Het urencriterium: 7 vragen en antwoorden

Bijgewerkt op 12 januari 2022
5 min  leestijd
10.987
Image
Urencriterium vragen en antwoorden

Wat is het urencriterium, hoe voldoe je eraan en wat als je het niet haalt? Lees de meestgestelde vragen over het urencriterium en zorg dat je deze grootste aftrekposten niet misloopt.

Let op: veel ondernemers (waaronder zzp'ers) dreigen het urencriterium in 2020 niet te halen door de coronacrisis. Daarom is het urencriterium voor deze periode versoepeld. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je van 1 maart tot en met 31 mei 2020 tenminste 24 uur per week aan je bedrijf werkte.

Voor 2021 geldt deze periode van 1 januari tot en met 30 juni. Ook in deze periode geldt dat je 24 uur per week voor je bedrijf mag noteren, ook al heb je dit niet werkelijk gedaan.

Het urencriterium is in 2022 niet versoepeld

Klik op de onderstaande links om direct naar de antwoorden op deze vragen over het urencriterium te gaan:

 1. Wat is het urencriterium?
 2. Wat als je het urencriterium niet haalt?
 3. Hoe moet je de uren bijhouden?
 4. Welke uren tellen mee voor het urencriterium?
 5. Als je ook in loondienst bent: hoe zit dat?
 6. Hoe controleert de belastingdienst je uren?
 7. Wordt het urencriterium afgeschaft?

1. Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is een van de voorwaarden voor de belangrijkste ondernemersaftrekpost: de zelfstandigenaftrek. Als je daar geen recht op hebt, heb je ook geen recht op de Startersaftrek.

Samen zijn deze in 2022 goed voor € 8.433. Maak je te weinig uren, dan loop je dus honderden euro's per maand mis.

Het urencriterium: je moet in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteden.

In welke maand je ook start: je moet voor het urencriterium per kalenderjaar 1.225 uur ondernemen om recht te hebben op ondernemersaftrek. 

Zzp voorbeeldplan nodig?

Leg een goed voorbeeldplan naast je eigen plan. Hier vind je gratis voorbeelden voor de zzp'ers en diverse branches.

Download voorbeeldplan

Urencriterium en eigen ondernemer

Bijvoorbeeld: je start in maart. Er zijn 9 maanden en ongeveer 40 weken over. Je zou dan wekelijks zo'n 30 uur aan je bedrijf moeten besteden (zonder vakantie).

Houd dus vanaf het eerste moment dat je nadenkt over een bedrijf je uren al bij. Zo voorkom je dat je over het eerste kalenderjaar grote aftrekposten misloopt.

2. Wat als je het urencriterium (1.225 uur) niet haalt?

Als je de 1.225 uur niet haalt, heb je geen recht op de zelfstandigenaftrek en daarmee ook de startersaftrek. Let op deze uitzonderingen:

 • Zwangerschap
  Je mag niet-gewerkte uren over 16 weken verlof meetellen om aan 1.225 uur te komen.

 • Arbeidsongeschikt
  Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, heb je misschien recht op een verlaagd urencriterium. Je moet dan 800 uur aan je bedrijf besteden.

3. Hoe moet je de uren bijhouden?

De uren voor het urencriterium kun je bijhouden in je agenda of met software/apps voor urenregistratie, zoals Toggl (gratis) of Paymo (betaald). Veel soorten boekhoudsoftware bieden ook de mogelijkheid om uren bij te houden.

Uren bijhouden

Veel ondernemers doen het allebei: ze zetten afspraken in hun agenda en ze hebben een urenregistratie waarin ze bijhouden hoeveel tijd ze aan elk project besteden. Zij kunnen daarmee ook gemakkelijk overzichten maken voor klanten.

4. Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle uren die je aan je bedrijf besteedt, tellen mee. Denk dus (veel) verder dan je declarabele uren (de uren die je direct aan je klant besteedt en die omzet opleveren).

Deze tijd telt ook:

 • Het opzetten van je administratie
 • Een gesprek op de bank over een lening
 • Het maken van een offerte (het maakt niet uit of die succesvol is of niet)
 • In de kroeg je ambitie uittekenen op een bierviltje
 • Reistijd

Wat niet telt:

 • Ziekte en vakantie
 • Stand-by staan voor een klant, maar ondertussen niet voor je bedrijf werken
 • Je kletst even over je bedrijf, maar gaat er niet echt mee aan de slag

Tip: maak meer tijd vrij voor je bedrijf

5. Het urencriterium als je ook in loondienst bent: hoe zit dat?

Je moet altijd aan de 1.225 uur voldoen, dus ook als je daarnaast werkt. Combineer je jouw bedrijf langdurig met een baan? Na een paar jaar geldt een extra regel: Je moet méér uren aan je onderneming besteden dan aan je baan in loondienst.

Urencriterium in combinatie met loondienst

Dat geldt bijvoorbeeld als je 32 uur voor een baas werkt en daarnaast tijd vindt om 3 dagen per week te ondernemen. Je werkt dan meer in loondienst dan voor jezelf.

Let op: de extra regel geldt NIET voor starters en mensen die in de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar geen ondernemer waren. Ben jij al langer ondernemer? Laat je dan goed voorlichten door je boekhouder/accountant.

6. Hoe controleert de belastingdienst je uren?

De Belastingdienst moet je administratie ‘binnen een redelijke termijn’ kunnen controleren. Dat geldt dus ook voor je uren. Zorg daarom dat je een handig overzicht van je gewerkte uren paraat hebt.

Het maakt niet uit hoe je dit precies doet. Je kunt de uren bijhouden in je agenda of met een urenregistratie-app zoals Toggl of Paymo. Zie ook vraag 3.

Controle Belastingdienst

Bij een controle door de Belastingdienst, vraagt de inspecteur om je administratie. Daarin moet hij of zij duidelijk kunnen zien dat je echt minimaal 1.225 uur aan je bedrijf hebt besteed. Het kan zijn dat je extra bewijzen moet laten zien, zoals mails waarin de klant de afspraak bevestigd.

Let op: is je urenregistratie incompleet, heel onduidelijk of roept die veel vragen op? Dan kan is de kans op aanvullend onderzoek natuurlijk groter.  

7. Wordt het urencriterium afgeschaft?

Sommige politici en deskundigen pleiten weleens voor afschaffing van het urencriterium. Zij willen daarmee parttime-ondernemerschap stimuleren. En: de administratie voor ondernemers makkelijker maken.

Er is in 2011 een motie aangenomen om alternatieven te onderzoeken. Op dit moment zijn er geen concrete plannen om het criterium alsnog af te schaffen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten