Een verhuurbedrijf starten: hoe doe je dat?

Bijgewerkt op 21 oktober 2022
6 min  leestijd
4.157
Auteur: Redactie
Verhuurbedrijf starten

Heb je plannen om voor jezelf te beginnen en wil je een verhuurbedrijf starten? Maak een succesvolle start als ondernemer en ga aan de slag met ons stappenplan. Dit moet je regelen als je een verhuurbedrijf wil beginnen.

Stappenplan verhuurbedrijf starten

Wil je een verhuurbedrijf starten? Dan moet je het één en ander regelen als ondernemer. In dit artikel vind je een stappenplan voor het starten van een eigen verhuurbedrijf.

Aan de hand van 5 concrete stappen ga je van idee naar een serieus bedrijf. Ben je benieuwd naar een specifiek thema? Klik dan op één van de stappen hieronder om direct naar het onderwerp te gaan.

  1. Oriënteren: wat wil je verhuren
  2. Maak een plan
  3. Regelen
  4. De markt op
  5. Toetsen en bijsturen

1. Oriënteren: wat wil je verhuren – Verzin een goed idee

Een verhuurbedrijf starten, hoe doe je dat zonder ervaring? Waar begin je als startende ondernemer? Begin het avontuur met oriënteren. Verzin een goed idee voor je verhuurbedrijf. Wat wil je gaan verhuren?

Onderzoek wie je ideale doelgroep is en of er vraag is naar wat je te bieden hebt. Dat kun je doen door bijvoorbeeld de markt te onderzoeken en te kijken naar je concurrentie.

Voorbeelden verhuurbedrijf starten:

  • Autoverhuurbedrijf
  • Camperverhuurbedrijf
  • Vakantiehuis verhuren
  • Gereedschap verhuren
  • Bootverhuur
  • Verhuur materialen voor speciale evenementen zoals springkussens, een geluidsinstallatie of suikerspinmachine
  • Verhuur jezelf als dj, bruidsfotograaf of thuiskok
  • Tentverhuurbedrijf

Ga brainstormen en zet al je plannen op papier. In deze fase van het stappenplan zet je jouw idee om in een concreet product. Breng in kaart hoe jouw verhuurbedrijf eruit komt te zien.

2. Maak een onderneminngplan

Heb je jouw ideeën op papier gezet? Dan is het tijd voor de volgende stap: een praktisch plan maken. Schrijf een ondernemingsplan en beschrijf hoe jij van plan bent om jouw verhuurbedrijf op de kaart te zetten.

Geef bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen:

  • Wat ga je verhuren?
  • Hoe groot is die markt (en hoeveel concurrenten zijn er)?
  • Hoe ga je klanten aantrekken?
  • Weet je al hoe je geld gaat verdienen? (Wat is jouw verdienmodel?)
  • Heb je een praktische manier gevonden om klanten te laten betalen?
  • Hoe ziet je kostenplaatje eruit?
  • Kun je zonder startkapitaal beginnen of heb je financiering van buitenaf nodig?
  • En heb je opslagruimte nodig voor je verhuurbedrijf?

Een ondernemingsplan schrijf je ook voor eventuele financiering die je wil ophalen (bij de bank of bij investeerders). Het is dus belangrijk om al je bedrijfsplannen goed in kaart te brengen.

  • Meer weten over het maken van een ondernemingsplan? In dit artikel lees je er meer over.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

3. Regel zaken

In de vorige stappen heb je vooral je ideeën en plannen uitgewerkt. Deze derde stap bestaat uit zaken regelen, het praktische gedeelte van je ondernemerschap. Je bent als ondernemer namelijk niet langer in loondienst, als startende ondernemer moet je jouw zaken zelf regelen.

Wat je allemaal moet regelen? Denk bijvoorbeeld aan financiering, het vinden van een locatie, het openen van een zakelijke bankrekening, het opzetten van je administratie, je uren bijhouden, verzekeringen afsluiten en je belastingaangifte doen.

