marieke

MKB Nederland zoekt MKB-vriendelijkste gemeente

Ondernemersorganisatie MKB Nederland is op zoek naar de meest MKB-vriendelijke gemeente van Nederland. Met deze verkiezing wil de organisatie gemeenten stimuleren om lokale bedrijven te koesteren. Een goed ondernemersklimaat heeft volgens MKB-Nederland enkel voordelen.

De komende maanden brengt de ondernemersorganisatie daarom in kaart welke gemeenten het meest MKB-vriendelijk zijn. MKB-Nederland voorzitter Loek Hermans gaf eind vorige week het startschot voor de zoektocht naar de meest MKB-vriendelijke gemeente van Nederland. Ondernemers zelf moeten hun mening geven over hun gemeente. Hoe vinden zij dat het gesteld is met het imago, de communicatie, het beleid en de hoogte van de belastingen binnen de gemeente?

Verschuiving
In 2008 werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd onder gemeenten. Daarop bleek in sommige regio's een verschuiving plaats te vinden. Gemeenten traden actief in overleg met het lokale bedrijfsleven, waardoor het ondernemersklimaat er aanzienlijk verbeterde.

Grote steden
Welke gemeente zich uiteindelijk het meest MKB-vriendelijk van Nederland mag noemen, wordt bekendgemaakt tijdens de Week van de Ondernemer in april 2011. Verwacht wordt dat kleinere gemeenten beter scoren dan de grote steden. In 2008 stond er geen enkele grote stad in de top tien.
 

Gepubliceerd op:
04-11-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Waarde ≠ prijs: twee begrippen die vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar die je zeker niet met elkaar moet verwarren. In dit artikel legt KHN uit hoe je tot een concrete waardebepaling van jouw horecaconcept kunt komen.

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN
Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN

Startende ondernemers werken in eerste instantie vaak vanuit huis. Als je een bedrijfspand nodig hebt, nog aan het groeien bent en niet over de middelen beschikt om een pand te kopen, ligt huren voor de hand.

bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden
bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.