Fulltime zzp'er

Forse toename zzp’ers die er 100% voor gaan

Het aantal startende ondernemers dat er direct voluit voor gaat neemt sterk toe. Er zijn 13% meer fulltime zzp'ers begonnen dan in het eerste kwartaal van 2018. De totale groei van het aantal startende ondernemers is zo'n 10%.

10% meer startende ondernemers in 2018

In totaal zijn er dit eerste kwartaal 10% meer startende ondernemers dan vorig jaar. Er werden de afgelopen drie maanden 57.635 nieuwe ondernemingen in het Handelsregister ingeschreven.

Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) waren er de afgelopen vijf jaar niet zoveel startende ondernemers in één kwartaal.

Bijna 1 miljoen fulltime zzp'ers actief

De KvK maakt in een uitgebreid onderzoek onderscheid tussen fulltime zzp, parttime zzp, mkb, grootbedrijf en parttime bedrijven. Per saldo groeide het totaal aantal ondernemingen in het eerste kwartaal met 1% tot 1.836.401 bedrijven.

De groep fulltimers onder zzp’ers is verreweg het grootst: er zijn 939.723 zelfstandigen actief, waarvan er dit eerste kwartaal dus ruim 35.000 begonnen met ondernemen. 

Hoeveel ondernemers zijn er in Nederland?

Segment Totaal 1-4-2018  Groei t.o.v. 2017* 
Zzp 939.723 13%
Parttime zzp 239.434 9%
Mkb 441.598 -2%
Grootbedrijf 1093 -100%
Parttime bedrijven  214.553 6%
Totaal 1.836.401 10%

Bron: KvK, eerste kwartaal 2017 vergeleken met eerste kwartaal 2018

Opvallende stijging zzp'ers in bouwsector

Van deze ondernemers is het grootste deel (27%) actief in de dienstensector. Opvallend is de toename van het aantal zzp’ers in de bouwsector. Er startten in het eerste kwartaal van 2018 ruim 7000 zelfstandige bouwvakkers, een toename van liefst 37% ten opzichte van vorig jaar. 

Andere opvallende sector is energie, water en milieu, waar een verdubbeling van het aantal startende ondernemers ten opzichte van vorig jaar plaatsvond. De land- en tuinbouwsector kende een toename van 36% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. 

Drenthe en Zeeland in de lift

De cijfers van de KvK zijn ook opgesplitst per provincie. De meeste ondernemers komen uit de Randstad: in de provincies Noord- en Zuid-Holland zijn beiden ruim 350.000 ondernemers gevestigd, met Noord-Brabant als goede derde (260.000 ondernemers).

Opvallend is dat Drenthe en Zeeland grote stijgingen kennen met een toename van respectievelijk 13 en 16% van het aantal startende ondernemers. 

Meer stakingen, minder faillissementen

marieke

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download je voorbeeldplan

Naast de toename van startende ondernemers, werden er dit eerste kwartaal ten opzichte van vorig jaar ook 4% meer ondernemingen uitgeschreven bij de KvK. In totaal staakten 40.052 ondernemers hun bedrijf.

Tegelijkertijd waren er 14% minder faillietverklaringen dan in het eerste kwartaal van vorig jaar; er werden dit kwartaal 761 ondernemers failliet verklaard.

Zelf starten met ondernemen?

Twijfel je al een tijdje om voor jezelf te beginnen en wil je eigenlijk het voorbeeld van deze 35.000 nieuwbakken ondernemers volgen? In dit artikel lees je 8 redenen om nu te starten met ondernemen. Een van de belangrijkste argumenten is geluk. Je moet doen waar je blij en gelukkig van wordt, iets dat overigens voor alle aspecten in je leven geldt.

De Startversterker: gratis tool voor een sterke start

Uit onderzoek blijkt steeds weer dat ondernemers veel werkgeluk ervaren. De ondernemers kunnen veel van hun talent en passie kwijt in hun onderneming. Extra bijkomstigheid: als je plezier in je werk hebt, is het doorgaans makkelijker om tegenslagen op te vangen. 

Laat je inspireren door succesvolle ondernemers

Maar hoe zet je nu deze stap van droom en briljant idee naar de daadwerkelijke start van je bedrijf. Drie ondernemers van succesvolle startups delen in dit artikel tips en ervaringen over hun start. Neem zelf het initiatief, zoek de toegevoegde waarde en stel concrete doelen. En vergeet vooral niet te genieten van de vrijheid van het ondernemen. 

Natuurlijk, ondernemen betekent ook dat je kiest voor minder inkomenszekerheid, maar je kunt als ondernemer je financiële risico's op allerlei manieren beperken. Deze uitgebreide checklist van de Rabobank is handig: Gebruik bijvoorbeeld de lijsten met mogelijke uitgaveposten (privé en zakelijk) voor snel overzicht en inzicht in je financiële situatie. 

Bijgewerkt op: 24-04-2018

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.229 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.