Schrijf je in bij de KvK en kies een rechtsvorm

Je avontuur als ondernemer begint pas echt als jij je officieel hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je bent namelijk verplicht om je bedrijf in te schrijven bij het Handelsregister. Denk ook na over welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf past.

Je kunt als ondernemer kiezen uit maar liefst 9 verschillende rechtsvormen:

  • Eenmanszaak
  • Maatschap
  • Vennootschap onder firma
  • Besloten vennootschap
  • Commanditaire vennootschap
  • Naamloze vennootschap
  • Vereniging
  • Stichting
  • Coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij

Meer weten over welke rechtsvorm je het beste kunt kiezen voor jouw verhuurbedrijf? In dit artikel lees je er meer over.

Na je inschrijving bij de KvK worden je bedrijfsgegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Heb je een btw-nummer en een KvK-nummer ontvangen? Dan kun je daadwerkelijk aan de slag met je verhuurbedrijf.

Regel je administratie

Als ondernemer moet je ook een overzichtelijke administratie opzetten. Hoe je dat precies doet, dat mag je zelf weten. Als je maar een duidelijk overzicht hebt van alle inkomsten en uitgaven. Bewaar facturen, offertes, bonnen goed en houd ook de uren bij die je gewerkt hebt. Je bent namelijk verplicht om je administratie 7 jaar lang te bewaren voor de Belastingdienst.

Om beter grip te krijgen op je financiën kun je bijvoorbeeld een aparte zakelijke rekening openen. Zo houd je het overzichtelijk. En zet alvast geld opzij zodat je op tijd je btw- en inkomstenbelasting kunt betalen.


Sluit verzekeringen af

Je hebt als eigenaar van een verhuurbedrijf geen financieel vangnet zoals werknemers in loondienst dat hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor alle risico’s die je loopt. En ook voor de kosten, mocht er iets mis gaan.

Wil je een verhuurbedrijf starten? Dan kun je eraan denken om risico’s af te dekken door bepaalde verzekeringen af te sluiten. Het is bijvoorbeeld handig om een rechtsbijstandsverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

4. Onderzoek de markt – Vind je eerste klant

Het succes van je verhuurbedrijf hangt uiteindelijk af van je klanten. Is er een markt voor wat jij te bieden hebt met je onderneming? En wil de klant daarvoor betalen? Tijdens deze stap ga je nadenken over hoe jij jouw verhuurbedrijf in de markt wilt zetten. Kortom: hoe vind jij je eerste klant?  

Dat kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door online zichtbaar te worden via een website en social media. Maar je kunt er ook voor kiezen om klein te beginnen en je eerste klant te vinden door je product of dienst via Marktplaats aan te bieden.

5. Bedrijfsplan toetsen en bijsturen

Tijdens de laatste stap van het proces kun je in de praktijk gaan testen of je plannen werken. Ben je bijvoorbeeld klein begonnen door eerst te adverteren via Marktplaats? Maak dan een volgende stap en creëer een professionele website. Denk bijvoorbeeld ook na over welke (online) betaalmethoden je kunt gebruiken om je klanten nóg beter van dienst te zijn.

Als ondernemer met een verhuurbedrijf blijf je eigenlijk constant je ideeën testen in de praktijk. Je plannen kunnen nog zo mooi zijn, maar in de praktijk ontdek je wat werkt. Je blijft bijsturen en aanpassingen doen totdat je het gewenste resultaat bereikt. Zo groei je, stap voor stap, van starter naar serieuze ondernemer.

Meest gestelde vragen over verhuurbedrijf starten

  • Wat heb je nodig voor een verhuurbedrijf?
    Afhankelijk van wat je gaat verhuren, heb je opslagruimte nodig. Om aan de slag te gaan met je verhuurbedrijf moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen.
  • Wat wordt het meest verhuurd?
    Speelgoed en babyspullen zijn op dit moment populair om te verhuren.
  • Wat kun je makkelijk verhuren?
    Eigenlijk kun je alles verhuren, als er maar een markt voor is. Denk bijvoorbeeld aan: kampeerspullen, boot, auto, camper, elektrische fiets, drone, verkleedspullen of een popcornmachine.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten