Het coronavirus: wat te doen als startende ondernemer?

Bijgewerkt op 13 december 2021
9 min  leestijd
39764
Image
Corona: maatregelen impact ondernemers

Het coronavirus raakt onze hele maatschappij, zeker ondernemers en zzp'ers. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid besloten bedrijven te steunen met een noodpakket. Welke opties heb je als startende ondernemer en wat kun je doen als je nog niet gestart bent?

Dit artikel wordt voortdurend bijgewerkt, de laatste wijziging was op 13-12-2021.

In dit artikel bespreken we noodmaatregelen voor bestaande bedrijven. Ben jij je nog aan het oriënteren op de start van je bedrijf en vraag je je af wat je nu kunt doen?

Samen tegen corona: noodpakket voor (startende) ondernemers

Veel ondernemers in bijvoorbeeld de horeca, eventbranche, reisbranche en culturele sector zitten in zwaar weer. Tegelijkertijd zetten bedrijven in andere branches zich schrap voor economisch mindere tijden. Dreig jij de dupe te worden van de gevolgen van het coronavirus? Dan is er een lichtpuntje.

Het kabinet kondigde op 17 maart 2020 een pakket met noodmaatregelen aan om de gevolgen van het coronavirus tegen te gaan. Veel (startende) ondernemers en zzp'ers komen hierdoor in aanmerking voor financiële ondersteuning en lastenvermindering. Kijk voor meer informatie op de website van de RIVM en de Rijksoverheid.

De steunmaatregelen werd verschillende keren verlengd en uitgebreid. Toen het even wat beter ging, zijn verschillende maatregelen vervallen. Inmiddels is een uitgeklede variant van kracht.

Overzicht alle maatregelen (actief en niet meer actief)

In de afgelopen periode zijn veel verschillende steunmaatregelen in het leven geroepen, een aantal hiervan zijn sinds 1 oktober 2021 niet meer actief. Je vindt een uitleg per maatregel in het volgende overzicht:

Actieve steunmaatregelen corona

 1. ACTIEF - Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)
  Als gedupeerde ondernemer krijg je een belastingvrije geldsom om je vaste lasten mee te betalen: de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van de hoogte van je vaste lasten, omvang van je bedrijf en hoeveel inkomsten je bent verloren (minstens 30%).

  Voor deze maatregel wordt € 1.200.000 uitgetrokken. Hoeveel je krijgt wordt bepaald aan de hand van je omzetverlies, een percentage vaste lasten van de sector en een vast subsidiepercentage van 85%. TVL Q4 2021 opent naar verwachting begin december.
 2. ACTIEF - Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW)
  Verwacht je minimaal 20% omzetverlies? Dan kun je sinds maandag 6 april 2020 bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen: de NOW. Dit is maximaal 85% van het loon.

  Je kunt de NOW 5 (aanvraagperiode 7) aanvragen tot en met 31 januari 2022, over omzetverlies in november en december 2021. Zie je door de regels en aanvraagperiodes het bos niet meer? De UWV heeft een handig overzicht van de verschillende periodes en bijbehorende voorwaarden.

  Inmiddels zijn al veel NOW-uitkeringen toegekend. Let wel, iedereen kan zien welk bedrijf welk bedrag heeft gekregen. Nieuwsgierig geworden?
 3. ACTIEF - Garantie Ondernemersfinanciering verhoogd (Go-regeling)
  De overheid helpt ondernemingen bij het krijgen van leningen en garanties. Deze regeling is voor relatief grote bedrijven die minimaal € 1,5 en maximaal € 150 miljoen willen lenen. De overheid staat voor maximaal 50% van het leenbedrag garant.
 4. ACTIEF - Suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten
  Deze regeling is in het leven geroepen om culturele instellingen te helpen. Wanneer je omzet misloopt door de coronamaatregelen, kun je een vergoeding krijgen voor maximaal 55% van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling.
 5. ACTIEF - Rentekortingen bij kredietverstrekker Qredits
  Ook voor kleine ondernemers is er een garantieregeling. Qredits is een verstrekker van microkredieten. Kleine ondernemers die door corona in de problemen komen met aflossen, hoeven voor zes maanden niet af te lossen. De rente gaat naar 2%.
 6. ACTIEF - Ondersteuning sportsector
  Aanbieders van professionele sportevenementen kunnen compensatie aanvragen voor het verlies van inkomsten uit kaartverkoop. Ook worden zo seizoenskaarthouders tegemoet gekomen. Ook is er geld beschikbaar voor de aanbieders van amateursport. Deze regeling wordt nog verder uitgewerkt.
 7. ACTIEF - Verruiming BMKB-regeling
  Financierders kunnen sneller geld lenen aan het MKB. De premie is verlaagd van 3,9% naar 2%. Verder staat de overheid voor een groter deel garant: van 50% naar 75%. Ook het totale budget waarvoor de overheid garant wil staan is verhoogd naar € 1,5 miljard.

  De looptijd is verlengd van twee naar vier jaar en het wordt makkelijker voor ondernemers om BMKB-krediet aan te vragen. Dit doe je bij je bank of andere financierder.
 8. ACTIEF - NL leert door
  Ben je door de crisis geraakt en wil je omscholen? De overheid gaat gratis omscholing en ontwikkeladvies geven om je hierbij te helpen. Meer lees je hier.
 9. ACTIEF - Wet excessief lenen bij eigen vennootschap uitgesteld
  Deze nieuwe wet wordt met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2023. Hierdoor krijg je meer tijd om schulden af te lossen.

Niet meer actieve steunmaatregelen corona

 1. NIET ACTIEF - Tijdelijke inkomensondersteuning zelfstandigen (TOZO)
  Ben je zzp'er en valt je inkomen door de coronacrisis onder het sociaal minimum? Dan kun je in aanmerking komen voor een aanvulling van je inkomen. Ben je alleenstaand? Dan krijg je maximaal € 1.050. Ben je getrouwd of woon je samen? Dan krijg je maximaal € 1.500.

  Er zijn inmiddels al vijf varianten van de TOZO:
  TOZO 1 (1ste steunpakket, 1 maart - 31 mei 2020)
  TOZO 2 (2de steunpakket, 1 juni - 30 september 2020)
  TOZO 3 (3de steunpakket, 1 oktober 2020 - 31 maart 2021)
  TOZO 4 (4de steunpakket, 1 april 2021 - 30 juni 2021)
  TOZO 5 (verlening 4e steunpakket, 1 juli 2021 - 30 september)

  Voorwaarde is dat je voordat noodregeling werd aangekondigd (op 17 maart 2020 om 18.45 uur) stond ingeschreven bij de KvK en minstens 24 uur per week als zelfstandige werkt. Ook mag je niet meer dan € 46.520 aan vermogen hebben.

  Op 20 mei 2020 is een partnertoets ingevoerd. Dit wil zeggen dat er gecontroleerd wordt of je huishouden wel onder het sociale minimum valt. In steunpakket 3 zou ook een vermogenstoets worden toegevoegd, dit is vervallen. Vanaf 2021 kun je ook coaching, advies, bij- of omscholing en heroriëntatie ontvangen.

  Bij de noodloketten kun je terecht voor een voorschot en met vragen. Lees meer over het aanvragen van TOZO.
 2. NIET ACTIEF - Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC)

  Organiseer je evenementen en worden deze afgelast vanwege coronamaatregelen? Dan krijg je 100% van je kosten vergoed via de TRSEC. 

  Tip: val je buiten de voorwaarden van de TRSEC? Dan kun je jouw kosten 100% vergoed krijgen met de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) . Bekijk hier de voorwaarden van de twee regelingen.
 3. NIET ACTIEF - Lening voor zelfstandigen
  Naast de TOZO, NOW en TVL, was er nog een extra regeling voor deze doelgroep in het leven geroepen. Een lening voor bedrijfskapitaal van maximaal € 10.157. Deze lening heeft een looptijd van drie jaar en een rente van 2%.

  Je komt in aanmerking als je bent gestart vóór 17 maart 2020.
 4. NIET ACTIEF - Versoepeling uitstel van betaling belasting
  Sommige ondernemers maken nu te weinig winst om belasting te kunnen betalen. Daarom mag je nu uitstel van betaling aanvragen voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). De invorderingsrente en belastingrente gaan naar bijna 0,01%.

  Je kunt uitstel aanvragen door middel van een online formulier. Je kunt inloggen met DigiD.

  Goed om te weten: je moet vanaf 1 oktober 2022 beginnen met terugbetalen. Hier heb je vijf jaar voor.
 5. NIET ACTIEF -Borgstelling MKB-Landbouwkredieten
  Het kabinet gaat ondernemers in de landbouw ondersteunen door borg te staan voor kredieten.
 6. NIET ACTIEF - Verlaging van het gebruikelijk loon bij omzetdaling
  Deze maatregel houdt in dat je tijdelijk een lager salaris aan jezelf mag uitkeren, dit resulteert in een lagere loonheffing. In 2021 mag je alleen van deze regeling gebruik maken als je in 2020 30% of meer omzetverlies hebt ten opzichte van 2019.
 7. NIET ACTIEF - Voorwaarden zelfstandigenaftrek versoepeld
  Door de coronacrisis dreigen veel mensen niet te gaan voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. Daarom gaat de Belastingdienst er automatisch vanuit dat ondernemers (waaronder zzp'ers) van 1 maart 2020 tot en met 1 juli 2021 zeker 24 uur per week hebben gewerkt aan hun bedrijf.

 8. NIET ACTIEF - Vennootschapsbelasting: verliezen verrekenen met 2019
  Het wordt mogelijk om de verliezen van 2020 te verrekenen met de vennootschapsbelasting over 2019. Zo houd je wellicht extra geld in kas.

Image

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Maatregelen tegen effecten corona door banken en verzekeraars

Naast de overheid, steunen ook de banken en verzekeraars ondernemers extra in deze onzekere tijden.

Tijdelijke verruiming limiet contactloos betalen bij Rabobank

Een van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het vermijden van hand-op-hand contact. Dat is best lastig als je met contant geld werkt. Veel mensen vinden het op dit moment onprettig om iets aan te raken wat een ander ook aangeraakt heeft.

Daarom heeft Rabobank besloten om de limiet voor contactloos betalen te verruimen van € 25 naar € 100. De limiet per transactie is van € 25 naar € 50 gegaan.

Nog niet gestart met je bedrijf? Dit kun je doen

Ben je je nog aan het voorbereiden op je start als ondernemer? Het coronavirus hoeft geen roet in het eten te gooien. De komende tijd kun je je focussen op een sterke voorbereiding voor de lancering van je bedrijf.

Heb je jouw plannen al helemaal helder? Dan hebben we een leuke oefening voor je! Probeer dan je ambitie op een bierviltje te schrijven. Zo word je gedwongen om kort en bondig te formuleren.

Upgrade je doelgroep

Welke doelgroep je kiest, heeft een grote invloed op je succes. Zitten jouw potentiële klanten nu te wachten op jouw product of dienst? Zo niet, wie dan wel? Durf bijvoorbeeld ook grote bedrijven te benaderen.

Pitchen maar

Iedere startende ondernemer heeft een steengoede pitch nodig. Door het coronavirus kun je wellicht niet op klanten oefenen, maar misschien wel op je huisgenoten.

Een goede pitch bestaat uit de drie p's:

 • Vertel welk probleem je oplost
 • Pitch met passie
 • Maak je verhaal persoonlijk

Laat je inspireren door onze startersverhalen

Kan jij tijdens deze gekte rondom corona wel wat positieve verhalen gebruiken? In onze startersverhalen vertellen starters als jij hoe ze hun bedrijf opgericht hebben.

Zo wil Michael Luesink met zijn bedrijf bonen weer sexy maken:

“Drie jaar geleden hoopte ik dat we hier ongeveer zouden zijn. Ik zag het destijds als een mooi avontuur om te kijken of ik mijn eigen product in de markt kon zetten."

"Als het niet zou lukken, zou het geen teleurstelling zijn, maar zou ik er veel van geleerd hebben. Leerzaam is het zeker! Wat dat betreft denk ik dat het goed is als iedereen een keer in zijn leven een bedrijf start.”

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten