Een eigen schoonmaakbedrijf beginnen in 2023

Bijgewerkt op 07 juni 2023
7 min  leestijd
2.828
Auteur: Redactie
zzp schoonmaakbedrijf beginnen

Wil jij als startende ondernemer een schoonmaakbedrijf beginnen? Van inschrijving tot ondernemingsplan: in dit artikel lees je hoe je in 6 stappen een eigen schoonmaakbedrijf kunt starten.

Wil je graag een eigen schoonmaakbedrijf beginnen? Dan is er werk aan de winkel! Met deze 6 stappen maak jij een sterke start als zzp'er schoonmaker. Direct naar een stap? Klik op de link!

 1. Schrijf je in bij de KvK
 2. Schrijf een ondernemingsplan
 3. Zet alle kosten op een rij
 4. Bepaal je tarief
 5. Houd je administratie bij
 6. Zoek klanten

Schoonmaakbedrijf starten?

Volgens statistieken van het CBS telt Nederland een kleine 14,5 duizend schoonmaakbedrijven, waarvan ongeveer 10 duizend bedrijven met één werkzame persoon. Er is dus genoeg concurrentie op de markt.  

1. Schrijf je in bij de KvK en Belastingdienst

Iedere Nederlandse onderneming start bij de KvK. Het is in Nederland wettelijk verplicht om jouw bedrijf in te schrijven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst. Dat geldt dus ook jouw schoonmaakbedrijf. 

Inschrijven in het Handelsregister van de KVK kost eenmalig € 75,-. De inschrijfkosten kun je alleen (digitaal) betalen met pinpas, mobiel of creditcard. Na inschrijving worden jouw gegevens automatisch doorgegeven aan de fiscus. Je hoeft jouw onderneming dus niet meer aan te melden bij de Belastingdienst.

Houd rekening met de omzetbelasting

Als zelfstandige schoonmaker moet je straks ook btw gaan rekenen en afdragen. Deze aangifte doe je doorgaans maandelijks, per kwartaal of één keer per jaar, afhankelijk van jouw inkomen.

2. Ondernemingsplan schrijven voor jouw schoonmaakbedrijf

Vervolgens is een ondernemingsplan de belangrijkste eerste échte stap voor jouw schoonmaakbedrijf. In een ondernemingsplan zet je jouw plannen op papier. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar ook noodzakelijk als je bijvoorbeeld een financiering zou willen ophalen.

Verken de markt

De eerste cijfers hebben we je al cadeau gedaan, maar nu is het zaak om de markt écht te verkennen. Verken jouw markt en doelgroep vooraf, zodat je te weten komt waar vraag naar is. Zo kun je beter inschatten wat jouw positie in de markt is en zou moeten zijn.

Bedenk bijvoorbeeld hoe je jouw bedrijf beter kunt laten opvallen. Heb je bijvoorbeeld een specialisatie? Gebruik je duurzame schoonmaakmiddelen? Wat maakt jouw bedrijf uniek?

Inspiratietip: het startersverhaal van Yvette en Harry, die met schoonmaakbedrijf Nexis Cleaning eerlijkheid en transparantie willen uitstralen.

Financieel plan als zzp schoonmaker

Het financiële plan is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan. In dit deel beschrijf je je verdienmodel, jouw uurtarief (zie hieronder), hoeveel geld je gaat investeren en wanneer je verwacht winst te maken. 

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

3. Kosten van jouw schoonmaakbedrijf

Als ondernemer maak je natuurlijk kosten, die beschrijf je dan ook in je financieel plan. Maak een overzicht van alle zaken die je nodig hebt om te kunnen starten met je schoonmaakbedrijf. Onderzoek of je als zzp’er zelf schoonmaakspullen moet aanschaffen, of dat je bepaalde apparatuur bijvoorbeeld beter kunt huren.

Het werken met schoonmaakmiddelen kan voor bepaalde gezondheidsrisico’s zorgen. Bedenk of je hiervoor verzekeringen wilt afsluiten. En wil je een cursus of opleiding volgen voor het beginnen van een schoonmaakbedrijf? Neem deze kosten ook mee in je begroting.

Sluit de juiste verzekeringen af

Als jij straks tijdens het schoonmaken onverhoopt van een ladder valt, zul je de financiële gevolgen zelf moeten dragen. Als zelfstandig ondernemer heb je immers geen werkgever meer die dit soort risico's voor jou draagt. 

