marieke

De voordelen en valkuilen van thuiswerken

Thuiswerken is steeds meer in opkomst bij ZZP'ers; inmiddels werkt ruim een kwart van alle zelfstandige ondernemers vanuit huis. Maar hoe bewaakt u de balans tussen privé en werk en hoe zorgt u ervoor dat de productiviteit op peil blijft? Een overzicht van de voordelen en valkuilen van thuiswerken.

1. Houd werk en privé gescheiden

Een van de meest voorkomende valkuilen bij thuiswerken is de vervaging van de grens tussen werk en privé. De gewonnen uren vanwege het ontbreken van reistijd kunnen snel verdwijnen door het doen van huishoudelijke klusjes. Even stofzuigen, even kletsen met een ander gezinslid, even boodschappen doen, een was die nog moet worden opgevouwen, het stapelt zich al snel op. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, mits u genoeg zelfdiscipline heeft om dit niet ten koste te laten gaan van de productiviteit.

2. Creëer een goede werkplek

Maak daarom een kamer in huis vrij voor een goede werkplek en richt dit in als een kantoor. Ga niet in de woonkamer werken, maar zorg voor een opgeruimd bureau, een goede bureaustoel, genoeg (kast)ruimte om alle spullen op te bergen en vergeet vooral niet een ergonomische werkhouding achter de computer aan te nemen. De vele uren achter de computer kunnen bij een verkeerde houding tot allerlei lichamelijke klachten leiden. Het grote voordeel van een eigen werkkamer is dat u niet wordt afgeleid door huishoudelijke klusjes of andere gezinsleden en dat u na een werkdag de deur achter u dicht kunt trekken.

3. Zelfdiscipline

Thuiswerken vereist zelfdiscipline. De reguliere kantooruren hoeft u doorgaans niet aan te houden. U heeft de vrijheid om zelf uw uren in te delen en u kunt zelf bepalen wanneer u de werkdag begint. De kunst is alleen om deze uren ook daadwerkelijk te benutten en niet alles uit te stellen. Als startende ondernemer kan het daarom verstandig zijn om in het begin een kantoorritme aan te houden. Ga niet nog half slaperig achter de computer zitten, maar kleed u aan alsof u naar kantoor gaat, zodat u geestelijk ook daadwerkelijk bij uw werk bent. Heeft u zich eenmaal de benodigde discipline voor het thuiswerken toegeëigend, dan liggen de vele voordelen van de flexibele werktijden voor het grijpen. U kunt meer pauzes nemen, uitgebreider lunchen, op tijdstippen dat het u uitkomt in het zonnetje gaan zitten of toch dat huishoudelijke klusje even tussendoor doen.

4. Productiviteit

Het is nogal verleidelijk om tijdens het thuiswerken gezellig te gaan bellen met vrienden of familie, allerlei privé-mails te versturen en die onverwachte visite binnen te laten. Geen probleem als u tijd genoeg heeft en over voldoende zelfdiscipline beschikt, anders dient u duidelijke grenzen te stellen om uw productiviteit niet in gevaar te laten komen. Anders is de visite straks de deur uit en kunt u nog de hele avond doorwerken om die deadline te halen. Maak het gezin of anderen duidelijk dat u overdag dan wel thuis mag zijn, maar dat u daar aan het werk bent. Die kleine klusjes en gesprekken kunnen ook later op de avond wel plaatsvinden. Immers: als u een kantoorbaan had gehad, dan had u dit ook niet even tussendoor gedaan.

5. Eenzaamheid

Wie meerdere dagen per week alleen thuis werkt, kan tegen eenzaamheid oplopen. U kunt als ZZP'er dan wel uw eigen uren indelen en u bent van die controlerende baas af, maar dat dagelijkse gesprekje met collega's bij de koffieautomaat was dan toch zo gek nog niet. Mocht u overdag geen aanspraak hebben, zoek dan zelfstandige collega's die hier ook tegenaan lopen. Niet alleen bent u er 's middags even uit om samen te lunchen, u heeft aanspraak en doet wellicht ook nog nieuwe contacten en inspiratie op. U kunt ook altijd nog op zoek gaan naar een flexplek voor zelfstandige ondernemers. Deze werkplek kunt u per dag huren, zodat u niet de verplichting heeft om weer iedere dag naar een kantoor te gaan.

Goed van start met het stappenplan voor ZZP'ers

Wie besluit om ZZP'er te worden, moet ineens een heleboel zaken tegelijk regelen. Wat te denken van het openen van een zakelijke rekening, het schrijven van een goed ondernemingsplan en het afsluiten van de juiste verzekeringen? Met dit handige stappenplan voor ZZP'ers weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet. Klik hier voor meer informatie.

Gepubliceerd op:
24-01-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.