Hoe voorkom je als ondernemer een burn-out?

Bijgewerkt op 21 oktober 2022
10 min  leestijd
9.454
Image
Hoe voorkom je als ondernemer een burn-out?

Eigen baas: lekker zelf je tijd indelen, leuk werk en alle energie van de wereld. Toch? Helaas hoort stress en werkdruk ook bij ondernemen en juist als je zelfstandige bent, heeft een burn-out grote gevolgen. Hoe herken je de signalen van stress op tijd en voorkom je dat je ziek wordt?

  1. Wat is een burn-out?

  2. Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

  3. Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid?

  4. Kun je een burn-out voorkomen? 

  5. Acht tips om burn-out te voorkomen

  1. Wat is een burn-out?

  Een combinatie van factoren die tot een te lange en te zware belasting van je lichaam leidt. Een burn-out is een opeenstapeling van stress en uit zich door onder meer:

  • Concentratie- en geheugenproblemen
  • (Zware) vermoeidheid
  • Paniekaanvallen en gevoelens van angst
  • Erg prikkelbaar zijn en snel huilen
  • Slapeloosheid
  • Een gevoel van stress dat niet verdwijnt
  • Hyperventilatie
  • Misselijkheid en buikpijn
  • Zere schouders en nek

  Gebrek aan slaap is vaak een van de eerste signalen dat er iets niet goed zit. Veel piekeren is een groot signaal en dat hoeft lang niet altijd werk gerelateerd te zijn).

  Jouw lichaam komt niet meer tot rust, de vermoeidheid stapelt zich op, spieren staan constant gespannen. Je gaat verkeerd ademhalen en dat kan leiden tot duizeligheid of zelfs paniekaanvallen. 

  Uiteindelijk raakt de energie op. Je wordt somber en gaat opzien tegen alle dingen die nog geregeld moeten worden. Een burn-out ligt dan op de loer. Een weekend bijslapen is niet meer genoeg om op te laden en dan schiet het lichaam in een reservestand.

  Je gaat door op adrenaline, maar er worden steeds meer reserves aangesproken. Totdat het lichaam opgebrand is. En dan is het te laat. 

  2. Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

  Mentale gezondheid krijgt steeds meer aandacht. Hoge werkdruk en stress leiden vaak tot problemen. Zeker in coronatijd werd die druk nog eens groter door alle onzekerheden. Mensen raken uitgeput van hun werk en dat kan leiden tot een burn-out. Dat wil je liever voorkomen want je bent dan lange tijd uit de running. 

  Ondernemers met een eigen zaak zitten soms in een spagaat, want je werkt hard en wil dat je bedrijf vooruitkomt. Vaak negeer je bepaalde signalen. Veel genoemde oorzaken van burn-out zijn:

  • Moeilijk 'nee' kunnen zeggen.
  • Geen hulp vragen en iets zelf op willen lossen
  • Je te sterk betrokken voelen bij werk (zeker als ondernemer)
  • Hoge eisen stellen aan jezelf, perfectionistisch zijn
  • Lange werkdagen maken

  3. Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid

  Als je eenmaal een burn-out hebt, kun je daar lang last van hebben en mogelijk zelfs een tijd uit de roulatie zijn. Gelukkig zijn er wel oplossingen bij arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk om vooruit te kijken en als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te nemen.

  Let op: niet alle AOV's dekken het risico op een burn-out. Bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis ben je wél verzekerd wanneer je een burn-out krijgt. Bij Interpolis kun je ook gratis gebruik maken van de deskundigen van HeyCoach als je burn-out gerelateerde klachten hebt, zo voorkom je dat je uitvalt. 

  Whitepaper AOV

  Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

  Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

  Download gratis PDF

  4. Kun je een burn-out voorkomen? 

  Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Er is geen algemeen medicijn om stress, overspannenheid en burn-outs te voorkomen. Iedere persoon en ondernemer is anders, dus iedereen reageert ook verschillend op stresssituaties en werkdruk. 

  5. Acht tips om burn-out te voorkomen

  Je kunt wel een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen om de kans op stress te verkleinen en uitgeput te raken door werk:

  Tip #1: doe alles 100 procent

  Doe dingen met volle aandacht. Dat geldt voor werk, maar zeker ook voor je rust. In zijn boek 'Iedereen ondernemer' beschrijft ondernemer Arko van Brakel "dat hard werken goed is voor de mens, vooral als dat werk met passie gebeurt en je het gevoel hebt dat je zelf kunt beslissen hoe het werk wordt uitgevoerd."

  Arko schrijft over hoe hij zelf een burn-out kreeg en er ook weer uitkwam. Volgens hem is het met name belangrijk om alles voor de volle 100 procent te doen. Werk, sporten, gezin, vakantie: alles. 

  'Work hard, play hard and rest hard.' Houd de balans en doe de dingen die je doet, goed. 

  Als je in het weekend tijd voor je gezin hebt, benut deze dan ook maximaal. Check niet in de speeltuin je werkmail. Focus op de dingen waar je mee bezig bent. 

  Tip #2: besteed zaken uit

  Een van de valkuilen voor startende ondernemers is om de rode draad kwijt te raken en te verzanden in bijzaken. Hierdoor neemt de reguliere werkdruk toe en zie je wellicht op termijn door de bomen het bos niet meer.

  Bedenk dus goed waarom je het bedrijf opricht en wat je wilt bereiken. Vervolgens is het zaak om je aandacht op de juiste taken te richten. Je kunt als ondernemer niet overal een expext in zijn.

  Schakel voor de administratie bijvoorbeeld een boekhouder in. Het is een investering, maar levert tegelijkertijd een hoop tijdswinst op die je aan het ondernemen zelf kunt besteden. 

  Tip #3: ga op vakantie

  Het klinkt als een dooddoener, maar je zult niet de eerste startende ZZP'er of ondernemer zijn die zijn vakantie overslaat en gewoon doorwerkt.

  Er is namelijk altijd wel een klus te doen en een opdracht weigeren doe je liever niet. Zonder werk verdien je immers niets en je weet niet of je over een half jaar nog wel genoeg werk hebt. 

  Maar ook ondernemers moeten hun rust pakken voordat ze opgebrand raken. Plan dus bewust een vakantie, anders komt het er niet van. Het gaat erom dat je een paar weken per jaar écht tot rust komt – en niet alsnog ongemerkt dingen doet voor je bedrijf.

  Met name de eerste keer dat je als ondernemer een vakantie plant, kan dit spannend zijn. Je voelt je onmisbaar, maar bedenk dat ieder bedrijf wel eens tijdelijk dicht is.

  Dat zal geen klant of opdrachtgever vreemd vinden. Het overkomt je namelijk onbewust ook wel eens. In het weekend, bij een bruiloft, een begrafenis, ziekte. Of tijdens vakantie.

  Tip #4: laat je niet teveel afleiden

  Probeer je zoveel mogelijk op het ondernemen te concentreren.

  Laat je daarom tijdens het werk niet teveel afleiden door de constante stroom van e-mails en telefoontjes.

  Iedere keer opstarten na een kleine onderbreking kost een hoop tijd.

  Check bij voorkeur je e-mail twee keer per dag en zet de automatische meldingen uit op je telefoon.

  Weersta ook de andere afleidingen.

  Laat je werkdag niet constant verstoren door alle social media-kanalen, gebruik ze alleen voor je werk en benut de diverse tools om dit zo efficiënt mogelijk te doen. 

  Tip# 5: plan vrije tijd in

  Het is belangrijk om regelmatig tijd in te plannen voor activiteiten die niets met werk te maken hebben. Bij veel ondernemers lopen werk en privé namelijk al snel door elkaar heen, waardoor je er niet makkelijk afstand van kunt nemen. 

  Reserveer daarom tijd voor activiteiten als sporten, familie, een weekend weg, een bioscoopbezoek of het lezen van een goed boek. Laat je werk tijdens deze activiteiten volledig links liggen. Vrije tijd wordt dan echt vrije tijd. 

  Tip #6: durf eens nee te zeggen

  Het is voor veel starters waarschijnlijk het moeilijkst om te doen: nee zeggen tegen een klant of opdrachtgever.

  Je weet immers lang niet altijd wat de toekomst gaat brengen en ook al heb je het druk, die ene extra opdracht is altijd mooi meegenomen.

  De volgende ook, die klus daarna ook en dan blijkt ineens dat je de komende maanden tot aan je nek in de opdrachten zit.

  Zeg niet te snel 'ja' op alle aanbiedingen van klanten of opdrachtgevers die krijgt, maar durf selectief te zijn. Van welke opdrachten krijg jij energie?

  Uiteindelijk ben je geen ondernemer geworden om op de vreemdste tijden tegen je zin tegen een deadline te vechten. Durf daarom ook eens een opdracht te weigeren.

  Wees dus selectief. Ja, je loopt daardoor soms omzet mis, maar tegelijkertijd schept het ook kansen voor andere opdrachten en - minstens zo belangrijk - geluk. 

  Tip #7: bouw rustmomenten in

  Let op je mentale gezondheid. Creëer rustmomenten door tijd en ruimte voor jezelf te nemen. Luister naar je lichaam en voel of het allemaal klopt waar je mee bezig bent.

  Dit kun je doen door meditatie, maar ook bijvoorbeeld door mindfulness of yoga.

  Maak verder regelmatig een wandeling, tijdens je werk of na het avondeten. Je loopt letterlijk de stress uit je lijf.

  En laat tijdens de wandeling uiteraard de telefoon thuis, of zet hem op stil en stop hem in je broekzak.

  Tip #8: onderzoek je sterke en zwakke punten

  Een onderdeel van het marketingplan is de SWOT-analyse waarmee je de sterktes en zwaktes van je bedrijf in kaart brengt.

  Dit kun je natuurlijk ook op persoonlijk niveau doen. Als je weet wat jouw valkuilen zijn, kun je maatregelen treffen om dit te voorkomen. 

  •  S = Strengths (sterktes) Waar ben ik goed in?
  •  W = Weaknesses (zwaktes) Wat zijn mijn minder sterke eigenschappen?
  •  O = Opportunities (kansen) Waar liggen de kansen?
  •  T = Threats (bedreigingen) Welke bedreigingen liggen er op de loer?

  Het is vooral belangrijk om beter zicht te krijgen op jouw sterktes en zwaktes, omdat dit een onderdeel is van de interne analyse waarop je direct invloed kunt uitoefenen.

  De kansen en bedreigingen zijn externe factoren, waar je alleen op kunt anticiperen.

  Heb jij recent een burn-out gehad of zit je er tegenaan? Arko van Brakel geeft op de website van MKB Servicedesk als tip dat je moet onderzoeken hoe jij in deze situatie bent beland:

  "Welke keuzes maakte je, welke rol speelde je, op welke manier reageerde je op anderen? Probeer te begrijpen hoe het zover heeft kunnen komen en heel belangrijk: wat je nu echt wilt."

  "Waar droomde je vroeger van, wat is je passie, waarvoor 'sta je in de fik', wanneer voelde je je succesvol en wie zijn je voorbeelden?

  Een burn-out geeft je de kans en de tijd om deze vragen te beantwoorden zodat je ijzersterk terugkomt. Eigenlijk is een burn-out de ultieme kans om de allerbeste versie van jezelf te worden."

  Veelgestelde vragen over burn-out

  • Wat is een burn-out?
   Het is een opeenstapeling van stress omdat je bijvoorbeeld te hoge eisen aan jezelf stelt, geen hulp vraagt en iets zelf op willen lossen, je te sterk betrokken voelt bij werk en te lange werkdagen maakt. Je raakt je grip kwijt en kunt je dagelijkse bezigheden niet meer uitvoeren.
  • Wat zijn de symptomen van een burn-out?
   Er is een groot aantal symptomen van een burn-out. Een van deze symptomen of een combinatie wijzen op een burn-out: gespannen spieren, concentratie- en geheugenproblemen, vermoeidheid, slapeloosheid, paniekaanvallen, stressgevoel dat niet weggaat, zere schouders en nek, misselijkheid 
  • Hoe voorkom je een burn-out?
   Er is geen algemeen medicijn om stress, overspannenheid en burn-outs te voorkomen. Iedere persoon is anders, dus iedereen reageert ook verschillend op stresssituaties en werkdruk. Wel kun je jezelf dwingen een regelmatig leven te leiden met voldoende slaap en gezond eten, goed je rust te pakken en niet alles zelf te doen maar uit te besteden.
  • Wat te doen bij een burn-out?
   Als je eenmaal een burn-out hebt, kun je daar lang last van hebben en mogelijk zelfs een tijd uit de roulatie zijn. Zit je in die situatie dan is het belangrijk te accepteren dat je een burn-out hebt en neem rust.
   Bedenk goed welke problemen spanning gaven en welke oplossingen er zouden kunnen zijn.

  arbeidsongeschiktheidsverzekering

  Altijd goed verzekerd

  Met de AOV-verzekering van Interpolis ben je goed verzekerd tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Meer weten?

  Bereken je premie

   

  Meer over bedrijf starten

  Meer over bedrijf starten

  Andere thema's

  Bedrijf starten Gratis whitepapers Zzp Mijn branche Ondernemingsplan Financiën Belasting Marketing en verkoop Verzekeren Startersverhalen Overig
  ZZP rekening

  Breng je financiële administratie op orde voor 2023

  Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

  Sluiten