marieke

Huurprijzen bedrijfsruimte wereldwijd gedaald

Wereldwijd is het huren van bedrijfsruimte aanzienlijk goedkoper geworden in het afgelopen jaar. De huurprijzen op bedrijfsterreinen zijn in 2010 met ongeveer 1,2 procent gedaald. Het gaat hier om een wereldwijde tendens.

Alleen in Azië gingen de prijzen met 5 procent omhoog; in vrijwel alle andere delen van de wereld werden de panden goedkoper in huur. Dit is te lezen in het jaarlijkse rapport van Cushman & Wakefield, Industrial Space Across the World.

Huurprijs
De Londense luchthaven Heathrow is voor het tiende jaar op rij de duurste vestigingslocatie voor bedrijven. De gebruikerslasten, huurprijs inclusief belasting en servicekosten uitgedrukt in netto bruikbare oppervlakte, bedroegen daar het afgelopen jaar 235 euro per vierkante meter per jaar. De Japanse hoofdstad Tokio behield zijn tweede plek op de lijst met 183 euro, Genève klom van de vierde naar de derde plaats met een m2 prijs van 164 euro per jaar.

Duur
Schiphol is in Nederland de duurste bedrijfsvestigingsplaats met een prijs van 95,02 euro. Wereldwijd zakte Schiphol echter van de zeventiende naar de negentiende plaats. De huurprijzen op Schiphol bleven het afgelopen jaar weliswaar gelijk, maar lokkertjes blijven volgens Cushman & Wakefield een belangrijke rol spelen in het verleiden van huurders om zich daar te vestigen.

Gepubliceerd op:
22-03-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Waarde ≠ prijs: twee begrippen die vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar die je zeker niet met elkaar moet verwarren. In dit artikel legt KHN uit hoe je tot een concrete waardebepaling van jouw horecaconcept kunt komen.

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN
Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN

Startende ondernemers werken in eerste instantie vaak vanuit huis. Als je een bedrijfspand nodig hebt, nog aan het groeien bent en niet over de middelen beschikt om een pand te kopen, ligt huren voor de hand.

bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden
bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.