Het coronavirus: wat te doen als startende ondernemer?

Bijgewerkt op 28 maart 2022
9 min  leestijd
40.950
Corona: maatregelen impact ondernemers

Het coronavirus raakt onze hele maatschappij, zeker ondernemers en zzp'ers. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid besloten bedrijven te steunen met een noodpakket. Welke opties heb je als startende ondernemer en wat kun je doen als je nog niet gestart bent?

Dit artikel wordt voortdurend bijgewerkt, de laatste wijziging was op 19-09-2023.

In dit artikel bespreken we noodmaatregelen voor bestaande bedrijven. Ben jij je nog aan het oriënteren op de start van je bedrijf en vraag je je af wat je nu kunt doen?

Samen tegen corona: noodpakket voor (startende) ondernemers

Door de coronacrisis zijn veel ondernemers in bijvoorbeeld de horeca, eventbranche, reisbranche en culturele sector in zwaar weer terecht gekomen.

Daarom kondigde het kabinet op 17 maart 2020 een pakket met noodmaatregelen aan om de gevolgen van het coronavirus tegen te gaan. Veel (startende) ondernemers en zzp'ers kwamen hierdoor in aanmerking voor financiële ondersteuning en lastenvermindering. Kijk voor meer informatie op de website van de RIVM en de Rijksoverheid.

De steunmaatregelen werd verschillende keren verlengd en uitgebreid. Toen het even wat beter ging, zijn verschillende maatregelen vervallen. Inmiddels zijn de meeste maatregelen afgelopen. 

Overzicht alle maatregelen (actief en niet meer actief)

In de afgelopen periode zijn veel verschillende steunmaatregelen in het leven geroepen, een aantal hiervan zijn sinds 1 oktober 2021 niet meer actief. Je vindt een uitleg per maatregel in het volgende overzicht:

Actieve ondernemers regelingen corona

 1. ACTIEF - Suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten
  Deze regeling is in het leven geroepen om culturele instellingen te helpen. Wanneer je omzet misloopt door de coronamaatregelen, kun je een vergoeding krijgen voor maximaal 55% van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling.
 2. ACTIEF - Overbruggingskredieten bij kredietverstrekker Qredits
  Ook voor kleine ondernemers is er een regeling. Qredits is een verstrekker van microkredieten. Kleine ondernemers kunnen hier tot eind juni 2022 een overbruggingskrediet aanvragen.
 3. ACTIEF - Garantie Ondernemersfinanciering verhoogd (Go-regeling)
  De overheid helpt ondernemingen bij het krijgen van leningen en garanties. Deze regeling is voor relatief grote bedrijven die minimaal € 1,5 en maximaal € 150 miljoen willen lenen. De overheid staat voor maximaal 50% van het leenbedrag garant.
 4. ACTIEF - KKC-regeling: Klein Krediet Corona

  Bij het Klein Krediet Corona staat de overheid voor 95% garant op je overbruggingskrediet. Dit geldt voor kleine ondernemingen die tussen de € 10.000 en € 50.000 nodig hebben. Je mag meerdere keren gebruik maken van dit bedrag, tot je het maximum van € 50.000 hebt bereikt.

 5. ACTIEF - Verruiming BMKB-regeling
  Financierders kunnen sneller geld lenen aan het MKB. De premie is verlaagd van 3,9% naar 2%. Verder staat de overheid voor een groter deel garant: van 50% naar 75%. Ook het totale budget waarvoor de overheid garant wil staan is verhoogd naar € 1,5 miljard.

  De looptijd is verlengd van twee naar vier jaar en het wordt makkelijker voor ondernemers om BMKB-krediet aan te vragen. Dit doe je bij je bank of andere financierder.
 6. ACTIEF - NL leert door
  Ben je door de crisis geraakt en wil je omscholen? De overheid gaat gratis omscholing en ontwikkeladvies geven om je hierbij te helpen. Meer lees je hier.
 7. ACTIEF - Wet excessief lenen bij eigen vennootschap uitgesteld
  Deze nieuwe wet wordt met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2023. Hierdoor krijg je meer tijd om schulden af te lossen.

Niet meer actieve steunmaatregelen corona

 1. NIET ACTIEF - Ondersteuning sportsector
  Aanbieders van professionele sportevenementen konden compensatie aanvragen voor het verlies van inkomsten uit kaartverkoop. Ook werden zo seizoenskaarthouders tegemoet gekomen. Daarnaast was er geld beschikbaar voor de aanbieders van amateursport.
 2. NIET ACTIEF - Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW)
  Verwachtte je minimaal 20% omzetverlies? Dan kon je sinds maandag 6 april 2020 bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen: de NOW. Dit is maximaal 85% van het loon.

  De laatste aanvraagperiode (de NOW 4, aanvraagperiode 7) kon je aanvragen tot en met 31 januari 2022, over omzetverlies in november en december 2021. Zie je door de regels en aanvraagperiodes het bos niet meer? De UWV heeft een handig overzicht van de verschillende periodes en bijbehorende voorwaarden.

  Inmiddels zijn al veel NOW-uitkeringen toegekend. Let wel, iedereen kan zien welk bedrijf welk bedrag heeft gekregen. Nieuwsgierig geworden?
 3. NIET ACTIEF - Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)
  Als gedupeerde ondernemer kreeg je een belastingvrije geldsom om je vaste lasten mee te betalen: de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van de hoogte van je vaste lasten, omvang van je bedrijf en hoeveel inkomsten je bent verloren (minstens 30%).

  Voor deze maatregel werd € 1.200.000 uitgetrokken. Hoeveel je kreeg werd bepaald aan de hand van je omzetverlies, een percentage vaste lasten van de sector en een vast subsidiepercentage van 85%.
 4. NIET ACTIEF - Tijdelijke inkomensondersteuning zelfstandigen (TOZO)
  Ben je zzp'er en viel je inkomen door de coronacrisis onder het sociaal minimum? Dan kon je in aanmerking komen voor een aanvulling van je inkomen. Ben je alleenstaand? Dan kreeg je maximaal € 1.050. Ben je getrouwd of woon je samen? Dan kreeg je maximaal € 1.500.

  Er waren vijf varianten van de TOZO:
  TOZO 1 (1ste steunpakket, 1 maart - 31 mei 2020)
  TOZO 2 (2de steunpakket, 1 juni - 30 september 2020)
  TOZO 3 (3de steunpakket, 1 oktober 2020 - 31 maart 2021)
  TOZO 4 (4de steunpakket, 1 april 2021 - 30 juni 2021)
  TOZO 5 (verlening 4e steunpakket, 1 juli 2021 - 30 september 2021)

  Voorwaarde was dat je voordat noodregeling werd aangekondigd (op 17 maart 2020 om 18.45 uur) stond ingeschreven bij de KvK en minstens 24 uur per week als zelfstandige werkt. Ook mocht je niet meer dan € 46.520 aan vermogen hebben.

  Op 20 mei 2020 is een partnertoets ingevoerd. Dit wil zeggen dat er gecontroleerd wordt of je huishouden wel onder het sociale minimum valt. In steunpakket 3 zou ook een vermogenstoets worden toegevoegd, dit is vervallen. Vanaf 2021 kun je ook coaching, advies, bij- of omscholing en heroriëntatie ontvangen.

  Bij de noodloketten kun je terecht voor een voorschot en met vragen. Lees meer over het aanvragen van TOZO.
 5. NIET ACTIEF - Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC)

  Organiseerde je evenementen en werden deze afgelast vanwege coronamaatregelen? Dan krijg je 100% van je kosten vergoed via de TRSEC. 

  Tip: val je buiten de voorwaarden van de TRSEC? Dan kun je jouw kosten 100% vergoed krijgen met de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) . Bekijk hier de voorwaarden van de twee regelingen.
 6. NIET ACTIEF - Lening voor zelfstandigen
  Naast de TOZO, NOW en TVL, was er nog een extra regeling voor deze doelgroep in het leven geroepen. Een lening voor bedrijfskapitaal van maximaal € 10.157. Deze lening heeft een looptijd van drie jaar en een rente van 2%.

  Je kwam in aanmerking als je bent gestart vóór 17 maart 2020.
 7. NIET ACTIEF - Versoepeling uitstel van betaling belasting
  Sommige ondernemers maakten te weinig winst om belasting te kunnen betalen. Daarom mocht je uitstel van betaling aanvragen voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). De invorderingsrente en belastingrente gaan naar bijna 0,01%.

  Je kon uitstel aanvragen door middel van een online formulier. Je kon inloggen met DigiD.

  Goed om te weten: je moet vanaf 1 oktober 2022 beginnen met terugbetalen. Hier heb je vijf jaar voor.
 8. NIET ACTIEF -Borgstelling MKB-Landbouwkredieten
  Het kabinet ondersteunde ondernemers in de landbouw door borg te staan voor kredieten.
 9. NIET ACTIEF - Verlaging van het gebruikelijk loon bij omzetdaling
  Deze maatregel houdt in dat je tijdelijk een lager salaris aan jezelf mocht uitkeren, dit resulteert in een lagere loonheffing. In 2021 mocht je alleen van deze regeling gebruik maken als je in 2020 30% of meer omzetverlies hebt ten opzichte van 2019.
 10. NIET ACTIEF - Voorwaarden zelfstandigenaftrek versoepeld
  Door de coronacrisis dreigden veel mensen niet te gaan voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. Daarom gaat de Belastingdienst er automatisch vanuit dat ondernemers (waaronder zzp'ers) van 1 maart 2020 tot en met 1 juli 2021 zeker 24 uur per week hebben gewerkt aan hun bedrijf. In 2022 is het urencriterium weer normaal. 

 11. NIET ACTIEF - Vennootschapsbelasting: verliezen verrekenen met 2019
  Het was mogelijk om de verliezen van 2020 te verrekenen met de vennootschapsbelasting over 2019. Zo houd je wellicht extra geld in kas.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Maatregelen tegen effecten corona door banken en verzekeraars

Naast de overheid, steunen ook de banken en verzekeraars ondernemers extra in deze onzekere tijden.

Tijdelijke verruiming limiet contactloos betalen bij Rabobank

Een van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het vermijden van hand-op-hand contact. Dat is best lastig als je met contant geld werkt. Veel mensen vinden het op dit moment onprettig om iets aan te raken wat een ander ook aangeraakt heeft.

Daarom heeft Rabobank besloten om de limiet voor contactloos betalen te verruimen van € 25 naar € 100. De limiet per transactie is van € 25 naar € 50 gegaan.

Terugbetalen corona regelingen ondernemers

Nu de meeste regelingen gestopt zijn, is het tijd om sommige terug te betalen. Dat is het geval wanneer je:

 1. Regeling een lening was, zoals de Tozo of de KKC
 2. Te veel geld hebt ontvangen
 3. Uitstel van belastingschuld hebt gekregen

Kom je in de problemen door je schulden? De overheid biedt een gunstige betalingsregeling: je mag opgebouwde belastingschuld in vijf jaar afbetalen. Ook kun je bij de gemeente terecht voor schuldhulpverlening.

Nog niet gestart met je bedrijf? Dit kun je doen

Ben je je nog aan het voorbereiden op je start als ondernemer? Het coronavirus hoeft geen roet in het eten te gooien. De komende tijd kun je je focussen op een sterke voorbereiding voor de lancering van je bedrijf.

Heb je jouw plannen al helemaal helder? Dan hebben we een leuke oefening voor je! Probeer dan je ambitie op een bierviltje te schrijven. Zo word je gedwongen om kort en bondig te formuleren.

Upgrade je doelgroep

Welke doelgroep je kiest, heeft een grote invloed op je succes. Zitten jouw potentiële klanten nu te wachten op jouw product of dienst? Zo niet, wie dan wel? Durf bijvoorbeeld ook grote bedrijven te benaderen.

Pitchen maar

Iedere startende ondernemer heeft een steengoede pitch nodig. Door het coronavirus kun je wellicht niet op klanten oefenen, maar misschien wel op je huisgenoten.

Een goede pitch bestaat uit de drie p's:

 • Vertel welk probleem je oplost
 • Pitch met passie
 • Maak je verhaal persoonlijk

Laat je inspireren door onze startersverhalen

Kan jij tijdens deze gekte rondom corona wel wat positieve verhalen gebruiken? In onze startersverhalen vertellen starters als jij hoe ze hun bedrijf opgericht hebben.

Zo wil Michael Luesink met zijn bedrijf bonen weer sexy maken:

“Drie jaar geleden hoopte ik dat we hier ongeveer zouden zijn. Ik zag het destijds als een mooi avontuur om te kijken of ik mijn eigen product in de markt kon zetten."

"Als het niet zou lukken, zou het geen teleurstelling zijn, maar zou ik er veel van geleerd hebben. Leerzaam is het zeker! Wat dat betreft denk ik dat het goed is als iedereen een keer in zijn leven een bedrijf start.”

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten