marieke

Steeds meer winkelpanden leeg

Steeds meer winkelpanden zijn in het afgelopen jaar leeg komen te staan. Het tempo waarin de leegstand toeneemt, lag in 2010 zelfs hoger dan in het crisisjaar 2009. Van de 220.000 Nederlandse winkelpanden stonden er eind vorig jaar ruim 13.000 leeg, dat is 6 procent van het totaal.

Een van de redenen voor de leegestand is dat meer en meer winkelketens, zoals bijvoorbeeld ECI, besluiten de deuren van hun fysieke winkels te sluiten en alleen nog online verder te gaan. Ook faillissementen zorgen voor leegstand. Ondanks deze leegstand kwam het er afgelopen jaar wel nog eens ruim 430.000 vierkante meter winkeloppervlak bij, waarmee het totale winkeloppervlak op bijna 30 miljoen vierkante meter komt.

Omzetdaling
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat vooral winkels voor woninginrichting en de doe-het-zelfwinkels het moeilijk hebben; zij kampten in 2010 met een flinke omzetdaling. De woonwinkels zagen de omzet de afgelopen twee jaar met 13 procent dalen, terwijl de doe-het-zelfzaken 12 procent minder omzet boekten. Ook kledingwinkels, speciaalzaken en elektronicawinkels zagen de omzet behoorlijk dalen.

Toplocaties
Op de toplocaties, midden in de stadscentra en in andere goedbezochte winkelgebieden, blijft leegstand met 2 procent stabiel, zo constateert informatieleverancier van winkelvastgoed Locatus in De Telegraaf. Op C-locaties, de veel minder drukke straten in de steden, stijgt de leegstand verder naar ruim 12 procent. Dat betekent dat één op de acht winkels daar leeg staat.

Steden
De leegstand is het laagst in het centrum van Amsterdam (2,33 procent) en Utrecht (3,45 procent). Slecht gaat het in Echt (21 procent leegstand), Schiedam (20 procent), Geleen (18 procent) en het Rotterdamse Oude Noorden (17 procent).

Gepubliceerd op:
08-02-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Waarde ≠ prijs: twee begrippen die vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar die je zeker niet met elkaar moet verwarren. In dit artikel legt KHN uit hoe je tot een concrete waardebepaling van jouw horecaconcept kunt komen.

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN
Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN

Startende ondernemers werken in eerste instantie vaak vanuit huis. Als je een bedrijfspand nodig hebt, nog aan het groeien bent en niet over de middelen beschikt om een pand te kopen, ligt huren voor de hand.

bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden
bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.