Corona: maatregelen impact ondernemers

Het coronavirus: wat te doen als startende ondernemer?

Het coronavirus raakt onze hele maatschappij, zeker ondernemers en zzp'ers. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid besloten bedrijven te steunen met een noodpakket. Welke opties heb je als startende ondernemer en wat kun je doen als je nog niet gestart bent?

Dit artikel wordt voortdurend bijgewerkt, de laatste wijziging was op 7-6-2021.

In dit artikel bespreken we noodmaatregelen voor bestaande bedrijven. Ben jij je nog aan het oriënteren op de start van je bedrijf en vraag je je af wat je nu kunt doen?

Samen tegen corona: noodpakket voor (startende) ondernemers

Veel ondernemers in bijvoorbeeld de horeca, eventbranche, reisbranche en culturele sector zitten in zwaar weer. Tegelijkertijd zetten bedrijven in andere branches zich schrap voor economisch mindere tijden. Dreig jij de dupe te worden van de gevolgen van het coronavirus? Dan is er een lichtpuntje.

Het kabinet kondigde op 17 maart 2020 een pakket met noodmaatregelen aan om de gevolgen van het coronavirus tegen te gaan, op 20 mei 2020 werd deze uitgebreid (corona steunpakket 2.0). Van oktober 2020 tot en met september 2021 geldt corona steunpakket 3.0. 

Veel (startende) ondernemers en zzp'ers komen hierdoor in aanmerking voor financiële ondersteuning en lastenvermindering. De voorwaarden en uitvoering worden de komende tijd verder uitgewerkt. Kijk voor meer informatie op de website van de RIVM en de Rijksoverheid.

 1. Tijdelijke inkomensondersteuning zelfstandigen (TOZO)
  Ben je zzp'er en valt je inkomen door de coronacrisis onder het sociaal minimum? Dan kun je in aanmerking komen voor een aanvulling van je inkomen. Ben je alleenstaand? Dan krijg je maximaal € 1050. Ben je getrouwd of woon je samen? Dan krijg je maximaal € 1500.

  Er zijn inmiddels al vijf varianten van de TOZO:
  TOZO 1 (1ste steunpakket, 1 maart - 31 mei 2020) 
  TOZO 2 (2de steunpakket, 1 juni - 30 september 2020)
  TOZO 3 (3de steunpakket, 1 oktober 2020 - 31 maart 2021)
  TOZO 4 (4de steunpakket, 1 april 2021 - 30 juni 2021)
  TOZO 5 (verlening 4e steunpakket, 1 juli 2021 - 30 september)

  Voorwaarde is dat je voordat noodregeling werd aangekondigd (op 17 maart 2020 om 18.45 uur) stond ingeschreven bij de KvK en minstens 24 uur per week als zelfstandige werkt. Ook mag je niet meer dan € 46.520 aan vermogen hebben.

  Op 20 mei 2020 is een partnertoets ingevoerd. Dit wil zeggen dat er gecontroleerd wordt of je huishouden wel onder het sociale minimum valt. In steunpakket 3 zou ook een vermogenstoets worden toegevoegd, dit is vervallen. Vanaf 2021 kun je ook coaching, advies, bij- of omscholing en heroriëntatie ontvangen.

  Bij de noodloketten kun je terecht voor een voorschot en met vragen. Lees meer over het aanvragen van TOZO.
 2. Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW)
  Verwacht je minimaal 20% omzetverlies? Dan kun je sinds maandag 6 april 2020 bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen: de NOW. Dit is maximaal 85% van het loon.

  Je kunt de NOW aanvragen tot 30 september 2021. Let op: sinds 1 juni 2020 mag je mensen ontslaan als dit nodig is. Je krijgt dan geen boete, maar krijgt een korting van 5% als je de ex-medewerkers niet helpt bij het zoeken van nieuw werk.

  Inmiddels zijn al veel NOW-uitkeringen toegekend. Let wel, iedereen kan zien welk bedrijf welk bedrag heeft gekregen. Nieuwsgierig geworden?
 3. Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)
  Ook krijg je bovenop de NOW een belastingvrije geldsom om je vaste lasten mee te betalen. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van de hoogte van je vaste lasten, omvang van je bedrijf en hoeveel inkomsten je bent verloren (minstens 30%).

  Het minimumbedrag is € 1500, het maximumbedrag € 1.200.000. De TVL is verlengd tot eind september 2021, de looptijd is ook hier ingedeeld in 3 periodes van 3 maanden. Om aanspraak te maken op de TVL moet je minimaal € 1500 aan vaste lasten hebben in 3 maanden. 

 4. Lening voor zelfstandigen
  Naast de TOZO,  NOW en TVL, is er nog een extra regeling voor deze doelgroep in het leven geroepen. Een lening voor bedrijfskapitaal van maximaal € 10.157. Deze lening heeft een looptijd van drie jaar en een rente van 2%.

  Je komt in aanmerking als je bent gestart vóór 17 maart 2020.
 5. Versoepeling uitstel van betaling belasting
  Sommige ondernemers maken nu te weinig winst om belasting te kunnen betalen. Daarom mag je nu uitstel van betaling aanvragen voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). De invorderingsrente en belastingrente gaan naar bijna 0,01%.

  Je kunt uitstel aanvragen door middel van een online formulier. Je kunt inloggen met DigiD. Let op: deze regeling loopt tot 1 juli 2021.
 6. Garantie Ondernemersfinanciering verhoogd (Go-regeling)
  De overheid helpt ondernemingen bij het krijgen van leningen en garanties. Deze regeling is voor relatief grote bedrijven die minimaal € 1,5 en maximaal € 150 miljoen willen lenen. De overheid staat voor 50% garant.
 7. Rentekortingen bij kredietverstrekker Qredits
  Ook voor kleine ondernemers is er een garantieregeling. Qredits is een verstrekker van microkredieten. Kleine ondernemers die door corona in de problemen komen met aflossen, hoeven voor zes maanden niet af te lossen. De rente gaat naar 2%.
 8. Borgstelling MKB-Landbouwkredieten
  Het kabinet gaat ondernemers in de landbouw ondersteunen door borg te staan voor kredieten.
 9. Verruiming BMKB-regeling
  Financierders kunnen sneller geld lenen aan het MKB. De premie is verlaagd van 3,9% naar 2%. Verder staat de overheid voor een groter deel garant: van 50% naar 75%. Ook het totale budget waarvoor de overheid garant wil staan is verhoogd naar € 1,5 miljard.

  De looptijd is verlengd van twee naar vier jaar en het wordt makkelijker voor ondernemers om BMKB-krediet aan te vragen. Dit doe je bij je bank of andere financierder. 
 10. NL leert door
  Ben je door de crisis geraakt en wil je omscholen? De overheid gaat gratis omscholing en ontwikkeladvies geven om je hierbij te helpen. Meer lees je hier
  1. Verlaging van het gebruikelijk loon bij omzetdaling
   Deze maatregel houdt in dat je tijdelijk een lager salaris aan jezelf mag uitkeren, dit resulteert in een lagere loonheffing. In 2021 mag je alleen van deze regeling gebruik maken als je in 2020 30% of meer omzetverlies hebt ten opzichte van 2019.
  2. Voorwaarden zelfstandigenaftrek versoepeld
   Door de coronacrisis dreigen veel mensen niet te gaan voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. Daarom gaat de Belastingdienst er automatisch vanuit dat ondernemers (waaronder zzp'ers) van 1 maart 2020 tot en met 1 juli 2021 zeker 24 uur per week hebben gewerkt aan hun bedrijf.

  3. Vennootschapsbelasting: verliezen verrekenen met 2019
   Het wordt mogelijk om de verliezen van 2020 te verrekenen met de vennootschapsbelasting over 2019. Zo houd je wellicht extra geld in kas.

  4. Wet excessief lenen bij eigen vennootschap uitgesteld
   Deze nieuwe wet wordt met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2023. Hierdoor krijg je meer tijd om schulden af te lossen. 

  Maatregelen tegen effecten corona door banken en verzekeraars

  Naast de overheid, steunen ook de banken en verzekeraars ondernemers extra in deze onzekere tijden.

  Uitstel van aflossingen

  De Nederlandse Vereniging van Banken schiet ondernemers te hulp. Rabobank, ABN-Amro, ING, de Volksbank en Triodos geven ondernemingen met een financiering tot € 2,5 miljoen een half jaar uitstel van de aflossing van hun leningen.

  Tijdelijke verruiming limiet contactloos betalen bij Rabobank

  Een van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het vermijden van hand-op-hand contact. Dat is best lastig als je met contant geld werkt. Veel mensen vinden het op dit moment onprettig om iets aan te raken wat een ander ook aangeraakt heeft.

  Daarom heeft Rabobank besloten om de limiet voor contactloos betalen te verruimen van € 25 naar € 100. De limiet per transactie is van € 25 naar € 50 gegaan.

  Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering

  Het Verbond van Verzekeraars meldt dat verzekeraars zelfstandigen willen helpen om betalingsproblemen omtrent de arbeidsongeschiktheidsverzekering op te lossen. Samen wordt dan gezocht naar een passende oplossing. Neem hiervoor dus contact op met je verzekeraar.

  Nog niet gestart met je bedrijf? Dit kun je doen

  Ben je je nog aan het voorbereiden op je start als ondernemer? Het coronavirus hoeft geen roet in het eten te gooien. De komende tijd kun je je focussen op een sterke voorbereiding voor de lancering van je bedrijf.

  Heb je jouw plannen al helemaal helder? Dan hebben we een leuke oefening voor je! Probeer dan je ambitie op een bierviltje te schrijven. Zo word je gedwongen om kort en bondig te formuleren.

  Upgrade je doelgroep

  Welke doelgroep je kiest, heeft een grote invloed op je succes. Zitten jouw potentiële klanten nu te wachten op jouw product of dienst? Zo niet, wie dan wel? Durf bijvoorbeeld ook grote bedrijven te benaderen.

  Pitchen maar

  Iedere startende ondernemer heeft een steengoede pitch nodig. Door het coronavirus kun je wellicht niet op klanten oefenen, maar misschien wel op je huisgenoten.

  Een goede pitch bestaat uit de drie p's:

  • Vertel welk probleem je oplost
  • Pitch met passie
  • Maak je verhaal persoonlijk

  Laat je inspireren door onze startersverhalen

  Kan jij tijdens deze gekte rondom corona wel wat positieve verhalen gebruiken? In onze startersverhalen vertellen starters als jij hoe ze hun bedrijf opgericht hebben.

  Zo wil Michael Luesink met zijn bedrijf bonen weer sexy maken: 

  “Drie jaar geleden hoopte ik dat we hier ongeveer zouden zijn. Ik zag het destijds als een mooi avontuur om te kijken of ik mijn eigen product in de markt kon zetten."

  "Als het niet zou lukken, zou het geen teleurstelling zijn, maar zou ik er veel van geleerd hebben. Leerzaam is het zeker! Wat dat betreft denk ik dat het goed is als iedereen een keer in zijn leven een bedrijf start.”

  Bijgewerkt op: 07-06-2021

  Wat vind je van dit artikel?

  Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

  Lees meer

  Bedrijf starten

  Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

  Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

  Created with Sketch.

  Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

  Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
   

  Ja ik wil die tips >

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.