Voor schoonmakers zijn een aantal verzekeringen simpelweg een must. Het is belangrijk dat je alle risico's afdekt door de juiste verzekeringen af te sluiten. Denk daarbij aan:

4. Tarief vaststellen voor jouw schoonmaakbedrijf

Dan moet je bepalen wat je wilt verdienen met jouw werkzaamheden. In de schoonmaakbranche kunnen de uurtarieven nogal variëren, dus een balans is belangrijk. Ga niet te hoog en ook niet te laag zitten met jouw uurtarief. 

Gemiddelde uurtarief voor schoonmakers in 2023

Beroep Minimum uurtarief Maximum uurtarief

Schoonmaker kantoren,
scholen, andere gebouwen

€ 15 € 25

Houd er rekening mee dat je met een te laag uurtarief financieel misschien niet uitkomt. Met een te hoog uurtarief kiest de klant misschien voor een ander. Dan moet je je dus onderscheiden van de concurrentie, bijvoorbeeld door bepaalde werkzaamheden te doen die lastiger zijn. 

Wil je meer weten over hoe je het beste een uurtarief kunt bepalen? Lees hier verder.

5. Administratie bijhouden

Belangrijk om te weten: je hebt géén vergunningen of een speciaal diploma nodig om een schoonmaakbedrijf te beginnen. Wat je wél nodig hebt? Een inschrijving bij de KvK en een dosis doorzettingsvermogen. Je kunt er wél voor kiezen om je laten keuren als schoonmaakbedrijf. Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) en brancheorganisaties Schoonmaken is een Vak! (SieV!) geven keurmerken uit.

Het is daarnaast belangrijk om je administratie goed op orde te hebben, want je krijgt als ondernemer te maken met de Belastingdienst. Met een eigen schoonmaakbedrijf moet je omzetbelasting en inkomstenbelasting betalen.

Hoog en laag btw-tarief voor schoonmaakwerk

Houd er rekening mee dat er onderscheid wordt gemaakt tussen schoonmaakwerk in woningen en schoonmaakwerk aan de buitenkant van woningen. Voor schoonmaakwerk binnen geldt namelijk een btw-tarief van 9%. En voor het schoonmaakwerk aan de buitenkant van woningen wordt het hoge tarief van 21% gerekend.

Hoeveel btw reken je? Bereken het met de btw-calculator

6. Klanten zoeken voor jouw schoonmaakbedrijf

Als zzp’er moet je zelf op zoek naar klanten en opdrachten. Dat kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Hoe vind je immers klanten? 

Kies jouw strategie

Wil je bij mensen thuis gaan schoonmaken? Zorg voor een simpele en doeltreffende flyer en bezorg deze bij bewoners in de buurt. Wil je je meer focussen op (kleinere) bedrijfspanden? Ga langs bij lokale winkels en bedrijven. 

Zorg voor de juiste marketing

Er zijn genoeg mogelijkheden om aan publiciteit te komen voor jouw schoonmaakbedrijf, zónder dat je dat iets hoeft te kosten. Laat in jouw omgeving weten dat je jouw eigen schoonmaakbedrijf bent gestart. Vraag lokale kranten of tijdschriften of zij een bericht willen plaatsen over je nieuwe business en adverteer bijvoorbeeld via Marktplaats en Facebook. 

Vind je het lastig om nieuwe opdrachten te vinden? Maak gebruik van een zzp-bemiddelingsbureau zoals Helpling om je eerste betaalde schoonmaakklussen binnen te halen.

Tip: Yvette en Harry van Nexus Cleaning kwamen aan hun eerste klanten door particulieren te benaderen via acties, flyeren en advertenties.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meest gestelde vragen over het starten van een zzp schoonmaakbedrijf

 • Hoe begin je een zzp schoonmaakbedrijf?
  Om zzp'er in de schoonmaak te worden doorloop je een aantal stappen. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, maakt een ondernemingsplan, zet je administratie op, opent een zakelijke bankrekening, verzint een bedrijfsnaam én haalt opdrachten binnen.
 • Heb je een diploma nodig om een schoonmaakbedrijf te starten?
  Nee, je hebt geen diploma nodig om een schoonmaakbedrijf te starten. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voldoende.
 • Hoe kom je aan klanten als zzp’er met een schoonmaakbedrijf?
  Er is helaas geen eenvoudig recept om aan klanten te komen. Gebruik je creativiteit: deel flyers uit, spreek je netwerk aan, maak gebruik van social media, hang briefjes op bij de plaatselijke supermarkt, creëer een website of ga op bezoek bij bedrijven waarvoor je graag wilt werken. Of schrijf je in bij een bemiddelingsbureau om aan je eerste betaalde opdracht te komen.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten