Hoe start je een zzp schoonmaakbedrijf?

Bijgewerkt op 22 april 2022
8 min  leestijd
5.167
Image
zzp schoonmaakbedrijf beginnen

Je wil als startende ondernemer een schoonmaakbedrijf beginnen. Maar hoe pak je zoiets aan? Wat moet je allemaal regelen als zzp schoonmaker? In dit artikel lees je hoe je een eigen zzp schoonmaakbedrijf kunt starten.

Zzp schoonmaakbedrijf beginnen

Wil je graag een eigen zzp schoonmaakbedrijf beginnen? Dan is er werk aan de winkel! Bij het starten van een bedrijf moet je het één en ander regelen. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een ondernemingsplan schrijven, je administratie opzetten, het openen van een zakelijke rekening, een bedrijfsnaam verzinnen én opdrachten binnenhalen.

Met deze stappen maak jij een sterke start als zzp schoonmaker. Direct naar een stap? Klik op de link!

 1. Ondernemingsplan schoonmaakbedrijf schrijven
 2. Kosten beschrijven
 3. Tarief schoonmaakbedrijf vaststellen
 4. Klanten zoeken
 5. Belastingen schoonmaakbedrijf

Ondernemingsplan zzp schoonmaakbedrijf schrijven

De eerste stap bij het starten van elk bedrijf, dus ook je schoonmaakbedrijf, is het schrijven van een ondernemingsplan. Hiermee zet je jouw plannen op papier. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar ook als je financiering wil ophalen is een ondernemingsplan noodzakelijk. 

Verken de markt

Je bent niet de eerste ondernemer die een schoonmaakbedrijf wil starten. Er is concurrentie. Daarom is het handig om de markt en je doelgroep vooraf te verkennen. Zo kom je te weten waar vraag naar is en kun je beter inschatten wat jouw positie in de markt is.

Bedenk bijvoorbeeld hoe je jouw bedrijf beter kunt laten opvallen. Heb je bijvoorbeeld een specialisatie? Gebruik je duurzame schoonmaakmiddelen? Wat maakt jouw bedrijf uniek?

Zo willen Yvette en Harry met hun schoonmaakbedrijf Nexis Cleaning eerlijkheid en transparantie uitstralen. Yvette vertelt in het startersverhaal dat ze eerlijk en open zijn over prijzen. Daarnaast vinden ze het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het milieu en de samenleving.

Financieel plan als zzp schoonmaker

Het financiële plan is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan. In dit deel beschrijf je je verdienmodel, je uurtarief (zie hieronder), hoeveel geld je gaat investeren en wanneer je verwacht winst te maken. Het financieel plan bestaat uit vijf begrotingen, waarvan de exploitatiebegroting het belangrijkst is. Hiermee zie je - en je potentiële investeerder - namelijk wanneer je winst gaat maken. 

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Kosten zzp schoonmaakbedrijf

Als ondernemer maak je natuurlijk kosten, die beschrijf je dan ook in je financieel plan. Maak een overzicht van alle zaken die je nodig hebt om te kunnen starten met je schoonmaakbedrijf. Onderzoek of je als zzp’er zelf schoonmaakspullen moet aanschaffen.

Het werken met schoonmaakmiddelen kan voor bepaalde gezondheidsrisico’s zorgen. Bedenk voor jezelf of je hiervoor verzekeringen wilt afsluiten. En wil je een cursus of opleiding volgen voor het beginnen van een schoonmaakbedrijf? Neem deze kosten ook mee in je begroting en ondernemingsplan.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Tarief schoonmaakbedrijf vaststellen

Het voordeel van starten als zzp schoonmaker, is dat je meer geld kunt verdienen. Het is dus belangrijk dat je een goed tarief rekent voor je schoonmaakwerk. 

In de schoonmaakbranche ligt het uurtarief vaak tussen €12 en €24. Houd er rekening mee dat je met een te laag uurtarief financieel misschien niet uitkomt. Bovendien is er in de toekomst wellicht sprake van een minimumuurtarief van € 16. Met een te hoog uurtarief kiest de klant misschien voor een ander. Dan moet je je dus onderscheiden van de concurrentie, bijvoorbeeld door bepaalde werkzaamheden te doen die lastiger zijn. 

 • Bereken je uurtarief op basis van je kosten en wat je over wil houden. Bekijk de berekening in de gratis whitepaper Uurtarief

Belastingen schoonmaakbedrijf

Je hebt geen vergunningen of een speciaal diploma nodig om een schoonmaakbedrijf te beginnen. Wat je wél nodig hebt? Een inschrijving bij de KvK en een dosis doorzettingsvermogen. En het is aan te raden om je administratie goed op orde te hebben, want je krijgt als ondernemer te maken met de Belastingdienst. Met een eigen schoonmaakbedrijf moet je omzetbelasting en inkomstenbelasting betalen.

Hoog en laag btw-tarief voor zzp schoonmaakwerk

Houd er rekening mee dat er onderscheid wordt gemaakt tussen schoonmaakwerk in woningen en schoonmaakwerk aan de buitenkant van woningen. Voor schoonmaakwerk binnen geldt namelijk een btw-tarief van 9%. En voor het schoonmaakwerk aan de buitenkant van woningen wordt het hoge tarief van 21% gerekend.

Verdien je per jaar minder dan € 20.000? Dan kun je bovenstaande regels vergeten. In dat geval mag je namelijk gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR) en hoef je geen btw te betalen.

Klanten zoeken als zzp'er in de schoonmaak

Als zzp’er moet je zelf op zoek naar klanten en opdrachten. Dat kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Hoe vind je klanten? Yvette en Harry van Nexus Cleaning kwamen aan hun eerste klanten door particulieren te benaderen via acties, flyeren en advertenties.

Doe een beroep op je creativiteit: maak ouderwetse flyers en bezorg deze bij mensen in de buurt. Spreek je netwerk aan, maak gebruik van social media, hang briefjes op bij de plaatselijke supermarkt, maak een website of pitch je bedrijfsboodschap bij bedrijven waarvoor je graag wilt werken.

Vind je het lastig om nieuwe opdrachten te vinden? Maak gebruik van een bemiddelingsbureau zoals Helpling om je eerste betaalde schoonmaakklussen binnen te halen.

Succesvol schoonmaakbedrijf starten

Bij het starten van een zzp schoonmaakbedrijf komt zoals je ziet een hoop kijken. Om ervoor te zorgen dat je niets vergeet bij het starten van een succesvol bedrijf, hebben we een Stappenplan Succesvol van Start opgesteld. 

 1. Oriënteren: zet je ideeën om in een concreet product of dienst en onderzoek je doelgroep 
 2. Plan maken: maak een ondernemingsplan en beschrijf je financiële plaatje
 3. Regelen: administratie, zakelijke rekening, verzekeringen. Na deze stap heb je alles geregeld
 4. De markt op: na een sterke voorbereiding is het klaar voor de lancering van je product of dienst 
 5. Toetsen en bijsturen: blijf je bedrijf verbeteren en zorg voor meer omzet en winst

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meest gestelde vragen over het starten van een zzp schoonmaakbedrijf

 • Hoe begin je een zzp schoonmaakbedrijf?
  Om zzp'er in de schoonmaak te worden doorloop je een aantal stappen. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, maakt een ondernemingsplan, zet je administratie op, opent een zakelijke bankrekening, verzint een bedrijfsnaam én haalt opdrachten binnen.
 • Heb je een diploma nodig om een schoonmaakbedrijf te starten?
  Nee, je hebt geen diploma nodig om een schoonmaakbedrijf te starten. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voldoende.
 • Hoe kom je aan klanten als zzp’er met een schoonmaakbedrijf?
  Er is helaas geen eenvoudig recept om aan klanten te komen. Gebruik je creativiteit: deel flyers uit, spreek je netwerk aan, maak gebruik van social media, hang briefjes op bij de plaatselijke supermarkt, creëer een website of ga op bezoek bij bedrijven waarvoor je graag wilt werken. Of schrijf je in bij een bemiddelingsbureau om aan je eerste betaalde opdracht te komen.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten