Winkelstraat shopping

4 retailtrends: zo scoor je wél met een stenen winkel

Wat zijn de trends in de retailmarkt en hoe kun je daar als startende ondernemer van profiteren?

1. Hybride shop: on- en offline

Amazon kocht in Amerika supermarktketen Whole Foods; Cool Blue onderscheidt zich met stenen winkels en kleine boekwinkels leveren boeken net zo snel als de grootste webshops. Hybride retail - ook wel fusion retail - blijft groeien. Gebruik de checklist met 5 tips om een fysieke en online winkel te combineren

2. Verticale integratie: de hele keten in je shop

Bij verticale integratie maak je de weg van productie naar klant kleiner en duidelijker. Een bekend voorbeeld zijn koffietenten waar de bonen voor je neus gemalen worden of  bierbrouwerijen met een café. Denk ook aan integratie waarmee je kosten en tijd bespaart, zoals kledingwinkels die geen kleding inkopen, maar eigen merken hebben. Welke stappen kun jij uit de keten halen om: 1. kosten te besparen. 2. je klanten unieke producten met een duidelijk herkomstverhaal te bieden.  

3. Omnichannel en technologie

OmniKassa 2015

Online verkopen

Verkoop je producten of diensten via internet? De online kassa van de Rabobank kan je daarbij ondersteunen.

Hoe werkt OnlineKassa?


Als startende retailer investeer je waarschijnlijk niet direct in bezorgdrones of winkelrobots. Toch is het bij elk nieuw retailconcept goed na te denken over hoe technologie de ervaring voor je klanten verbetert en jouw kosten laag houdt. Dat kan heel klein (een handige manier om te betalen tot een robotstofzuiger die schoonmaakkosten spaart) of groot (toch die drones).

4. Samenwerking

Sony en T-mobile die samen een winkel op de Kalverstraat openen of IKEA die via Amazon gaat verkopen. Bundel je krachten met andere ondernemers om samen een concept neer te zetten en zo elkaar te versterken. Denk ook aan bijvoorbeeld een werk-/winkelpand met andere ondernemers; het verhuren van een plek voor een kapper in je kledingwinkel of iets anders waardoor je de lasten en lusten van een stenen winkel deelt. 

Bekijk meer ontwikkelingen in de retailmarkt in de Retailupdate van de Rabobank

Bijgewerkt op: 07-08-2017

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.