In zes stappen lees je alles dat je moet weten om je eigen kledingzaak of kledingwebshop te kunnen beginnen. Benieuwd naar een specifiek onderdeel? Klik dan op één van onderstaande links:
- Schrijf een ondernemingsplan
- Bepaal het segment van je kledingmerk
- Bedenk een goede merknaam
- Schrijf je in bij de KvK en de Belastingdienst
- Zet een administratie op
- Marketing en verkoop van je kledinglijn
1. Schrijf een ondernemingsplan voor je kledinglijn
Je wil zelf kleding ontwerpen, een kledinglijn beginnen of kleding verkopen. Elk nieuw bedrijf begint met een goed ondernemingsplan. Daarin onderzoek je de haalbaarheid van jouw plannen en beschrijf je de mogelijkheden en risico’s van de kledinglijn die je wil starten.
Omdat het beginnen van een eigen kledinglijn veel geld kan kosten, moet je ook een goed financieel plan hebben. Zo kun je potentiële investeerders interesseren voor jouw nieuwe zaak.
Maak je ondernemingsplan concreet
Als je een kledinglijn wil beginnen, heb je zeer waarschijnlijk startkapitaal nodig om een snelle start te maken. Bereken hoeveel geld je nodig hebt om je eigen merk te kunnen beginnen. Wil je een eenmalige modecollectie uitbrengen, of meerdere per jaar?
Dan moet je niet alleen investeren in tijd, maar ook vooruit denken en aan seizoensplanning doen. Let ook op investeringen in productie, de inkoop en bij uitbesteding de kosten van de fabrikant waarmee je wil samenwerken voor het produceren van je kledinglijn.
2. Bepaal het segment van je kledingmerk
De mode-industrie is een zeer concurrerende branche. Hoe denk jij onderscheidend te kunnen zijn tussen alle andere modemerken? Kies je voor het luxere segment, of juist het goedkopere? Misschien wil je je richten op één bepaald product.
Doe markt- en segmentonderzoek
Is dit een goed moment om een eigen kledinglijn te starten? Een eenduidig antwoord is er niet. De cijfers van het eerste kwartaal van 2022 in de detailhandel zijn positief voor kleding- en schoenenwinkels. Volgens cijfers van het CBS behaalden kledingwinkels met een omzetgroei van 91% zelfs het hoogste omzetniveau in tien jaar. Vraag cijfers op van jouw branche en hou de updates in de gaten.
Zo doe je branche- en marktonderzoek.
Onderzoek de prijzen
Verdiep je in wat de gangbare prijzen zijn in jouw segment in de kledingbranche. Leer over de materialen die je wil gebruiken en of je je producten wil laten maken of zelf gaat produceren.
Doe klantonderzoek
Voor wie wil je kleding ontwerpen? Dat heb je misschien al wel in je hoofd, maar een klantonderzoek kan je verder op weg helpen. Beschrijf wie jouw doelgroep is en wees zo specifiek mogelijk. Zo kom je te weten welke stijl en voorkeuren je klanten hebben, hoe oud ze zijn, op welke online kanalen ze actief zijn, waar ze geld aan uitgeven en waar ze behoefte aan hebben.
Zelf ontwerpen en verkopen of uitbesteden
Alles staat of valt bij de collectie van de kledinglijn die je wil beginnen. Hou het overzichtelijk voor jezelf en begin met enkele basisstukken. Je kunt kleding van een andere partij verkopen onder jouw merknaam, of alles van A tot Z zelf ontwerpen. Ook heb je de keuze om de verkoop uit te besteden of om zelf te gaan verkopen, bijvoorbeeld door een kledingwebshop op te zetten.
Leverancier vinden of zelf doen? Zo maak je de afweging.
Denk aan duurzaamheid en arbeidsomstandigheden
Als je besluit de confectie door derden te laten fabriceren, is het belangrijk om te weten dat veel consumenten tegenwoordig belangrijk vinden om te weten waar hun kleding vandaan komt. Ze willen precies weten onder welke omstandigheden het product is vervaardigd en of het duurzaam is.
Als je dit zelf belangrijk vindt, zal je alle stappen in het maakproces moeten onderzoeken. Wat zijn de arbeidsomstandigheden bij de leverancier van jouw leverancier?
Op zoek naar inspiratie? In dit startersverhaal vertelt Sas de Vries over haar duurzame tassenmerk!
3. Bedenk een goede merknaam
Heb je de kansen, risico’s en potentiële klanten in kaart en eventueel een aantal ontwerpen die je kunt laten zien? Zorg dan voor een goede, pakkende merknaam die past bij jouw kledinglijn. Leg deze merknaam vast. Merkregistratie is belangrijk zodat anderen geen inbreuk op je merkrechten kunnen maken. Zorg ook voor een domeinnaam voor je eventuele kleding webshop.
Bedenk hierbij meteen een sterke bedrijfsnaam. Dit kan dezelfde naam als je merk zijn, maar als je wil groeien of ook andere producten wil gaan verkopen is het slim om een andere bedrijfsnaam te kiezen. Deze leg je namelijk vast bij de inschrijving van je bedrijf in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
4. Inschrijving KvK en Belastingdienst
Ga je echt beginnen met je eigen kledinglijn, dan moet je je bedrijf inschrijven in bij verschillende instanties. Kies eerst een rechtsvorm die bij je bedrijf past, bijvoorbeeld een eenmanszaak of besloten vennootschap (bv). Onderzoek goed welke vorm bij jouw bedrijf past, achteraf is het lastig om te veranderen van rechtsvorm.
Vervolgens schrijf je je in bij het Handelsregister van de KvK. Dat wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte.
5. Zet een administratie op
Iedere onderneming is verplicht om een boekhouding bij te houden voor belasting– en btw-aangifte. Een goede administratie geeft jou daarnaast inzicht in de financiële situatie van je eigen kledinglijn. Wat gaat eruit en wat komt er binnen? Welke facturen staan er uit en welke kosten maak je? Als je het liever uit handen geeft, zorg dan voor een goede boekhouder of boekhoudapp.
Download hier onze gratis whitepaper: 'Zo zet je een administratie op'.
Zakelijke rekening
Bij een eigen kledinglijn en webshop hoort een zakelijke rekening. Zo houd je overzicht over je inkomsten, omzet en uitgaven. Bij de meeste banken mag je ook geen zakelijke transacties van je privérekening doen. En een extra voordeel van een zakelijke rekening is dat je deze kunt koppelen aan andere financiële diensten, zoals je boekhoudpakket.
Met een zakelijke rekening kun je ook Rabo Smart Pay aanvragen, waarmee je je betaalmogelijkheden regelt. Zo kunnen jouw klanten veilig betalen en heb je zelf het geld binnen een dag op je rekening.
Verzekeringen
Houd er rekening mee dat je een zakelijk risico loopt en goede bedrijfsverzekeringen zult moeten afsluiten. Zo zijn een voorraad- en inventarisverzekering belangrijk, bijvoorbeeld bij diefstal of brand. Een aansprakelijkheidsverzekering is onmisbaar voor elke ondernemer, bijvoorbeeld wanneer jouw product schade aanbrengt aan een klant. En je inkomen bij ziekte kun je verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
6. Marketing en verkoop van je kledinglijn
Je hebt tijdens het proces van je kledinglijn starten waarschijnlijk al nagedacht over hoe je jouw producten onder de aandacht wilt gaan brengen. Met het klantonderzoek dat je hebt gedaan, weet je waar je publiek zit en hoe je dat kunt bereiken.
Maak een marketingplan
Met een sterk marketingplan bedenk je op welke plekken en op welke manier je jouw kleding wil promoten. Denk bijvoorbeeld aan social media, het inzetten van influencers, maar ook aan offline reclame als je het groter wil aanpakken.
Zorg voor contacten
Goede contacten in de modewereld zijn een pre. Denk aan brancheverenigingen waarbij je je kunt aansluiten, netwerkborrels en modebeurzen. Doe ook inspiratie op bij andere ondernemers in jouw sector. Leer je collega-ondernemers kennen.
Kleding verkopen met een eigen webshop
Kies je voor het beginnen met een kleding webshop, dan heb je het voordeel dat je voor een groot publiek bereikbaar bent. Je hebt minder kosten in tegenstelling tot een fysieke winkel, want je betaalt immers geen huur. Online winkelen wint steeds meer terrein. Zorg voor een goede kleding webshop in de sfeer van je merk met duidelijke productfoto’s en goede details.
Veelgestelde vragen over het starten van een eigen kledinglijn:
- Hoe begin ik mijn eigen kledinglijn?
Elk nieuw bedrijf begint met een goed ondernemingsplan waarin je de haalbaarheid van jouw plannen onderzoekt en de mogelijkheden en risico’s van de kledinglijn die je wil starten op een rij zet. Vervolgens denk je na over het segment, doe je klantenonderzoek, bedenk je een merknaam en zet je je administratie en marketing op. - Hoe weet ik of mijn eigen kledinglijn een succes kan worden?
Doe markt- en segmentonderzoek, weet wat je prijzen zijn en onderzoek wie jouw publiek is. Volg deze 6 stappen om van je kledingmerk een succes te maken! - Waar moet ik op letten bij het starten van een kledinglijn?
Als je een kledinglijn start, heb je een aantal belangrijke keuzes te maken. Bepaal of je zelf aan de slag wil met ontwerpen, je kledinglijn wil laten maken, of bestaande merken wil verkopen. Zo maak je een succesvolle start.