel doorgaan met ondernemen? 

Huwelijkse voorwaarden

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Bedenk dan wel dat jouw bedrijf ook onder de 50/50-verdeling valt. Dit kan gevolgen hebben als het misgaat en je bedrijf heeft waarde opgebouwd. Daarom is het verstandig om huwelijkse voorwaarden te laten opmaken, die betrekking hebben op de onderneming.  

  • Je beschermt zo de continuïteit van het bedrijf, mocht je relatie stuklopen.
  • Jouw partner kan zo niet aansprakelijk worden gesteld voor schulden binnen de onderneming.

Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden ga je naar de notaris.  

Poll Ikgastarten

Uit een poll van Ikgastarten onder 749 bezoekers blijkt dat het starten van een bedrijf vaak invloed heeft op je relatie. Veel mensen besteden toch minder tijd aan hun liefdesleven. Toch zijn er ook mensen die juist meer tijd hebben voor hun partner.

Stelling Percentage
Ik heb toch wat minder tijd voor mijn partner 36%
Eigenlijk is het niet anders dan voor mijn start 35%
Ik heb überhaupt geen tijd meer voor een relatie 15%
Ik ben juist meer tijd aan mijn partner gaan besteden 15%

Tips om je bedrijf en relatie te combineren

Er zijn veel mensen die het starten van een bedrijf prima weten te combineren met hun relatie. Door open en eerlijk te zijn over je behoeftes en die van je partner zie je vaak meer mogelijkheden dan voorheen. We zijn namelijk erg goed in het willen invullen van de gedachten en wensen van anderen.

Deze tips kunnen helpen om naast je bedrijf ook je relatie in stand te houden.

1. Tijd voor elkaar

Eén van de belangrijkste manieren om je relatie gezond te houden is door tijd samen in te plannen. Kies dan niet voor een avondje bankhangen, maar probeer echt contact te maken.

Debra van der Heide van Dsocials vertelt: "Ik denk dat als je relatie verder gewoon goed is, dat er niet zo veel aan de hand is. Tijd vrijmaken voor elkaar is belangrijk. Bij ons was het uiteindelijk positief omdat ik doe waar ik gelukkig van word en hierdoor beter in mijn vel zit."

Hoe staat het met jouw werk-privébalans?

2. Betrek je partner bij je start

Als je partner niet weet waar je mee bezig bent, is het heel lastig elkaar goed te begrijpen. Het kan heel fijn zijn om samen te sparren over zaken waar je tegenaan loopt. 

Misschien kan je partner wel helpen bij het vinden van het juiste personeel, of bij het inrichten van je administratie.

3. Bespreek de zorg voor kinderen

Het wordt net iets ingewikkelder als er ook kinderen in het spel zijn. Bespreek van te voren goed hoe je de zorg precies wilt inrichten op het moment dat jij minder tijd hebt. Soms kan de opvang een uitkomst zijn, zoals bij coach Monique Teunissen: "Wij hebben een klein kindje die deels naar de opvang gaat. Ik ben flexibel om daar omheen mijn uren in te plannen.

Bij Judith van Wijk van Kidzovoort vindt het wel lastig: "Er is altijd iemand die je nodig heeft. en soms moet ik mezelf in het weekend echt even opsluiten in de werkkamer om mijn werk af te krijgen. Dan gaat mijn man leuke dingen met ze doen, dat is niet altijd fijn."

Bijgewerkt op: 22-07-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.