Een bedrijf aan huis starten doe je zo

Bijgewerkt op 02 juni 2020
5 min  leestijd
0
Image
Hoe start je een bedrijf aan huis?

Als starter is het vrij eenvoudig om vanuit huis te  werken. Je hoeft niet te investeren in een bedrijfsruimte en de ruimte is vaak al aanwezig. Een zolder, garage of rommelkamer is snel omgebouwd tot een volwaardige werkkamer. Toch zijn er regelingen waarmee je rekening  moet houden.

Controleer het bestemmingsplan

Het feit dat je van plan bent een bedrijf aan huis te starten, wil nog niet zeggen dat dit ook daadwerkelijk kan.

Het bestemmingsplan van de gemeente biedt snel uitkomst en geeft per gebied aan welke activiteiten hier wel of niet mogen plaatsvinden.

Klanten over de vloer?

Het hangt meestal af van het soort bedrijf dat je wilt starten. Als je regelmatig klanten over de vloer hebt in een woongebied, kan dit bijvoorbeeld parkeeroverlast opleveren. En een zelfstandig kleermaker kan met zijn naaimachine voor geluidsoverlast zorgen bij de buren.

Het is daarom belangrijk dat je tijdig informeert naar het bestemmingsplan, aangezien de start van een bepaald type onderneming verboden kan zijn. Een horecabedrijf of een winkel in de detailhandel vanuit huis beginnen is bijvoorbeeld überhaupt niet mogelijk.

Vrije beroepen

Als het bedrijf aan huis wel in het bestemmingsplan past - vrije beroepen als arts, accountant en tekstschrijver worden doorgaans automatisch toegestaan - moet je het bedrijf aanmelden bij de gemeente.

Als jouw onderneming niet in het bestemmingsplan past, kun je een ontheffing of aanpassing aanvragen. Win hierover advies in bij jouw gemeente.

Een huis is geen bedrijfspand

Het klinkt heel logisch: van de gemeente moet een woonhuis het oorspronkelijke woonkarakter behouden. Toch ligt het gevaar op de loer dat jouw woning in een bedrijfspand verandert.

Een bedrijf aan huis kan snel groeien, denk bijvoorbeeld aan een webshop die je thuis beheert.

De zaken gaan goed, de voorraden worden groter en er is meer opslagruimte nodig. Handig die zolder, handig die werkkamer, handig die kinderkamer. Tot het hele huis vol ligt en het een verkapt bedrijfspand is geworden.

Er mag maximaal 1/3 van je woning dienst doen als bedrijfsruimte

Daarom hebben de meeste gemeenten besloten dat er maximaal 1/3 van je woning dienst mag doen als bedrijfsruimte. Dit verschilt overigens per gemeente, dus zorg ervoor dat je dit hebt gecheckt voor je start met ondernemen.

Reclame maken

Daarnaast mag het bedrijf geen overlast veroorzaken in de buurt en mag je geen reclame maken op het huis. Aanplakbiljetten - of erger - neonverlichting is uit den boze.

Het enige wat in dat opzicht is toegestaan, is een apart naambordje, zodat eventuele klanten kunnen zien op welk nummer de nagelstylist of masseur woont.

Verzekeringen, kapotte deur

Zekerheid als ondernemer

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je als ondernemer altijd goed verzekerd. Meer weten?

Bereken je premie

Zorg voor een goede werkruimte

Als je dagelijks thuis werkt, is het belangrijk om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. Anders ben je altijd aan het werk.

De eerste stap hiervoor is het creëren van een aparte werkplek. In de woonkamer werken lijkt op het eerste gezicht misschien gezellig, maar het is meestal totaal niet productief. 

Het komt natuurlijk weinig professioneel over om zakelijke telefoongesprekken te voeren met spelende of huilende kinderen op de achtergrond.

Werkkamer inrichten

Richt daarom een echte werkkamer in. Dat kan de zolder zijn, de garage of een rommelkamer, zolang je er maar rustig kunt werken. Bewaak deze grens om zo effectief mogelijk te werken.

Maak iedereen in huis duidelijk dat, zodra jij in de werkkamer bent, je ook écht aan het werk bent en in principe niet gestoord mag worden.

Als je klanten aan huis ontvangt, is het verstandig om een extern kantoor aan huis te maken. Dat wil zeggen: een werkruimte met een eigen ingang.

Het staat als accountant namelijk best amateuristisch wanneer je de klant op weg naar de werkkamer eerst door een gang met speelgoed, langs de wc en openstaande slaapkamerdeuren moet loodsen.

Kun je personeel inhuren?

Veel gemeentes staan niet toe dat er personeel vanuit jouw huis werkt als het een woonbestemming heeft. Alleen als iemand ook echt bewoner is, mag die vanuit het huis werken (denk aan een au-pair). 

Als je dus een zelfstandige kapper bent die vanuit huis werkt, kun je dus niet zomaar een extra kapper inhuren om in geval van drukte bij te springen. Vraag bij je gemeente wat de regels in dit geval zijn.

Heb ik recht op fiscale aftrekposten?

Voor een bedrijf aan huis gelden dezelfde fiscale aftrekposten als voor ieder ander klein bedrijf. Wanneer je externe bedrijfsruimte huurt of koopt, kun je deze kosten aftrekken als bedrijfskosten.

Als je vanuit huis werkt, ligt dat iets ingewikkelder. Je mag de kosten dan alleen aftrekken als je aan strenge voorwaarden voldoet:

  • Je gebruikt de werkruimte voor minstens 90% voor je bedrijf
  • De ruimte heeft een eigen opgang
  • De ruimte heeft eigen voorzieningen zoals sanitair
  • De ruimte zou in principe als werkruimte kunnen worden verhuurd

Tip: op de Belastingdienst-website staat een tool waarmee je kunt checken of dit op jouw woning van toepassing is. Daarnaast is het altijd verstandig om met je boekhouder te kijken wat in jouw situatie mogelijk is.

Maar hoe zit het dan met de inrichting? Het modieuze bureau, de ergonomische stoel: het komt allemaal voor eigen rekening.

De apparaten die je gebruikt voor je werk vallen dan weer wel onder bedrijfskosten. Een laptop, koptelefoon, printer, nietmachine, telefoon of vakliteratuur: alles wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen is fiscaal aftrekbaar. 

Dek grote risico's af met een verzekering

Ook al ben je thuis aan het werk: verzekeringsmaatschappijen maken altijd een onderscheid tussen zakelijk en privé.

Normaal gesproken heb je al een privé-inboedelverzekering, maar daarin zijn de bedrijfsmiddelen die je thuis gebruikt voor je werk niet automatisch meeverzekerd. 

Voor alle zakelijke activiteiten moet je dus een aparte bedrijfsverzekering afsluiten.

Dat geldt niet alleen voor de inboedelverzekering, maar bijvoorbeeld ook voor de aansprakelijkheidsverzekering, opstalverzekering en rechtsbijstandverzekering.

Deze verzekeringen zijn overigens fiscaal aftrekbaar voor alle ondernemers. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer over huisvesting

Meer over huisvesting
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten