marieke

MKB-Nederland: 'Winkelleegstand zorgelijke ontwikkeling'

De hoge huurprijzen hebben ervoor gezorgd dat een groeiend aantal winkeliers de kosten voor de huur van het pand niet meer kan opbrengen. De winkelleegstand neemt toe, terwijl er ieder jaar door nieuwbouw meer winkeloppervlakte bijkomt.

MKB-Nederland vindt het onbegrijpelijk dat ondanks het gegeven dat de leegstand in de binnenstad en wijken toeneemt, er nog altijd nieuwe winkels en winkelcentra worden bijgebouwd. Uit onderzoek van Locatus blijkt nu dat begin deze maand ruim 1,9 miljoen meter winkelruimte leegstond, op een totaal van 29,6 miljoen vierkante meter. De ondernemerskoepel pleit in het rapport voor regels die de ongebreidelde gemeentelijke plannen in toom houden.

Besluit ruimtelijke ordening

De overheid wil de winkelleegstand tegengaan door in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) de ladder voor duurzame verstedelijking op te nemen als een procesvereiste. Bij toekomstige nieuwbouwprojecten moet van tevoren nauwkeuriger worden gekeken naar hoe een zorgvuldige afweging van het ruimtegebruik kan worden gemaakt. Gemeenten mogen dan niet meer zomaar op iedere plek een nieuw winkelcentrum laten bouwen.

Gepubliceerd op:
01-08-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Waarde ≠ prijs: twee begrippen die vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar die je zeker niet met elkaar moet verwarren. In dit artikel legt KHN uit hoe je tot een concrete waardebepaling van jouw horecaconcept kunt komen.

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN
Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN

Startende ondernemers werken in eerste instantie vaak vanuit huis. Als je een bedrijfspand nodig hebt, nog aan het groeien bent en niet over de middelen beschikt om een pand te kopen, ligt huren voor de hand.

bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden
bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.